..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




3 Haziran 2019
Yahya Kemal'in Ramazan Duygularý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Milletimiz Müslüman olduktan sonra onun inançlarý topyekûn kültür ve edebiyatýmýza yansýmýþtýr. Bin yýlý aþkýn bir zamandan beri þairlerimiz ve yazarlarýmýz eserlerinde bu dinin inançlarýna vurgu yapmýþlardýr. Bunlardan birisi de þair Yahya Kemal Beyatlý’dýr.


:GEB:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Milletimiz Müslüman olduktan sonra onun inançlarý topyekûn kültür ve edebiyatýmýza yansýmýþtýr. Bin yýlý aþkýn bir zamandan beri þairlerimiz ve yazarlarýmýz eserlerinde bu dinin inançlarýna vurgu yapmýþlardýr. Bunlardan birisi de þair Yahya Kemal Beyatlý’dýr.

     Beyatlý “Eðil Daðlar” adlý eserinde ramazana dair düþüncelerini dile getirmiþtir. Bu eserde ramazan ayýna þöyle deðinmektedir: “Bugünkü Türkler siyasiyatta, ilmi, medeniyeti, hayatý te¬lakkide daima üçe ayrýldýklarý gibi ramazaný tahassüste de üçe ayrýlýyorlar. Bu üç zümrenin yalnýz müþterek bir noktasý var! Ramazana tehassür! Bir zümreye göre ramazan bir þehrayindir. Çörekli börekli, davullu dümbelekli, meddahlý Karagözlü, kahveli; nargileli, þuruplu þerbetli, amberli hacýyaðlý, kandilli kâðýt fenerli bir þehrayin. Bu zümrenin ramazan geldi mi hasreti coþuyor, hey gidi günler hey! Nerede eski ramazanlar diye bir acýklý hikâyedir tutturuyorlar ki her mevzu gibi yavaþ yavaþ beylik üsluba ge¬çecek. Ýkinci bir zümre baþta Dârü'l-Hikmetü'l-Ýslâmiyye ve bütün müttekîler ramazaný böyle anlayýþa sinirleniyorlar, di-yorlar ki: Ramazaný bizim mütemeddinlerimizin sevdiði tarz¬da, bir þehrayindir, rengârenk gûnâgûn levhalarý olan bir es¬ki Þark âlemidir, diye Frenkler de seviyor; hatta bu efendile¬rin çoðu, ramazaný sevmeyi onlarýn þairlerinden, ressamlarýn¬dan öðrenmiþ olsalar gerek! Ramazan nefsimizle, dünyevi-hýrslarýmýzla mücadele ettiðimiz bir aydýr.”

     Yahya Kemal Beyatlý ömrünün önemli bir kýsmýný yurtdýþýnda geçirmiþtir. Bu yüzden gurbet ellerde ramazanýn havasýný hakkýyla teneffüs edememiþtir. Bir Ýstanbul sevdalýsý olan Yahya Kemal Beyatlý zaman buldukça Ýstanbul’un özellikle fakir semtlerini dolaþýr. “Atik Valde’den Ýnen Sokakta” adlý þiirinde ramazan iklimine dair duygularýný dile getirmektedir.

     Þair Beyatlý, 1934 yýlýnda Ýstanbul’un yeni semtlerinden Moda’da oturmaktadýr. Bir Ramazan günü, Ramazan’ýn hissedilmediði Moda’dan Üsküdar’ýn Atik Valde semtine gider. Atik Valde Camii’nden Karaca Ahmet’e inen sokakta durur, yoksul halký, kerpiç evleri, bakkal dükkânýný seyreder. Bu sýrada edindiði izlenimi daha sonra þiir olarak kaleme alýr. Ýþte “Atik Valde’den Ýnen Sokakta” adlý þu þiirinde bu manevi atmosferi bulabiliyoruz:

     “Ýftardan önce gittim Atik-Valde semtine,
     Kaç def’a geçtiðim bu sokaklar, bugün yine,
     Sessizdiler. Fakat Ramazan mâneviyyeti
     Bir tatlý intizâra çevirmiþ sükûneti;
     Semtin oruçlu halký, süzülmüþ benizliler,
     Sessizce çarþýdan dönüyorlar birer birer;
     Bakkalda bekleþen fýkarâ kýzcaðýzlarý
     Az çok yakýndan sezdiriyor top ve iftarý.
     Meydanda kimse kalmadý artýk bütün bütün;
     Bir top gürültüsüyle bu sâhilde bitti gün.
     Top gürleyip oruç bozulan lâhzadan beri,
     Bir nurlu neþ’e kapladý kerpiçten evleri.
     Yârab nasýl ferahlý bu âlem, nasýl temiz!
     Tenhâ sokakta kaldým oruçsuz ve neþ’esiz.
     Yurdun bu iftarýndan uzak kalmanýn gamý
     Hadsiz yaþattý ruhuma bir gurbet akþamý.
     Bir tek düþünce oldu tesellî bu derdime;
     Az çok ferahladým ve dedim kendi kendime:
     “Onlardan ayrýlýþ bana her an üzüntüdür;
     Mademki böyle duygularým kaldý, çok þükür.”

Bizim insanlarýmýz oruç tutmasa da oruca ve oruçluya saygý ve hürmet gösterirler. Yahya Kemal de oruca ve oruçluya gösterdiði derin saygýyý bu dizelerde dile getirmiþtir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.