..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > funda kipural




12 Temmuz 2010
Yaþanarak Görülecek "Þeyler"  
funda kipural
Büyüdük bak bu yüzden daha kolay oluyor unutmak. En çok kulaklarým hassaslaþtý, duymaya çalýþýyorlar herþeyi, ama biraz saçma bu, neden duymalýlar ki herþeyi.


:AIJI:
Kim yeniden inanabilir ki iyiye dönük deðiþeceðine hayat’ýn. Uçuþan düþlerden gelip geçiyorum her gün. Her yeni gün boðaz’ýn üzerinden geçerken ne kadar eskimiþ diyorum bu deniz bakýla bakýla. Bu evler, sahiller neler neler gördüler.


Sen bilmezsin ki benim aþkým istikrardan uzaktýr. Kýrýk dökük biçimsiz bol baþ aðrýsý nöbetlerimde unuturum sevgimi. Yaþadýðým topraðýn ve çaðýn bana çalýmý olmalý bu. Ýkiye ayrýlan herþey gibi çift biçimli görür ve severim ben de.


Büyüdük bak bu yüzden daha kolay oluyor unutmak. En çok kulaklarým hassaslaþtý, duymaya çalýþýyorlar herþeyi, ama biraz saçma bu, neden duymalýlar ki herþeyi.


Anlatýlýr gibi deðil sevdiðim. Yamalý bi’þey bu, böyle parça parça denemekler, olur mu olur olmazsa ne kaybederim ki günleri. Her giden biraz ben oluyor ama ve biraz kendini býrakýyorlar bana. Eskiden sevinçli bir yaný vardý ayrýlmanýn da, özlemek daha bir güzeldi sanki. Sümüðünü kollarýna silen mahalle arasý çocuklarý gibi ayrýlýðýn acýsýný kollarýna sile sile eskitilirdi günler, þimdi öyle deðil.


Eðer kendimizden baþkalarýnýn nedenleri, uðruna savaþýlacak kadar deðerli olmuþsa sadece bir an… ah!! Ne bahtsýz deðil mi, ne saçma bu çaðda kadýn olmak, adam olmak, ne saçma insan olmak. Ýnsan olduðunu san’mak.



Mahallenin köpeði kontes mesela, her gün mutlaka bakar adamýn gözlerinin içine, kimbilir neden böyle yanaþýr sana, biraz korkutur o da korkuyordur aslýnda koklar seni, oyun arýyor kesin yaramaz dersin. Sonra anne’ler konuþur ne hoþtur, koþtur koþtur anneler konuþur. Babalar da aðlar ama içlerine aðlar. Babalar en çok kýz’larýna aðlar, hele yolunu bulamadýysa, hele ruhu ruh bile olamadýysa.


Benim saydam adamlarým ne zaman kýmýldamasa benden çok babam aðlar, ney’e aðlar…


Bizim ülendiðimiz yýllarda ilkeler vardý, kayýptý da, hatýrla! Þimdi bacaklarýn sýðmaz ama bir zamanlar oturuyordun orada ve daha çok keyf’e gelmenin ve unutmanýn bilmem belki bir tarihi varetmenin genlerine imza atmýþ temsilini sökerken sen,, kimin þimdi senin yerine bakan gözler.



Ben bir tane Ortaçgil þarkýsý bilirim hiç siyaset kokmaz.


Çokomik günleriydi Tuðba’nýn zengin dünyasýnda kendime yer bulamazdým, altýna sýçan sýnýf arkadaþlarým da oldu ve gazoz kapaðý olaylarým vardý, en çok hikaye kitaplarýný sevdim ben ama, iþte ondan kaldým böyle hayal’perest ve hayal et ama sakýn ümit etme. Çünkü o zaman deðerleniyor borsada iþlenen bütün senetler. Para ketum yüzünü gösteriyor ve “uluslar arasý bir kefaþe” oluþunun altý çiziliyor. Bu esnada çocuklara tecavüz ediyorlar ve ben bilmem kimin adýndan kederlenirken inceden seri cinayetler, açlýklar, ölmeler…


Ve sen çýkagidersin ya asýrlar önce bir sessizlik anýnda zihnimden ben bir kadýnýn hayal kokan aþka ne kadar uzak olduðunu kavrarým ve arama’nýn anlamsýzlýðýný. Sýmsýký tutuþan iki elin ve gece gündüz sýkýntýda ya da deðilken ve stratejisiz bey’im stratejisiz tutuþan o iki elin mutlak iradelerindeki güzelliðe hayran kalýrým. Budur asýl kadýn erkek eþitliðine ilham veren ve umutlandýran bir nevi. (kesinlikle þahsýna münhasýrdýr o eski küfretmeler) iþte böyle pragmatist benim de terk eylemelerim.


Göðsüm sancýr bazý geceler böyle kalp krizi ile korku ikindisi arasýnda þey’ler. Ancak yaþanarak görülecek þey’ler.


Kýrmýzý… evet eskiden en çok kýrmýzýyý severdim renklerden þimdi hangi rengi sevdiðime karar bile veremiyorum ama umudum var bir gün hangi rengi sevdiðimi bulacaðým. Ýnsan büyüyünce bütün renkler onun olsun ama sonunda hangisi daha onundu, hangisine daha yakýndý bulsun istiyor.


En çok biriktiricileri anlamýyorum ama. Liste liste biriktirirler herþeyi kategorileri vardýr, ama hiç (kendilerini uzaktan) “ÝZLEMEZLER”. Talih talih… ýhhh!


Bugün on mayýs iki bin on, aylardýr tanýdýðým ve hiçbir sabah, öðle, akþam gazete okuduklarýna þahit olamadaðým insanlar bugün gazete okudular, bugün de kimse þiir söylemedi, þiir söylenecek gün deðildi. Kimse þarký da söylemedi kimseye, bugün birileri öldü ve haberleri geldi. Kuþlar havalandý biz bakmadýk onlara, siyaset vardý her yerde bugün ama kimse sýkýca sarýlmadý, gözlerimin içi gülmedi bugün de…

Ýþte böyle…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sayfa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sezgi [Þiir]
Matem [Þiir]
Ambrosia [Þiir]
Dipsiz [Þiir]
Gece Gece [Þiir]
Sahi [Þiir]
Usulca [Þiir]
Gidiþ [Þiir]
Aydýnlýk [Þiir]
Kanadý Hýþýrdar Kuþlarýn [Þiir]


funda kipural kimdir?

-

Etkilendiði Yazarlar:
Ýstanbul'da dolanan Sait Faik'i anarým her adýmda. Yaprakta, güneþte, ayda ve çocuk gözlerde ararým Abasýyanýk bir adamýn izlerini. Ve durmaksýzýn fýsýldar Aruoba þekillen ama yaþamayý da unutma.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © funda kipural, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.