..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Tarýk TORUN




30 Haziran 2008
Bermuda Þeytan Üçgeninin Gizi  
Tarýk TORUN
Her kim ne derse desin ilahi nizamdaki gizem halen devam etmektedir. Ýnsanoðlu üzerinde merak duygusuyla birlikte Ýlahi gücün hikmetini göstermesi açýsýndan kayda deðer bir alan ve olaylar zinciridir “Bermuda Þeytan Üçgeni.” Bazý kimseler birtakým iddialarda bulunsalar da, bu konuda yine de bazý açýk kapýlar ve gizemler vardýr. Ýþte bu gizemlerdir ki yýllar boyu bu merakýn popülaritesini taze tutuyor ve artýrýyor. Gizemli oluþunu devam ettiriyor. Taký insanlarýn Yaratanýn üstün kudretini tam anlayacaðý güne kadar.


:CJHJ:
Bermuda Þeytan Üçgeni; Atlas Okyanusu’nun Güney ve Kuzey Amerika’yý birbirinden ayýran ve Bermuda, Porto Rico ve Miami sahilleri arasýnda kalan üçgen þeklindeki bölgenin adýdýr.Kuzey yarým kürede 80. derece batý meridyenin geçtiði üçgen oluþturan bir alandýr. Atlas Okyanusunda bulunan bu bölge çok sayýda uçak ve geminin kaybolduðu, bazý olaðanüstü olaylarýn yaþandýðý bir yerdir. Halen günümüzde de gizemini koruyan fenomen(Görüngü) bir yer konumundadýr.

Kimsenin açýklama getiremediði bu esrarengiz fenomen (görüngü), içinde bilim adamlarýnýn da bulunduðu pek çok insan tarafýndan "doðaüstü bir takým güçlerin yaptýrýmý" olarak algýlandý ve öyle dünya kamuoyuna bu þekilde duyuruldu.

Bu gizemler arasýnda kayýp kýta Atlantis’in burada olduðu, bu bölgenin dünya dýþý metafizik varlýklar tarafýndan ziyaret edildiði, adeta gizemli bir güç tarafýndan gemiler ve uçaklar geride iz býrakmadan kaybolduðu olaðanüstü(esrarengiz) bir hal alan farklý bir konumdadýr.

Bu konuyla ilgili Batý dünyasýnda yüzlerce kitap yazýlmýþtýr. Bilindiði gibi insanlarýn tabiatýnda bilinmeyene karþý aþýrý merak duygusu vardýr. Bu kitaplar halen güncelliðini korumakta olup, ülkemizde de tercümeleri yapýlmýþ olup, popüler kitaplar arasýndadýr. Yine Batý dünyasýnda bu esrarengiz bölgeyi konu alan filimler çekilmiþtir.

Bir coðrafyacý ve eðitimci olarak bu konu elbette ki benimde dikkatimi çekmiþtir. Öðrencilerden ve çevremdeki insanlardan gelen istek üzerine bu konuyu enlne boyuna araþtýrdým. Öðrendiklerimi en son bilgilerle tarafsýz bir biçimde bilgilerinize arz ediyorum. Ýnþallah beðenirsiniz.

Bu esrarengiz olaylarýn tarihine baktýðýmýz zaman Amerika kýtasýnda yaþamýþ olan Mayalara ve Meksikalýlara ait seyahat notlarýnda, bu bölge ile ilgili bir uðursuzluk olduðu, buranýn fazla tekin olmadýðý kaydediliyor. Ülkemizde ise bir Osmanlý yazarý, bundan birkaç asýr önce esrarengiz olaylarýn yaþandýðý bu sular hakkýnda bir eser ortaya koyar. Fakat eser günümüze ne yazýk ki gelememiþtir.

Bermuda Þeytan Üçgeni’nin efsaneleþmesine sebep olan asýl ilk olay 1945 yýlýnda meydana gelir. Beþ adet Amerikan savaþ uçaðý olaðan görev uçuþu için Florida’daki üslerinden havalandýktan sonra bir daha geri dönemez. Bu olay kontrol kulesi kayýtlarýnda þu þekilde geçmektedir; Uçaklar belli bir süre uçuþtuktan sonra Uçaklarýn pilotlarýnýn lideri, telsizden kontrol kulesine þöyle bir mesaj anons eder:

—Karayý göremiyoruz. Pozisyonumuzdan emin deðiliz. Nerede olduðumuzu bilmiyoruz. Galiba kaybolduk. Bu sesi duyan kontrol kulesinden pilota;

—Nasýl olur, hava gayet iyi gözüküyor, batýya gidin. Þeklinde talimat verilir. Bunun üzerine pilot;

—Neresinin batý olduðunu bilmiyoruz. Her þey karýþýk, çok tuhaf, hiçbir yönden emin deðiliz, yönümüzü kaybettik. Okyanus bile olmasý gerektiði gibi deðil. Der ve baðlantý kopar. Acilen yardým alarmý verilir, ancak beþ uçaðýn izine bir daha rastlanýlmaz.

Bu bölgeden geçen gemilerde de benzer esrarengiz þeyler olduðu görülmektedir. Bu alanda batmýþ gemilere þilep veya transatlantiklere bakýldýðýnda içlerinde sadece kedi ve köpek ölülerinin olduðu, insanlarýn tamamen ortadan kaybolduðu görülmüþtür. Hatta gemide yemek yiyen insanlarýn masalarýnýn, yemeklerinin bitirilmeden olduðu gibi durduðu, insanlarýn bunlarý terkedip adeta okyanusa atladýklarý veya þiddetli bir fýrtýnanýn tabaklara ve kaþýklara dokunmayýp sadece insanlarý alýp götürdükleri bilinmektedir.

Bu ve bunlara benzer olaylar her nekadar efsaneleþse de bilinen bir gerçek var ki 1945 yýlýndan günümüze kadar 30’un üzerinde uçak,10’un üzerinde de geminin hiçbir iz býrakmadan esrarengiz biçimde kaybolmasýdýr. Zaten asýl gizemde burada baþlýyor.
Bu konuyu açýklamak için çok çeþitli görüþler, yazýlar, tezler ve araþtýrmalar günümüze kadar yapýldý. Halende yapýlmaktadýr. Ben þahsi görüþlerimi fazla katmadan bu görüþleri sizinle paylaþacaðým. Sentezini size býrakacaðým.

1.MAVÝ DELÝKLER; Þiddetli okyanus akýntýlarýn meydana getirdiði dev dalgalar ve girdaplar, bu alanda okyanusun altýnda "Mavi Delikler" adý verilen uçsuz bucaksýz delikler oluþturmaktadýr. Uçak veya gemiler bu alana geldiðinde Mavi Delikler tarafýndan yutulmaktadýr, kaybolmaktadýr. Bu alanda yapýlan araþtýrmalarda dalgýçlar, o Mavi Deliklerin içinde çeþitli gemi artýklarýnýn, parçalarýnýn(Yelken, Kayýk)olduðunu görmüþlerdir.

2.UÇAN DAÝRELER; Bu görüþün bilimsel altyapýsý olmayýp, buna inanan bu þekilde açýklama getiren kiþiler bulunmaktadýr. Buna göre; Uçan daireler, gemileri ve uçaklarý göðe kaldýrmakta veya denizin dibine batýrmaktadýr. Bu þekilde bu esrarengiz olaylar oluþmaktadýr, görüþündedirler.

3. .METAN GAZI(METAN KUYUSU); Þimdilik en güçlü açýklama gibi görünen bu görüþe göre Bu alanda, Gulf Stream denilen sýcak su akýntýsýnýn da geçtiði yerdir. Okyanus tabanýn ýsýnmasý yüzünden, bu "tebeþir gazlar" erir ve sudan hafif olduklarý için yüzeye doðru yükselirler. O anda, tabandan yüzeye kadar bir boþluk (vakum-girdap) oluþur ve okyanus adeta delinir. Okyanusun çanaðýnda biriken fosiller ve çeþitli atýklardan zaman zaman çýkan metan gazý, okyanus suyunun kimyasal yapýsýný etkileyerek yoðunluðunu düþürmektedir. Yoðunluðu sýfýra düþen suda yüzebilme özelliðini kaybeden gemiler, “Metan kuyusu” adý verilen gazýn çektiði alanýn içine girince suyun yoðunluðun azlýðýndan batmaktadýr. Okyanusun çanaðýnda biriken artýklarýn özelliði ve okyanus suyunun sýcaklýðý metan gazýnýn yoðunluðu üzerinde büyük etki oluþturmaktadýr.

Bütün bu oluþumlar Bermuda Þeytan Üçgeni gibi gaz akýmlarýnýn þiddetli olduðu bölgelerde uçan uçaklar içinde büyük tehlike oluþturmaktadýr. Çünkü suyun üstüne çýkan metan gazý kabarcýklarý atmosfere karýþýr. Atmosferin gaz oranýný bu alanda deðiþtirir Atmosfere karýþan bu metan gazlarý atmosferde þiddetli bir “Metan tüneli” oluþturur. Bu metan tüneline giren uçak da kontrolden çýkarak denize düþer. Çünkü burada adeta az yoðun bir ortam içersinde hava boþluðuna benzer durum meydana gelir. Uçaklarýn motorlarý bu durumu kaldýramaz motorlar durunca uçaklar okyanusa çakýlýr.

4. BULUNULAN MERÝDYENÝN ÖZELLÝÐÝ; Bermuda Þeytan Üçgeninin bulunduðu yerin coðrafi konumu 80 derece batý meridyenidir. 80 derece batý meridyeninin anti meridyeni(Karþýsýna gelen meridyen) Japonya’dan geçen 100 derece doðu meridyenidir. Bu meridyen üzerinde de Bermuda Þeytan Üçgeni kadar olmasa da esrarengiz olaylar burada da olmaktadýr. Böyle bir “Ölüm Denizi” Japonya’da da 100 derece doðu meridyeni üzerinde mevcuttur. Buradan þunu anlýyoruz ki 80 derece batý ve onun anti meridyeni olan 100 derece doðu meridyeni üzerinde esrarengiz olaylarýn oluþtuðu alanlar vardýr. Biraz daha araþtýrýnca 30 derece ve 40 derece kuzey ve güney paralellerinde de buna benzer olaylar az olmakla birlikte olmaktadýr. Ayrýca dünyamýzda bu tür kaybolmalarýn ve yutulmalarýn olduðu farklý yerlerde altý alan daha bilinmektedir. Bu alanlar adeta “Manyetik Alan” haline gelmektedir. Bu bilgilerden anlaþýldýðý üzere bulunulan 80.batý meridyeninde dünyanýn coðrafi konumundan kaynaklanan bir olay olmasýdýr.

Ben burada fazla detaya girmeyeceðim. Zira konu hem kompleks bir durum arz etmekte hemde fazla teknik bilgi içermektedir ki okuyanlarý sýkar.

5.OKYANUS AKINTILARI; Bu olayýn yer fiziðiyle ilgili olduðu da söylenebilir. Kuzey Yarýmkürede kuzeyden gelen akýntýlar(Labrador)ve güneyden gelen akýntý (Gulf Stream)bu alanda bir monotonluk(durgunluk) oluþturmakta ve bu monotonluk yoðun bir þekilde yosunlarýn oluþmasýna sebebiyet vermektedir. Yosunlarýn bu aþýrý yoðunluðu yüzünden orada gemiler hareket edememektedir. Ayrýca bu bölgede yüz, iki yüz, hatta üç yüz metre yüksekliðe kadar çok þiddetli dalgalar meydana gelmektedir. Anaforlar, girdaplar oluþmaktadýr. Bu azgýn dalgalar, getirmiþ olduklarý vakumla üstlerinden geçen uçaklarý kendilerine doðru çekmektedir. Dolayýsýyla böyle bir atmosferde okyanusa çakýlmasý ve gemilerin alabora olmasý gayet normaldir. Bu alan okyanus akýntýlarýnýn etkisiyle adeta farklý bir alana dönüþmektedir.

6. EFSANALEÞMÝÞ AÇIKLAMALAR; Özellikle son 70 yýlda birçok gemi ve uçak kaybolmuþ ve bunlardan geriye tek bir iz bile kalmamýþtý. Kimsenin net bir açýklama getiremediði bu esrarengiz fenomen, içinde bilim adamlarýnýn da bulunduðu pek çok insan tarafýndan "doðaüstü bir takim güçlerin yaptýrýmý" olarak algýlandý ve öyle senaryolar üretildi.Filmler yapýlýp kitaplar yazýldý. , UFO vb. gibi iddialar ve aydan gelen þeytanlarýn yaptýðýna inanýldý. Efsaneleþerek gizemli hale geldi. Halende bu gizem sürmektedir.

Konuyu UFO, cin ve þeytanla izah etme, elektronik cihazlarýn çalýþmamasý,
çalýþtýrýlmamasý gibi hususlara kadar geniþ bir þekilde anlatmak gizemli olduðu için insanlarýn merakýný çekmektedir.

Ben burada mevcut durumu farklý görüþler etrafýnda kanýmca kararýnca izaha çalýþtým. Elbette dünyayý yoktan Yaratan Kün Feyekün(ol derdememez hemen olur) emriyle her þeye kadiri mutlaktýr. Ýsterse bir salise içerisinde yerin altýný üstüne getirir. Daðlarý yürütür, okyanuslarý yerinden fýþkýrtýr. Ýlahi dengeyi ve dünyanýn geostatik dengesini bozmaya kalkanlarý o denge farklý biçimlerde cezalandýrýr.

Her kim ne derse desin ilahi nizamdaki gizem halen devam etmektedir. Ýnsanoðlu üzerinde merak duygusuyla birlikte Ýlahi gücün hikmetini göstermesi açýsýndan kayda deðer bir alan ve olaylar zinciridir “Bermuda Þeytan Üçgeni.” Bazý kimseler birtakým iddialarda bulunsalar da, bu konuda yine de bazý açýk kapýlar ve gizemler vardýr. Ýþte bu gizemlerdir ki yýllar boyu bu merakýn popülaritesini taze tutuyor ve artýrýyor. Gizemli oluþunu devam ettiriyor. Taký insanlarýn Yaratanýn üstün kudretini tam anlayacaðý güne kadar.

19.06.2008
Tarýk TORUN

GÝZEMLÝ GERÇEKLER
“Maddi Ve Manevi Âlemlerden”




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kalbinde Vatan Taþýyan Adam (Coðrafya Aþýðýyým) [Þiir]
Coðrafya Aþkdýr [Þiir]
Nurefþan [Þiir]
Ay Balam! [Þiir]
Hicret Kuþlarý [Þiir]
Endülüs'te Raks Kalmadý [Þiir]
Unutullmaz Öðretmen [Þiir]
Dertlerim Katmanlýdýr [Þiir]
Apologya - A - (Giriþ) [Þiir]
Uyanýr Bir Coðrafya [Þiir]


Tarýk TORUN kimdir?

Eðitimci,Þair ve Yazar olup kendine ait kitaplarý ve çeþitli antolojilerde þiirleri bulunmaktadýr. Halen farklý türlere aitkitap çalýþmalarý devam etmektedir.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk ve dünya edebiyatýnýn önde gelen isimleri


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tarýk TORUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.