..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Ahmet Odabaþ




24 Mayýs 2011
Seçim Barajý  
Ahmet Odabaþ
10 partinin katýldýðý bir seçimde: Seçime giren partilerden 9 tanesi 4.999.999'ar oy alsa, bu partiler % 10 barajý nedeniyle milletvekili çýkaramayacak… ve 5.000.010 tane oy alan parti tüm milletvekillerini alacak… baðýmsýzlar hesapta yok… 9 parti baraja takýldý, 10. Parti bütün millitvekillerini aldý…


:CFBD:
10 partinin katýldýðý bir seçimde: Geçerli oy sayýsý 50.milyon,

Seçime giren partilerden 9 tanesi 4.999.999 ' ar oy alsa, bu partiler % 10 barajý nedeniyle milletvekili çýkaramayacak… ve 5.000.010 tane oy alan parti tüm milletvekillerini alacak… baðýmsýzlar hesapta yok… 9 parti baraja takýldý, 10. Parti bütün millitvekillerini aldý…

Kanun Numarasý: 2839

Kabul Tarihi: 10/06/1983

Yayýmlandýðý Resmi Gazete Tarihi: 13/06/1983

Yayýmlandýðý Resmi Gazete Sayýsý: 18076

Seçim kanunu
Madde 33 - (Deðiþik fýkra: 23/05/1987 -3377/9 md.) Genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapýlan çevrelerin tümünde, geçerli oylarýn %10’unu geçmeyen partiler milletvekili çýkaramazlar. Bir siyasi parti listesinde yer almýþ baðýmsýz adaylarýn seçilebilmesi de listesinde yer aldýðý siyasi partinin ülke genelinde ve ara seçimlerde seçim yapýlan çevrelerin tümünde yüzde onluk barajý aþmasý ile mümkündür.

Ýl seçim kurullarý, yukarýdaki maddeye göre, birleþtirme tutanaðýný düzenledikten sonra sonuçlarý en seri þekilde telgrafla, ayrýca telefon veya telsizle Yüksek Seçim Kuruluna bildirirler.

Yüksek Seçim Kurulu, bütün illerden bu þekilde alýnan bilgilere göre, Türkiye genelinde geçerli oylarýn toplamýný yapar ve her siyasi partinin aldýðý geçerli oy toplamýný genel geçerli oy toplamýna bölerek, siyasi partilerin ülke genelinde aldýðý oy yüzdesini hesaplar ve yüzde onluk barajý aþan siyasi partilerin isimlerini il seçim kurullarýna bildirir ve ilan eder.

Bu ilandan sonra, bir veya bir kaç seçim çevresinde, seçimin iptaline karar verilmesi ülke genelinde alýnan oy yüzdesinin yeniden tespitini gerektirmez.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yüzde meselesi
Gönderen: Ahmet Odabaþ / , Türkiye
13 Ekim 2011
Tek baþýna 10 oy farkla tüm milletvekilliklerini kazanan parti % 100 baþarýlý...44.999.990 oy bir tane bile milletvekili çýkaramayacak, öte yandan 5.000.010 -hesapta 1 hata olabilir- bütün milletvekilliklerini alacak...

:: oy oraný
Gönderen: Ahmet Odabaþ / , Türkiye
13 Ekim 2011
Seçimi kazanan parti...baþarýsýný % 100 olarak anlatacak...þaþýrma lüksümüz yok tabi...

:: Seçim sýnýrý
Gönderen: Orhan TURAN / , Türkiye
14 Haziran 2011
Tamam! Seçim barajýnýn tamamen kalktýðýný düþünelim: O halde biri lütfen bana þu sorularýn yanýtlarýný versin... Baraj kalktýðýnda parlementonun içini 9 siyasi partiyle doldurmak mýdýr demokrasi... Bir araya geldiðinde iki kiþinin bile düþman olduðu Türkiye'de böyle bir meclisten hangi yasa, hangi düzenleme, hangi mütabakat çýkar? Sistem nasýl yürür, oy çoðunluðu nasýl saðlanýr? Her þeye raðmen, demokrasi dediðimiz þey çoðunluðun söz sahipliði ise yüzde 10 barajý ve en fazla oy alan siyasi oluþumun parlementoda olmasý ve daha fazla temsilci çýkarmasý anlaþýlýr deðil midir? Yürüttükleri politikalarla kitlelerle bulaþamayan ve seçilmeyi ancak rüyalarýnda görenlerin, 'Ýlla ben mecliste olmalýyým' diyerek direttikleri seçim barajý, bu yenilgiye doymayan siyasetçileri seçilme ihtiraslarý bir kenara konulduðunda barajýn kalkmasý Türk siyasi yaþamýmýza ne kazandýracak? Biri bunu da açýklarsa inanýn tatmin olacaðým. Yazdýklarýmý ideolojik ya da bir siyasi partinin penceresinden deðerlendirmeyin. Ben gerçekten bu sorularýn yanýtlarýný, inanmak üzere, inandýrýcý gerekçeleriyle bekliyorum.

:: anayasaya uygunluk
Gönderen: Ahmet Odabaþ / , Türkiye
5 Haziran 2011
Yazýda anlattýklarýmýn Anayasa'ya uygun olmadýðý ve olamayacaðý açýk...

:: Yok saymak...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
29 Mayýs 2011
Az oyla çok sandalye kazanmanýn yolu %10barajýnýn korunmasýndan, milyonlarca oyun yok sayýlmasýndan geçiyor.Demokratik siyasi partiler yasasý ve barajýn kalkmasý acil gereksinimdir ama istemesini öðrenmediðimiz sürece deðiþen bir þey olmayacaktýr. Aydýnlatýcý bir yazý. Dostlukla...

:: Anayasa
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
27 Mayýs 2011
Seçim Barajý Anayasaya uygun mudur? Ýþte bu tartýþmalý bir nokta. bir yandan uygunsa da diðer yandan uygun deðil. Ve aslýnda uygun olmayan yaný çok daha aðýr basýyor. Sustukça sýra hep bizde olacak, semer vuran çok olacak. http://www.odatv.com/n.php?n=d49dbf75-2904111200




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye ve Komþuluk
Neymiþ Biliyor Musun
Atatürk ve Türkiye
Bilirkiþi Raporu
Madem ki Biliyorsun, Neden Öðretmiyorsun
1982 Anayasasý ve Tutukluluðun Devamý Kararý
Çok Partili Yaþam
Dostça Bir Söyleþi
Özelleþtirme Neden Yapýlýr
Baþkanlýk Sistemi

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beynimizin Çaresizlik Oyunu
Bayýndýr
Kendini Baþkasýnýn Yerine Koymak
Doða Düzeni ve Ýnsan
Baþlarken
Ms ile Söyleþi
Dna ve Evrim
Duygusal Þiddet Nedir?
Hastalýðýn Ýlerlemesi Nasýl Durur
Yanlýþ Anlama Sanatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.