..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Ömer Akþahan




29 Temmuz 2008
Terör ve Hayal  
Ömer Akþahan
Evet, terör belasýný yakamýzdan silkelemek boynumuzun borcu. Ülkemizin esenliðe çýkmasý ancak birlik olmamýza baðlýdýr. Hayallerimizi yok eden ulusal ve uluslararasý terör gruplarýna topyekûn karþý çýkmalý ve tepki koymalýyýz.


:BDJD:
Ömer AKÞAHAN

“- Defteriniz var mý?
- Evet.
- Defterinizi hep yanýnýzda taþýyor musunuz?
- Hayýr.
- Taþýyýn. Defterinizi yanýnýzdan hiç ayýrmayýn. Çalýþmýyorken, yazmýyorken bile hayal gücümüz çalýþmaya devam eder, defter öyle zamanlarda bir cep telefonu gibidir. Açar konuþursunuz.” (1)

Ýstanbul Güngören’de yaþamlarýný yitiren 17 yurttaþýmýzýn beþinin çocuk olduðunu öðrendiðimde ilk aklýma düþen sözcüklerden biriydi: Hayal!

O insanlar Temmuzun þu yakýp kavuran günün akþamýnda biraz olsun serinlemek, sevdikleriyle buluþmak, iki çift laf edebilmek için caddeye inmiþlerdi.

Yanlarýnda taþýdýklarý küçük çantalarda bir parça kuruyemiþ, çikolata ve içecekle nereye oturacaklarýný kestirmeye çalýþýrlarken aniden gelen o kahredici sesle bir anda yerden kesildiklerini hissettiler. O an, o saliselere mahkûm edilmiþ anýn ardýndan gelen canhýraþ baðýrýþlarla, akan oluk oluk kanýn çizdiði garip þekillere bir anlam veren olmadý.

Yeryüzünde terörü lanetlemek yetmez asýl bu bataklýðý kurutacak önlemleri almak gerekmez mi?

Terör her þeyden önce, bu kez Güngören’de yaþayan insanlarýmýzýn hayallerini yok etti. Yarýn bir baþka yerde baþka birilerini yok etmek isteyecek. Bu çýkmazdan kurtuluþun salt siyasetle ve silahla olmayacaðý artýk gün gibi ortada. Sorun bu topraklarda insanca yaþamak isteyen herkesi ilgilendiriyor. Bugünden yarýna eyleme geçilmezse bu acýlarý yaþamaya devam edeceðiz demektir.

Yaþamý anlatmanýn binbir yolu var; yazý, resim, fotoðraf, dans, film, tiyatro vd. Terörü yaþamýn bir parçasý durumuna getiren koþullarýn ortadan kaldýrýlmasý hemen her yolla anlatýlmalý ki, bu lanet kolayca anlaþýlabilsin.

Evlerinin balkonundan bir türlü anlayamadýðý patlama sesine koþup gelen beþ yaþýndaki o çocuða, ikinci bombanýn patlamasýna kadar geçecek ‘10 dakikalýk bir ömrün kaldý senin yavrum’ deselerdi, hiç inanýr mýydý? ‘Deli misin sen? Daha benim ne hayallerim var; okuycam, adam olcam, doktor olcam’ der gülerdi, masumca.

Serin bir Ýstanbul akþamýnda trafiðe kapalý caddeye davet edilen, rahatsýz olduðundan aþaðýya inmeyip o meþum patlamadan kurtulan genç kadýn ve annesini izledim televizyonda. Yaþadýklarý o müthiþ patlamanýn etkisi altýnda terörü lanetlerken yaþadýklarý travmanýn izleri öyle kolay kolay silinecek görünmüyordu.

Acaba bu terör saldýrýsýnda ölenlerin arasýnda yanýnda sürekli defter taþýyan biri var mýydý? Çok merak ediyorum, doðrusu.

Neden olmasýn, dedim. O kanlý cesetlerin arasýndan koþturuyorum. Polis engelini aþýyorum. Hayalimde yaþattýðým genç bir delikanlýnýn defterini kanlý ceketinin içinden yavaþça çekip çýkarýyorum. Kanla bulaþmýþ ve yapýþmaya yüz tutmuþ yapraklarýný itinayla ayýrýyorum. Ýlk karþýma çýkan sayfayý zorlukla okumaya çalýþýyorum.

“Bugün Temmuz’un en sýcak günlerinden biri. Bunalýyorum. Akþamýn gelmesini sabýrsýzlýkla bekliyorum. Bu yaz tatile de çýkamayacaðým. Ýyi ki semtimizde bir caddeyi trafiðe kapattýlar. Böylece biz yayalara da soluk alma fýrsatý doðdu. Bu akþam bizimkiyle orada buluþacaðým. Dün gece kendisini üzdüðüm için ona kendimi affettirmem gerek. En iyisi onun en sevdiði vanilyalý dondurma almalýyým…”
     
Evet, terör belasýný yakamýzdan silkelemek boynumuzun borcu. Ülkemizin esenliðe çýkmasý ancak birlik olmamýza baðlýdýr. Hayallerimizi yok eden ulusal ve uluslararasý terör gruplarýna topyekûn karþý çýkmalý ve tepki koymalýyýz.

Son söz Mevlana’dan: Hayaller satranca benzer, her birinin yararýný bir sonraki oyunda hissedersin.

(1) ANLATMANIN BAÞKA BÝR BÝÇÝMÝ, John Berger, Jean Mohr, Çeviren: Osman Akýnhay, Agora Kitaplýðý, 304 sayfa, 25 YTL.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþ mý, Kariyer mi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.