..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Kâmuran Esen




20 Ocak 2010
Fatma Nine"nin Günlüðü – 11  
Mudurnu aðzýyla yazýlmýþtýr.

Kâmuran Esen


Fatman Nine gündemi çok iyi takip ediyor.


:BDFF:
Nasýlsýn sevgili günlüðüm, iyi min? Beni soracak olursan, sürünüyom iþte. 2010 yýlýnda ta çoook sürünecekmiþiz. Sürüne sürüne alýþtým artýk, gorkmuyom bile. Islanmýþ insanýn, yaðmurdan gorkusu mu olur?

Bugün çok yoruldum sevgili günlüðüm. Benim gelinler gezmeye gittiler, çocuklarý bana býraktýlar. En küçük torun pek gücümü guruttu(üzdü). Televizyonu açtým, haberleri dinliyom. Þu Tekel iþçileri öldü mü galdý mý, bi öðrenim dedim. Dinleyemedim ki!

Televizyonu açar açmaz bizim torun bi aðlamaya baþladý, sanýrsýn etinden et goparýyolla. Televizyona bakýp bakýp aðlýyo. Ne yaptýysam susturamadým. Aðladý, baðýrdý, çýðýrdý derken birdenbire sustu. Meðer; televizyonda konuþma yapan baþbakandan gorkuyomuþ zavallýcýk. Haklý çocuk ! Bi yüzü gülmüyo ki adamýn. Erdoðan sustu, bizim torun da sustu. Torunlarý ne yapsýn? Çok acýdým Erdoðan’ýn torunlarýna.

Sevgili günlüðüm, torun dedim de aklýma geldi. Bizim gelinlerin ikisi de gene hamile. Kedi gibi zýrt pýrt doðuruyolla. Evin içi garýnca yuvasýna dönecek yakýnda. Baþbakan doðurun dedikçe doðuruyolla. Allah’ýn salaklarý ! Baþbakan biliyo mu bakalým turp elle mi çýkýyo, yoksa belle mi ? Baþbakan size doðurun dediyse, çocuklarýnýza ben bakacam mý diyo; siz doðurun, çocuklarýnýzý ben nüfusuma geçirecem mi diyo ? Yooooo !

Neymiþ, mayiþlere zam gelmiþmiþ, çocuk parasýna zam gelmiþmiþ. Mayiþler, aile ve çocuk yardýmý ile birlikte 30- 40 lire artacakmýþ. Ayda 30 lireynen ne yapýlýr ? Bebeðin afedersiniz k .çýný sildiðin ýslak mendile yetmez o para. Þindiki çocuklarýn bakýmý zor, masarýfý çok. Bebeðin aðzýný silmeye ayrý kokulu mendil, k.çýný( demin özür dilediydim peþin peþin) silmeye ayrý kokulu mendil, amerikan bezi yerine hazýr bez, uhuuuu para mý dayanýr buna. Emme benim goca gafalý oðlanlarýmda da var gabahat. Hadi bu gelinle salak, siz de mi salaksýnýz ? Þeytan diyo ki, ayýr þunlarýn odalarýný.

Bebekken masarýflarý ayrý, böyüyünce ayrý. Nasýl okutulacak onca çocuk ? Sandýkta yok, sepette yok. Biz öyle urdan burdan burs alýp, okutmak için Amerika’lara yollayamayýz ký ? Zengin çocuklarý alýr bursu, bizim gibi garibanlara burs veren olmaz. Neymiþ efendim, sosyal güvenceleri varmýþ bizim çocuklarýn. Onun uçun burs alamazlarmýþ. Neymiþ o sosyal güvence, ben hiç görmedim, bilmiyom dedim. Meðer bubalarýnýn aldýðý civci yemi gadar mayiþmiþ, sosyal güvence dedikleri þey . Bize geldi mi, sosyal güvenceniz var deyolla. Ayol dedim, milletvekillerinin çocuklarýnýn sosyal güvencesi yok mu? Onlar nasýl burs alýp okuyolla, yurt dýþýna gidiyolla?

Dün baþýma gelenleri bir dinle sevgili günlüðüm. Bizim büyük torun internet gullanýyo. Bir görsen, bilgisayar mühendisi sanýrsýn. Parmaklarý glavyenin taþlarýnda makine gibi gidip geliyo. Gidip gelmiyo, uçuyo caným, uçuyo. Geçen gün taaaa Somali’den bi gýznan çetleþiyodu. Dünyanýn öteki ucundan bile haberi var senin anlayacaðýn.

Ýþte bu torun, internette bi haber okumuþ.” Bubanne müjdemi isterim, mayiþlere martta % 10, eylülde % 15 olmak üzere yýl içerisinde toplam % 25 zam yapýlacakmýþ.” dedi. Allah Allah dedim, yoksa erken seçim mi var ? Akþam oðlanla eve gelince, ben de onlara müjde ettim.

Baþladýla gülmeye. Ana sen gafayý mý yedin, hiç o kadar zam olur mu dediler. Bizim mayiþlere 12 lire zam geldi ya dediler. Senin dediðin zam, Venezuella’da dediler. Senin anlayacaðýn sevgili günlüðüm, aðlamýþ bulunduk emme gelin olamadýk . O Venezuella dedikleri yer yakýn bir yerse, oraya taþýnam dedim. Meðer taaa Güney Amerika’daymýþ . Bi Amerika zaten var baþýmýzda, onun derdi bize yetiyo , bi de güneyi - kuzeyi mi varmýþ dedim. Oðlanlarým “ Venezuella’nýn güzelleri çok meþhur ana .” dediler. Venezuella’nýn gýzýndan , gazýndan haberleri var, þaþýrdým. Daðdaki tavþaný, tencerede piþiriyomuþ gibi tarif ediyorla bana. Oranýn çok meþhur bi þelalesi varmýþ emme, benim oðlanlarýn aklýnda sadece gözel gýzlarý galmýþ Venezuella’ nýn. Erkek gýsmý deðil mi ! Üstlerine taþ bastýrsan, yapacaklarýndan geri durmazla.

Senin anlayacaðýn mayiþlere % 25’ lik zam Türkiye’de deðilmiþ, Venezuella’daymýþ. Dünya güzelleri genelde Venezuella’dan boþuna çýkmýyo sevgili günlüðüm…Paran var mý, her þeyin var demektir. Paran varsa; mutlu da olursun, gözel de olursun, saðlýklý da olursun.

Gorkarým ki sevgili günlüðüm, paran olmayýnca cennete bile gidemezsin tövbe tövbe. Ölünce bi varacan cennetin gapýsýna; bir guyruk bi guyruk. En baþta bizim siyasiler. Baþbakanlar, bakanlar, milletvekili çocuklarý; sonra eþleri, kendileri, arkalarýnda yandaþ medyalarý, akrabalarý, eskerlik arkadaþlarý, yazlýk gomþularý vs . Sýra bize gelinceye gadar, cennette yer galmaz. Ondan sonra da doðru cehenneme. Allahým, sen beni affet böyle düþündüðüm uçun. Sosyal adaletten o gadar umudumu kestim ki, artýk ilâhi adaletten bile þüpheye düþer oldum. Bu gadar gaybettim her þeye, herkese olan güvenimi.

Key ödemeleri baþlýyomuþ gene sevgili günlüðüm. Duy da inanma. Memet Amcan, bu KEY yüzünden sinir hastasý oldu. KEY paralarýný alamadan ölürsem, gözlerim açýk gitsin diyo. Þinciden belli Memet Amca’nýn öteki dünyaya gözlerinin açýk gideceði.

Sevgili günlüðüm, Öcalan hapishane odasýný beðenmiyomuþ. Duydun mu? Sanki otelde de, odasýný beðenmiyo. Eeeee ! Fazla yüz verirseniz, olacaðý bu. Tekel iþçilerine sýkýyolla gazý, basýyolla copu; Öcalan’a geldi mi sýra, akýllarýna demokrasi geliyo, Kürt Açýlýmý geliyo. Ben de Türk Açýlýmý istiyom sevgili günlüðüm. Öcalan’ýn caný can da, benimki badýlcan( patlýcan) mý?





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 14
Chp'nin Tandoðan'daki Grup Toplantýsýný Görmezden Gelen Medya
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 15
Bu Yazýmýn Müsebbibi Ablamdýr
Fatma Nine'nin Günlüðü - 10
Fatma Nine'nin Günlüðü - 12
Yaþadýðýmýz ve Alýþtýðýmýz Garip Olaylar - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.