..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Eylem Yurtsever




27 Aralýk 2011
Zavallý Romantik  
Eylem Yurtsever
Bu kez kelimeler: pipo, Bisiklet zili ve kertenkele:


:AIDF:
Kendi tasarýmý olan bisikletinin direksiyonuna hafifçe abanarak her gün hýzla geçerdi o yoldan. Kýsa boylu ve týknazdý. Yaz kýþ saðlam bir hasýr þapka takardý. Aðzýnda eðreti duran sönmüþ bir pipo bulundururdu.
Bazen diþlerinin arasýnda bilinçsizce çekiþtirirdi piposunu,bazen de sað ya da sol yanaðýna sýkýþtýrýrdý onu.
Her zaman kot pantolon ve kalýn bir kazak giyerdi. Kazaðý genelde siyah olurdu. Kot pantolonu da buz mavisi. Tertemiz giyinirdi. Yuvarlak bir yüzü vardý adamýn. Yeþil gözleri... Bembeyazdý saçlarý.
Genelde ayný saatlerde görünürdü. Her sabah, saat tam 06.30'da orda olurdu. Bilirdim bunu ve gözlerdim yolunu.
Bir acayiplik vardý onda. Dalgýn ama yine de her an kahkahaya dönüþmeye hazýr gülümsemesinde, pedallara basýþýnda, Gidona yarý abanýþýnda... Beni merakýn bataðýna çeken bir gariplik... Her gün onun için tatlý uykumdan olup koþa koþa o yolun baþýnda onu beklerdim. Aileme onun için dersimin 07.00'de baþladýðý yalanýný bile söyleyebilmiþtim. Her ne kadar kitabýmda yalan söylemeyi küçüklük olarak belirlediysem de onlara o adama olan ilgimi söylemek istememiþtim iþte ve bir küçüklük yapmýþtým bir kere. Üstelik bu yalaným zamanýnda uyanamadýðýmda zorla uyandýrýlmamý ve o adamý görmekten mahrum kalmamamý da saðlýyordu.
Adamýn ne zamandan beri o yoldan geçtiðini bilmiyordum; ama ben tam 2 yýldýr onu izliyordum.
O zamanlar uzak bir evde oturduðumuz için mecburen 06.00'da kalkýyor ve 06.30 civarý o adamýn geçtiði yoldan geçiyordum. Adamý ilk gördüðümde merakýmý celp etmiþti ve þans eseri ikinci kez ayný saatte oradan geçtiðimdeyse merak takýntý haline gelmeye baþlamýþtý bile.
Belli bir zamandan sonra adam da fark etmiþti beni. Nasýl fark etmesindi ki, onu görmem için ona görünmem gerekiyordu doðal olarak ve çoðu zaman ister istemez yakýndan görüyorduk birbirimizi. Bazen ona yetiþmek için koþa koþa yolun baþýna giderken birbirimize rastlardýk ve onu görür görmez zýnk diye durur, arkasýndan öylece bakardým. Bazen adam tam yanýmdan geçerdi ve ona merak ve muhabbetle baktýðýmý görmemesi için kör olmasý gerekirdi.
Gerçi bu muhabbet sadece bakýþlarýmda gösterirdi kendisini. Bisikletini durdurmasýna kýyamadýðýmdan mýdýr, o kendine dalmýþlýðýný bozmak istemediðimden midir bilinmez, bir türlü cesaret edememiþtim bir konuþma baþlatmaya. Hatta doðrudan doðruya gülümseyememiþtim bile ona.
Bununla birlikte, bazen o beni fark ettiðini bildirmek ve belki de beni selamlamak için bisikletinin zilini hafifçe çalardý tam yanýmdayken. "þrýn þrýn..."
Gözlerini dahi kaldýrmazdý bunu yaparken; ama ben benim için yapýlan bir þey olduðunu bilirdim.
***
     O gün, yine uyku mamuru ama ilk günkü merakla, yolun baþýnda onu bekliyordum. Yolda deðildi gözlerim. Saatteydi... Saat henüz 06.26'ydý. Aniden arkamda bir zil sesi duyuldu...
"Þrýn þrýn..."
Bir göz açýmý bile sürmeyen bir hýzla arkama döndüðümde, bisikletinin selesine oturduðu halde ayaklarýný yere koymak suretiyle bisikletini dengeleyip bana bakan adamý gördüm.
Çok ilginçti! Kesinlikle biliyordum ki, adam beni beklemiþti. Artýk o zili benim için çaldýðýmdan da kesinlikle emin olabilirdim! Çok mutluydum...
Sonunda adama resmen gülümseyebildim. O zaten gülümsemekteydi. Aðzýndaki pipo bu kez yanmakta ve piponun harikulade kokusu burun deliklerimi doldurmaktaydý. Gözlerim hasýr þapkasýna iliþtiðinde garip bir þey fark ettim. Siyah bir kertenkele þapkadaki bir süsmüþçesine kýpýrtýsýz durmaktaydý þapkanýn siperliðinde.
"Bir kertenkele deðildir o! Bir semenderdir..."
O kadar bariz bir soruydu ki gözlerimdeki, þapkasýndaki yaratýðý merak ettiðimi nerden anladýðýný merak etmemiþtim; ama acaba nereden anlamýþtý onun semender olduðunu bilmediðimi?
"Onun semender olduðunu bilseydin daha büyük bir saygýyla bakardýn ona... Saygý yakýþmaz mý ateþi aþan, ateþte yaþayan bir canlýya?"
Aniden semender hafifçe adamýn piposuna doðru yürüdü ve adamýn ona doðru uzattýðý piponun haznesine kafasýný sokarak bir miktar yanan btütünle karýþmýþ külü diliyle aðzýna çekip yerine geri döndü.
Adam muhabbetle gülümsedi semenderine ve devam etti sözlerine:
"Aslýnda bir sineði afiyetle yiyen bir kurbaðaya da bu semendere gösterdiðim saygýnýn aynýsýný gösterebilirim. Bir petek bal yapan arýya da, Bir tavþan kadar canlý olmasýna raðmen bir taþ kadar hareketsiz olan aðaca da... Çünkü bir sinek bize mide bulandýrýcý gelir; ama bir kurbaða için muhteþem bir þeydir. Bizim kusmuðumuz mide bulandýrýcýdýr; ama arýnýnki baldýr, tatlý ve yararlýdýr.
Biz sabýrsýz yaratýklarýz, oysa aðaçlar sabýrlýdýr ve onlar bizim yapamadýðýmýzý yapýp besinlerini kendileri üretirler.
Yine de çoðu insan semenderi daha fazla saygýya layýk görür. O ateþte yaþayabiliyordur çünkü ve bu imkansýzdýr onlar için. Sembolleþtirirler semenderi... Aþklarýnýn onlarý semender kadar ayrýcalýklý yaptýðýný düþünürler. Ama pek azýnýn aklýna gelir bir kurbaðaya özenmek.
Bir arýya görece daha fazla saygý duyulur; ama pek azý özenir kusmuðunun bir arýnýn balý kadar tatlý olmasýna..."
Aniden güldü kahkahalarla. Gülüyor, gülüyor, gülüyordu. Soluksuz kalmýþtý adeta. piposu aðzýndan düþmüþtü. Þapkasýndaki semender huzursuzlanmakta, oradan oraya koþmaktaydý.
Önemli bir þey söyleyeceðimi sandýn deðil mi? Tam iki yýl bir ay beþ gün bunu umarak gözledin yolumu deðil mi? Sen þu ölümsüz hayatýmda rastladýðým bin iki yüz seksen dördüncü romantiksin... Zavallý romantik!"



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umutsuz Bekleyiþ
Kiralýk Katil - 2
Birliðin Tapýnaðý
O Gün
Ýki Kurt Yoldaþ
Bir Tanrý Yaratmak
Twitter'da Yazmakta Olduðum Bir Tefrika Ýkinci Bölüm
Senaryomsu Öykü
Kiralýk Katil - 1
Maðarada

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðmadan Ölen Bir Bebeðe Aðýt [Þiir]
Tavþan Daðý Sevmiþ, Dað Bilmemiþ: [Þiir]
O Kokuyu Ýstiyorum [Þiir]
Bihaber: [Þiir]
Bir Denizbörülcesi [Þiir]
Kendime Bakmak [Þiir]
Orhan Veli'nin Son Þiirine Bir Nazire [Þiir]
Sürünüyorum [Þiir]
Onlar [Þiir]
Kanlý Bir Güneþ Doðacak [Þiir]


Eylem Yurtsever kimdir?

Evrende, bir toz zerresi kadar küçük, ve bir temel taþý kadar önemli ve vazgeçilmezim ben. Sizler de öyle.

Etkilendiði Yazarlar:
Ýhsan Oktay Anar, R.a.Salvatore, Robert Jordan. Yaþar Kemal, J.R.R Tolkien, Homeros, Jack London, Elif Þafak, Michael Ende, Jose Marura De Vasconcelos, Cengiz Aytmatov, J. K. Rowling, Stephen King, David Eddings, Kanat Gürün, bir yazar olmamasýna raðmen A


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eylem Yurtsever, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.