..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > derya eðilmez




22 Aralýk 2010
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan  
derya eðilmez
eczacýnýn, muadil ilaç verirken hasta ve doktora karþý verdiði mücadelesinde neler yaþadýðýný herkes bilsin istedim.


:AHEE:
Davulun sesi uzaktan hoþ gelir ya, iþte eczacýlarda tam bu kalýba oturan meslek gurubuna en güzel örnek.Niye diyeceksiniz. Dýþarýdan bakýldýðýnda eczacý, oturduðu yerde ilacýný satan týkýr týkýr parasýný kazanýp lüks içinde yaþayan,hiç çaba sarfetmeden, yorulmadan iþ yapan hazýr lokmacýlar(!).Eczacýlar kýzmasýn sakýn bu benim deðil genel anlamda hastalarýn yani çevrenin düþüncesi.Hasta bilmez ki kendinin 10 kuruþluk reçetesi de 10 bin liralýk reçetesi de arkasýndan ayný kýrtasiye iþlemlerine tabi tutulup kaðýt,zýmba,bant harcanýr.Reçete sisteme girilirken yapýlan ufacýk bir hata veya evrakýn eksik alýnmasý, eksik ödeme,geç ödeme,genele yansýtýlmýþ kesintili ödeme þeklinde eczacýya geri döner.Yine bilmez ki sistem doðru düzgün hiç çalýþmaz ama eczacý, maðdur etmemek uðruna ilaçlarýný verdiði hastanýn ödenmeyen ilacýnýn,çýkan muayene ücretinin ceremesini çeker,çünkü reçete arkasýna yazýlý telefon ya yanlýþ olur ya da hasta bugün yarýn diye eczacýyý oyalar ama bir türlü gelmez.Böylece hastaya geçmiþten çýkmýþ muayene ücreti ve ödenmeyen ilacýn bedelini de zavallý eczacý çeker.Durun caným bu kadar deðil, vergi dairesi de eczacýnýn peþini hiç býrakmayan kurumlardan biridir.KDV ödememiþse neden ödememiþ,bir önceki yýla göre vergiyi az ödemiþse neden az ödemiþ,varlýk barýþýndan faydalansa da fena olmayacak v.s,v.s,v.s.Ancak bugün bu konulara girmeyip daha öncede bahsettiðim muadil olayýna hafif bir dalýþ yapacaðým.Çünkü bu muadil,eþdeðer,hastanýn tabiri ile benzer ilaç tüm eczacýlarý canýndan bezdirmiþ durumda.
Þimdi bu konuya bir açýklýk getirelim. Her zaman dedim, yine diyorum, eczacý reçetede yazýlý ilacýn yerine eþdeðerini verebilir.Bu onun doðal deðil yasal hakkýdýr.Ne doktor nede hasta, muadil verdiði için eczacýyý yargýlayamaz ve suçlayamaz. Her zamanki mizanseni yine oynayalým.Hasta doktora müracaat eder ve yazýlan ilaçlarý almak için eczaneye yönelir.Doktor arkasýndan seslenir. “Yazdýðým ilaçlarýn aynýsýný al, aldýktan sonrada getir bakacaðým”.Hasta memnun bir ifade ile doktorun yanýndan ayrýlýr.Öyle ya doktor kendisine o kadar önem vermiþtir ki(!) ilaçlarý bile kontrol etmek için istemiþtir. Kendinden emin vaziyette eczaneye gelip reçeteyi uzatýr ama doktorun sözleri kulaðýnda, birazda þýmararak “aynýsýný vereceksiniz,doktor yanlýþ vermesinler,getir bakacaðým dedi”.Eczane ilaçlarý hazýrlayýp uzatýr.Hasta yine ayný þýmarýklýk ile ilaç poþetini alýp kendini çaðýran doktorun yanýna seðirtir. Ýlaçlarý kontrol eden doktor, sinirli bir þekilde kafasýný kaldýrýp “ ben sana yazdýðýmýn aynýsýný versinler demedim mi, bak antibiyotiðini yanlýþ vermiþler.Götür deðiþtirsinler,yazýlan ne ise onu versin beni de oraya getirtmesinler”.Hasta,doktordan aldýðý güç ile ama bu sefer caný biraz sýkkýn eczaneye tekrar gelir. “Kardeþim ben size aynýsýný verin demedim mi bak doktor kýzdý bir sürü,beni oraya getirtmesinler,ilacýn doðrusunu versinler dedi”.Eczane,ilacýn aynýsýnýn olmadýðýný,muadilinin de ayný iþi gördüðünü,rahatlýkla kullanabileceðini söylese de hasta ikna olmaz,onun gözünde eczane artýk sahtekardýr.
Yaþanan olayý irdeleyelim.Hastayý “sana yanlýþ ilaç vermiþler” diye eczanenin üzerine gönderen doktor,yaptýðýnýn suç olduðunu,bu olaydan ötürü hakkýnda yasal iþlem baþlatýlabileceðini biliyor mu acaba?Eczacý,doktorun iþine karýþmayýp,kendi iþini yapýyorsa,doktor da eczacýnýn iþini karýþmayýp hastasýna bakmalýdýr.Ne yazýk ki böyle iþgüzar doktorlar yüzünden,ilaçtan anlamayan hatta doðru düzgün okuma yazmasý bile olmayan bu insanlar ukalaca tepelere çýkabiliyor.Peki böyle bir durumda eczane ne yapabilir.Hastayý Saðlýk Müdürlüðüne yönlendirebilir.Reçetenin ve dökümün fotokopisini vererek,hastanýn eczaneyi þikayet etmesini isteyebilir.Evet yanlýþ duymadýnýz hasta eczaneyi þikayet etsin,güzel bir dille eczanenin kendisine reçetedeki ilacý deðil de dökümde yazýlý ilacý verdiðini ama doktorun verilen ilacýn yanlýþ olduðunu söylediðini o yüzden eczaneden þikayetçi olduðunu yazarak þikayette bulunmasýný istesin.Hatta ve hatta sadece Saðlýk Müdürlüðüne deðil Saðlýk Bakanlýðýna da ayný þekilde þikayet dilekçesi göndersinler. Belki Saðlýk Müdürlüðü de gelen þikayetler üzerine doktorlarýný bu konuda uyarýr ve eczaneler de rahat eder. Baþka türlü bu ukala insanlardan ve onlarý eczacýnýn üzerine gönderen çok bilmiþ doktorlardan kurtulamazsýnýz benden söylemesi.
Dýþarýdan göründüðünün tam aksine çok büyük sýkýntýlarla uðraþýp ayakta kalma mücadelesi veren eczanenin iki sýkýntýsýndan biride muadil ilaç deðildir. Doktorun yazdýðý ilacýn muadilini verme hakkýna sahip eczacýyý ne hasta nede doktor bundan ötürü sorgulayamaz.Sorgulamak kimsenin haddine de olamaz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muadil Ýstemezuk
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir
Nerede O Eski Ramazanlar
Özgürlüðün Farkýna Varabilmek
Terörü Bitirip Akan Þehit Kanýný Durdurmak Mümkünmü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay
Gaziantep Ýzlenimlerim
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar
Bir Kadýn Ne Ýster?
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz
Dubai Ýzlenimleri
Sakýn Komþum Görmesin
Baþka Türkiye Yok

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar [Eleþtiri]
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý [Eleþtiri]
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Muhaliflere Ders Olsun (!) [Eleþtiri]
Bu Bono Baþka Bono [Eleþtiri]
Eyvah Texastayým [Eleþtiri]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.