..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Emine Piþiren




9 Ocak 2009
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...  
Emine Piþiren
Bir akþam vaktiydi. Dostumla söyleþi içindeydik. Az sonra gün Ýda'nýn batýsýndan süzülecekti. Uzak Doðu felsefesiyle çok yakýndan alakalý dostum, gözlerimin içine bakýp "Osho'yu tanýdýn mý?" diye sordu. Yutkundum önce. Belleðimde evirdim, çevirdim, Osho hakkýnda bir bilgi belleðimin arþivine atmamýþtým. Dostuma gülümsedim. "Osho'yu sen tanýdýn galiba, onu anlatýr mýsýn bana, nasýl biriydi?" diye sordum.


:BCFDA:
Bir akþam vaktiydi. Dostumla söyleþi içindeydik. Az sonra gün Ýda'nýn batýsýndan süzülecekti. Uzak Doðu felsefesiyle çok yakýndan alakalý dostum, gözlerimin içine bakýp;

"Osho'yu tanýdýn mý?" diye sordu.

Yutkundum önce. Belleðimde evirdim, çevirdim, Osho hakkýnda bir bilgi belleðimin arþivine atmamýþtým. Dostuma gülümsedim.

"Osho'yu sen tanýdýn galiba, onu anlatýr mýsýn bana, nasýl biriydi?" diye sordum.

Ve Osho ile tanýþtým.

Osho Kimdir?

(*) Hindistan’ýn Madhya Pradesh eyaletinde Kuchwada da 1931 yýlýnda 11 aralýkta dünyaya gelmiþtir. Ýlk çocukluk yýllarýnda baþkalarý tarafýndan verilen bilgiler ve inançlarý edinmektense, gerçekliði kendinin deneyimlemekte ýsrarcý olan bir asi ruhu vardýr.
21 yaþýnda üniversite öðrenimini tamamladý. Jabalpur üniversitesinde yýllarca felsefi dersleri verdi. Ayný zamanda tüm Hindistan’ý dolaþarak konuþmalar yaptý. Halka açýk tartýþmalarda tutucu din liderlerine meydan okudu.
Geleneksel inanýþlarý sorguladý ve hayatýn tüm alanlarýndan insanlarla bir araya geldi.
Osho kendi hayatýný anýn zamansýz boyutunda yaþamanýn kapýsýný keþfetmiþ birisidir. O kendisini gerçek bir “varoluþçu” olarak adlandýrmýþtýr.
Ýnanç sistemlerini ve çaðdaþ insan psikolojisini anlamasýnda ufkunu geliþtirecek bulabileceði her þeyi ama her þeyi okudu.

1960’larýn sonuna doðru Osho, artýk kendi dinamik meditasyonunu geliþtirmeyi baþlamýþtý. Meditasyonun o rahat, düþüncelerden arýnmýþ biçimini keþfetmeyi umut edilmesi için öncelikle geçmiþin modasý geçmiþ yöntemlerinin ve günümüzün modern hayatýnýn getirdiði sýkýntýlarýn aðýrlýðý altýnda ezilen çaðdaþ insanýn çok derin bir ruhsal temizlenme sürecinden geçmesinin þart olduðunu söylemiþtir.

1970’lerin baþlarýnda ilk olarak bazý Batýlýlar Osho’dan haberdar olmaya baþladýlar. 1974 te Hindistan’ýn Pune þehrinde onun çevresinde bir “komün” kuruldu. Ve baþlangýcýnda Batýdan tek tük gelen ziyaretçiler zamanla çoðaldý.
Osho insan bilincinin geliþiminin tüm yönleri hakkýnda konuþmalar yaptý.
Çaðdaþ insanýn ruhsal arayýþlarý için önemli olan þeylerin özünü entelektüel anlayýþ içinde deðil, kendi varoluþ deneyimi ile süzdü.
O, hiçbir geleneðe ait olmadýðýný açýklamýþtýr.

“Ben tamamen yepyeni bir dinsel bilinçliliðin baþlangýcýyým” demiþtir. Ayrýca;

“ Beni geçmiþle baðlantýlandýrmayýn, onu anýmsamaya bile deðmez” der.
Yakýn öðrencilerine ve dünyanýn her yerindeki izleyenlerine yaptýðý konuþmalar ve otuzdan fazla dile çevrilmiþ altý yüzden fazla cilt halinde yayýnlanmýþtýr.

Osho 1985 yýlýnda göçmenlik yasalarýný ihlal etmek suçundan gözaltýnda olduðu sýrada 19 ocak 1990 tarihinde bedenini terk etti. Amerikan hükümet ajanlarýnca zehirlenerek öldürüldüðü iddia edilmektedir.

Onun Hindistan’daki komünü, meditasyon, terapi, bede çalýþmalarý ve yaratýcýlýk programlarýna katýlabilmek için yada sadece bir Buda alaný içinde olabilmeyi deneyimlemek isteyen binlerce uluslar arasý ziyaretçi çekerek, dünyanýn en büyük ruhsal geliþim merkezi olabilmeyi baþarmýþtýr.

Ülkemizde de Osho Meditasyon merkezi bulunmaktadýr. “Kendini taný” anlamýna gelen KUN adýndaki bu merkez Beyoðlu/Ýstanbul-Tünel’de açýldý.
Günlük olarak Dinamik ve Kundalini Meditasyonlarýnýn yapýldýðý merkezde, dünyanýn pek çok ülkesinden gelen hepsi Hindistan Puna’daki Uluslar arasý terapistleri olan grup liderliði eþliðinde “workshoplar” , grup çalýþmalarý yapýlmaktadýr.

Ve Osho der ki;

"Benim tüm çabam, dinsiz bir din yaratmaktýr. Tanrý’yý merkez alan dinlere ne olduðunu gördük..."

"Yaþam kýsa deðil, sonsuzdur. Varoluþun acele içinde olduðunu gördün mü hiç? Mevsimler zamanýnda gelir, çiçekler zamaný gelince açar, aðaçlar hayat kýsa diye hýzla büyümek için koþuþturmazlar. Tüm varoluþ, yaþamýn sonsuzluðunun farkýnda gibi görünür."

"Benim tüm çabam seni, sen ile varoluþ arasýnda aracý olmadan meditasyonla baþ baþa býrakmaktýr."

"Benim tüm çabam her insan evladýnýn kendisine ait olan — ve önüne gelene daðýtmýþ olduðu — öz saygýsýný geri vermektir."

"Öncelik sensin. Köklerine git, kendini bul, bir asi ol, ve mümkün olduðunca çok sayýda asi yarat. Gelecekteki insanlýðýn altýn bir gelecek yaratmasýna yardým etmenin tek yolu budur."

"Sakýn unutma; ne zaman karþýna bir seçenek çýksa, bilinmeyeni, riskli olan, tehlikeli ve güvencesiz olaný seç. Hiçbir zaman zarara uðramazsýn."

"Sevgi ancak kendini, diðerini, dünyayý derin bir þekilde kabul ettiðin zaman mümkündür. Kabullenmek, sevginin içinde büyüdüðü alaný, sevginin içinde açtýðý topraðý yaratýr."

"Sevgide minnettarlýk, sevecenlik ve birlik duygusu vardýr. Eðer bu üç duyguyu da hissediyorsan, seviyorsun demektir."

"Ne kadar çok düþünürsen, egon o kadar daha ortaya çýkar. Ego, geçmiþte birikmiþ düþüncelerden baþka bir þey deðildir. Sen olmadýðýn zaman Tanrý vardýr. Ýþte yaratýcýlýk budur."

"Bilgelik kalpten gelir. Akýlla ilgisi yoktur. Bilgelik, varlýðýnýn en derin noktasýndan çýkar. Kafaya ait deðildir."

"Dünya bir gök kuþaðý, zihin bir prizma ve varlýk ise beyaz bir ýþýndýr."
"Tantra derindir, hayatýn bütünüyle kabul edilmesidir."

"Güçlü rüzgârlar seni oraya buraya sürüklüyorsa, onlara direnme: Onlar, sen direndiðin için güçlü görünüyorlar. Rahatla ve býrak seni götürsünler. Onlarla git, bütün olarak git."

"Neden korkuyorsun? Dünya sana ne yapabilir? Ýnsanlar sana gülebilir; bu onlara iyi gelir... Gülmek her zaman bir ilaçtýr, saðlýklýdýr."

"Her zaman ne varsa onu gör. Acele etme. Bir þeyi yanlýþ anlamaktansa anlamamak daha iyidir."

"Neyi reddedersen et, onu baþka bir yere koymak zorunda kalacaksýn. Onu baþka birisinin üzerine yansýtacaksýn. Reddedilen kýsým, bir yansýmaya dönüþecektir"

"Yaþam kýsa deðil, sonsuzdur. Varoluþun acele içinde olduðunu gördün mü hiç? Mevsimler zamanýnda gelir, çiçekler zamaný gelince açar, aðaçlar hayat kýsa diye hýzla büyümek için koþuþturmazlar. Tüm varoluþ, yaþamýn sonsuzluðunun farkýnda gibi görünür. -Osho-"

Arkadaþým sözlerine kýsa bir ara verdi. Hiç sýkýlmadan dinlemiþtim onu. Dudaklarýndan çýkan her sözcüðü hafýzama kaydetmeye hazýrdým. Soluksuz dinlemiþtim.

O, fincanýndaki kahvenin son yudumunu da içtikten sonra konuþmasýný sürdürdü.

-" Bak gün battý. Iþýnlarý ile dinlencesine çekildi. Þimdi sýra bizde. Baþka bir gün devam ederiz. Kaldýðýmýz yerden baþlarýz. Hatta sana Osho'nun bir kitabýný da getiririm."


(-Devam Edecek-)

Emine Piþiren/Edremit-Akçay/2008

(*) Oshoturk.net





.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Osho (Kadýn) Der ki;
Gönderen: N. Özgün Erbulan / , Türkiye
5 Haziran 2011
Acýlarýn çoðu senin tarafýndan seçilmiþtir. Bu doðru. Periþanlýðýn ve ýstýrabýn.. çoðu baþkalarý tarafýndan sana dayatýldý. Baþkalarý tarafýndan dayatýlan her ne varsa, isyan et ve kendi kendine seçtiklerinden ise kurtul gitsin. Ýzleyecek bir þey yok. Sadece, ''Ben bu dertleri baþýma kendi kendime sardým,'' demek yeterli. At gitsin. Býrak baþkalarý sen bunlarý baþýndan atarken seni seyretsin. Seni atarken seyrediyorken belki kendileri de, ''Niçin gereksiz yere acý çekmeli? Komþular acýlarýný çöpe atýyor'' diye anlayacaklardýr.

:: Baðlantý
Gönderen: Haþim Gökçek / , Türkiye
25 Ocak 2009
“ Beni geçmiþle baðlantýlandýrmayýn, onu anýmsamaya bile deðmez” Bu tümcede yazým hatasý yoksa - veya çeviri hatasý - bana anlamsýz geldi. geçmiþin olumluluklarýndan veya olumsuzluklarýndan sonuçlar çýkararak fikir üretiriz. Geçmiþle irtibatý kesmek olasý deðil. Ne dersiniz?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç
Beni Öldüremezsiniz, Çünkü Ben Bir At Sineðiyim...

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Asla Baþýn Öne Eðilmesin!..
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr. - Birinci Bölümü -
Benim Adým Ata Deðil!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.