..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




27 Kasým 2010
Dini Nasýl Yaþamalý?  
Fuat Türker
Bu yanlýþ inanca göre, namaz kýlmak, zekat vermek, oruç tutmak, infak etmek, sabretmek, tevekkül etmek, baðýþlayýcý olmak, muhtaçlarý koruyup kollamak ancak çýkarlarýyla çeliþmediðinde uygulanabilir. Kiþi, eðer toplumda saygýnlýk kazandýracak ve hakkýnda “ne iyi bir insan” denilecekse bu ibadetleri yapar ve güzel ahlak özellikleri sergiler. Ancak toplumdan alacaðý olumsuz bir tepki, onu bu dinî sorumluluklardan habersizmiþ gibi davranmaya yöneltir.


:ACHE:
Kur’an, insanlarý ‘karanlýklardan nura çýkaracak bir hidayet, bir rahmet, bir müjde ve þifa’ dýr. Ýnsanlara, karþýlaþabilecekleri her konuda kendilerini kurtuluþa ulaþtýracak doðru yolu iþaret eder. Huzurun, mutluluðun, güzel bir yaþamýn bilgisi ve sýrlarý Kur’an’dadýr.

Gerçek din, Kur’an ahlâkýnýn eksiksiz yaþanmasýyla mümkündür. Bazý insanlar belirli zamanlarda Kuran ahlâkýný bazen de nefislerinin isteklerine uyarak dini yaþadýklarýný zannederler. Bu yalnýzca Allah’a ‘bir ucundan ibadet’ etmektir ve bir aldatmacadýr.

Ýnsanlardan kimi, Allah’a bir ucundan ibadet eder, eðer kendisine bir hayýr dokunursa, bununla tatmin bulur ve eðer kendisine bir fitne isabet edecek olursa yüzü üstü dönüverir. O, dünyayý kaybetmiþtir, ahireti de. Ýþte bu, apaçýk bir kayýptýr. (Hac Suresi, 11)

Bu yanlýþ inanca göre, namaz kýlmak, zekat vermek, oruç tutmak, infak etmek, sabretmek, tevekkül etmek, baðýþlayýcý olmak, muhtaçlarý koruyup kollamak ancak çýkarlarýyla çeliþmediðinde uygulanabilir. Kiþi, eðer toplumda saygýnlýk kazandýracak ve hakkýnda “ne iyi bir insan” denilecekse bu ibadetleri yapar ve güzel ahlak özellikleri sergiler. Ancak toplumdan alacaðý olumsuz bir tepki, onu bu dinî sorumluluklardan habersizmiþ gibi davranmaya yöneltir.

Söz ettiðimiz çarpýk mantýk, Allah’ýn hakkýný gereði gibi takdir edememek ve ahiretin varlýðýna da kesin bilgiyle iman etmemekten kaynaklanýr. Bu kimselerin yaþamlarýnýn bir kýsmý dine, büyük bir bölümü de dünya hayatýna ayrýlmýþtýr. Hatta ibadet etmeye, dini yaþamaya ayýrdýklarý çok az bir zaman bile kimi zaman onlara çok gelir.

Kendi dinlerini yaþayanlarýn en büyük yanýlgýlarýndan biri, tüm bu çarpýklýða ve din dýþý kurallara raðmen kendilerinin Kur’an ahlâkýný yaþadýklarýný iddia etmeleridir. Oysa gerçek din ahlâkýnýn, yaþadýklarýyla uzak-yakýn hiçbir ilgisi yoktur.

Samimi iman sahiplerinin tüm yaþamlarý, “…Þüphesiz benim namazým, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah’ýndýr.” (Enam Suresi, 162) ayeti gereði, Allah’ýn hoþnutluðuna odaklanmýþtýr. Yaþadýklarý ortam ya da yaptýklarý iþ ne olursa olsun, yalnýz Allah’ýn rýzasý için yaþarlar.

Onlarýn yaptýklarý her iþte Allah’ýn hoþnutluðu, rahmeti ve cennetini kazanma çabasý vardýr. (Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alýþ-veriþ onlarý Allah’ý zikretmekten, dosdoðru namazý kýlmaktan ve zekatý vermekten ‘tutkuya kaptýrýp alýkoymaz’; onlar, kalplerin ve gözlerin inkýlaba uðrayacaðý (dehþetten allak bullak olacaðý) günden korkarlar. (Nur Suresi, 37)

Yaþamý Allah rýzasý temeli üzerinde kurmak, toplumdaki bazý kimseler tarafýndan ‘hoþ’ görülmeyebilir. Ancak gerçek dinde kýstas, ’insanlarýn hoþnutluðu’ deðildir. Gerçek iman sahibi olan insan, çevresindeki bazý kiþilerin nefislerini rahatsýz etmemek ya da onlara hoþ görünmek adýna asla Allah’tan uzaklaþmaz. Ahirette Rabb’inin huzuruna tek baþýna çýkacaðýnýn ve dünyada yapýp ettiklerinden tek baþýna sorgulanacaðýnýn bilincindedir. Toplumdaki insanlarýn, onun yaþam tarzýndan hoþnut olup olmalarýnýn, kiþiye hiçbir þey kazandýrmayacaðý açýktýr.

Ayrýca bu din anlayýþýnýn, amaçlanan ’rahat bir yaþam’a ulaþtýrmasý da asla mümkün deðildir. Gerçek huzur ve mutluluða ancak gerçek din ahlâkýnýn yaþanmasýyla kavuþulabilir. Bu insanlarý ahiretten önce bekleyen hayat ise, "Kim de Benim zikrimden yüz çevirirse, artýk onun için sýkýntýlý bir geçim vardýr ve Biz onu kýyamet günü kör olarak haþredeceðiz." (Taha Suresi, 124) ayetindeki ifadeden anlaþýlacaðý üzere, ’sýkýntýlý bir hayat’týr.

Kur’an’a tabi olan müminler, Allah’a duyduklarý içli saygý, aþk ve korku nedeniyle, her ibadeti gönülden yerine getirmeye çaba gösterirler. Batýl gelenekleri ya da alýþkanlýklarý nedeniyle Kur’an hükümlerini göz ardý etmek, müminler için asla söz konusu olmaz. Onlar Kur’an ahlâkýný yaþamak için nefislerine deðil, Allah’ýn buyruðuna uygun olaný seçer ve dini ‘bir ucundan’ deðil, tam olarak yaþarlar. Allah’ýn Kuran’da emrettiði ve Peygamberimiz’in(sav) hayatý boyunca yaþadýðý ahlâk budur. Bu, gerçek Kur’an ahlâkýdýr; onun yoluna uyanlarýn da yaþadýklarý ahlâk budur…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.