..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Nisan 2020
Mantýðýný Oluþma 19  
Bayram Kaya
Görsel olarak baktýðýmýz durumlar bize türlü biçimle yansýr. Büyük küçük; uzun kýsa; renkli renksiz; eðri düzgün; biçimli biçimsiz; yakýnda uzakta; burada orada gibi birçok üssü durumlarla yansýr. Bunlar siz ölçmediðiniz sürece belirsizdirler.


:FEE:
Görsel olarak baktýðýmýz durumlar bize türlü biçimle yansýr. Büyük küçük; uzun kýsa; renkli renksiz; eðri düzgün; biçimli biçimsiz; yakýnda uzakta; burada orada gibi birçok üssü durumlarla yansýr. Bunlar siz ölçmediðiniz sürece belirsizdirler.

Görsel oluþlar entegresi, bileþik baðýntýlarla aktarýmlardýr. Görsel oluþlar bileþiminin içinde bize tekrar eden baðýntý ve parçalý durumlar vardýr.

Örneðin; küçüðün büyüðe oraný gibi uzun-kýsa oluþ gibi tekrar eden parçalý durumlarýn bileþimli görsel kuplajlarý bu oranlarla bize aktarýlýrlar.

Kýsanýn uzuna oraný bir devim ve bir akýþtýr. Üstel içinde olan bir eksiði tamamlayan fark ediþler olmakla yansýyan; bizdeki görsel, düþünsel, çöktürmeyi hatýrlayýcý kuplalardýr.

Büyüðün küçüðe oraný ya da uzunun kýsaya oraný ile küçüðün büyüðe veya kýsanýn uzuna oraný olan devim bambaþka ve farklý akýþlardýr.

Küçüðü bir birim olarak matematik diliyle ifade edersek. Büyük olaný ya da uzun olaný da 2 birim olarak söyleyelim. Aradaki fark orandýr. Ya da oranlar büyük içinde küçüðün kendisini tekrar eden sayýsýyla söylenir. Küçük, büyüðün içinde oran olarak tekrar eder.

Büyük olan küçüðün olan içinde tekrar edemez. Bu ölçüþme ile büyüðün içinde küçük kadar bir kýsým vardýr. Ýþte küçüðün içinde büyüðün kendisi deðil de ancak büyüðün minimal bir kýsmý vardýr. Ýþte bu kýsým da büyüðün küçüðe oranýný verir.

Yani uzunun içinde kýsayý veya kýsa olanýn içinde uzunu arayan ORANLAMADA bir oran o þeyde kaç kez ya da ne kadar tekrar ediyorsa bu bir belirlemedir.

Üssü durumlar o þeyler arasýnda oranlama olmakla çeliþmesi olan potansiyel bir devim akýþý olmakla belirsizdir. Oran belirler ama imajýn hacmi olmamakla iki boyut dýþýnda olgularla, belirli þekilde beliremez.

Parça durum kristalize açý momentumuna sahip üç boyutlu durumun belirlisi çöktürme olmakla Üç boyuta göre iki boyutlu belirsizlikle olan baðýntý üçüncü boyut durumla belirli olur. Bu oran büyüðün küçüðe oraný ya da küçüðün büyüðe oraný olan derinlik hacmiyle davranýr.

Ýki boyutla birbirinin yüzeyinde olup, içinde olamayan devinimi derinlik oranýný matematiðin diliyle belirtelim.

Kýsaya 1 birim dersek içinde tekrar edilen uzunu birden fazla deðerlerle söyleyebiliriz. Örneðin uzuna da 2 dersek küçük büyüðün içinde 2/1 olmakla 2/1=2’dir. Yani küçük, büyün içinde iki kes tekrar etmektedir. Ve bu belirliliktir.

Büyüðün küçüðe oraný da þudur. 1/2’dir yani 1/2= 0,5’tir Yani büyük küçüðün içinde kendisini tekrar edememektedir. Ancak büyüðün az bir kýsmý küçüðe karþýlýk gelen çakýþma olur.

Büyüðün sýfýr onda beþi kadar bir kýsým küçük içinde tekrarlanýr. Büyüðün küçük içinde tekrarlanmayan ve küçüðe göre taþan kýsým vardýr.

Bir duruma göre diðer durumun belirlisi var veya yoktur. Cam bir kâse üssü durumla olasý, vakti gelmiþ durumla da zaman içinde de olanaktýr. Cam kâse var oluþu üzerinde kýrýlacaðý hep olasý durumla üssü durumdur. Gerçekleþir veya gerçekleþmez.

Ama gerçekleþenin gerçekleþmeyeni oluþla ve gerçekleþmeyenin de gerçeklemiþi oluþla o þey bu âlemde deðilse sonsuz âlemin birinde mutlaka olur.

Kýrýlmayan kâse bir baþka âlemde ayný anda kýrýlýyor olacaktýr. Üst üste durumlarýn sonsuz evrenler açýlýmý budur. Kýrýlan kâse de baþka bir sonsuz evrende kýrýlmayan kâse olarak belirlidir. Bu evrende kâse kýrýlsa da imaj olarak kýrýlmayan kâse iki boyutlu imajda vardýr.

Sonsuz evren; üstel durumlu her bir permütasyona karþýlýk gelen her bir durumlarla ayný anda olaylar gerçekleþmesi olan evrenlerdi. Sonsuz evrenlerden birisi de hiç olmadýðýnýz evrendir.

Hiç olmadýðýnýz durumla burada olacaksýnýz. Burada olduðunuz durumla orada olmayacaksýnýz. Bunlar açýlýmdý. Tekillik belki de bunlarýn bir arada olduðu bir boyut zamandýr. Bildiðimiz kadarla, bilmiyoruz.

Bunda yanlýþ olan, garip olan, þaþýlacak olan bir þey yok. Bildiðimiz kadarla olanýn üstel durumu bilmediðimiz kadardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.