..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Mahsun YÝÐÝT




19 Mart 2008
Bir Tanem  
Tek Kiþilik Piyes

Mahsun YÝÐÝT


Bir tanem yine aldým elime sazýmý ve senin için sana bir parça çalacaðým. Sever misin bir tanem eski parçalarý, mesela Mýradé Kýné den sana uzun bir hava çalsam. Sesim o kadar güzel deðil bir tanem. Ama önemli deðil, benden baþka kimse duymuyor zaten. Senin resim de konuþmuyor benimle bir tanem. Bir haftadýr uðramadýðým çalýþma odama çocuklar girmiþ, sazýn akordunu bozmuþlar be bir tanem. Akordunu düzeltirken sana “Séva Hacýya” hikâyesini anlatayým bir tanem.


:BHCH:
"Acý ve Bir Resimden baþak bana hiç bir hatýra býrakmayan Evin Tunç'a ithafla"

BÝR TANEM;
(Tek kiþilik piyes)
     
     Bir tanem yine gecenin sessizliði baþladý.
     Ve sen yoksun…

      Aktör : Oyuncu sahneye girer; sahne yarý aydýnlýk.
Dekorda : Sahnenin ortasýnda büyükçe bir bayan resmi ve fotoðrafýn çerçevesine dayanmýþ bir saz. Oyuncu o fotoðrafa bakar, biraz bekler ve konuþmaya baþlar.
Dip müzik : Arkadan bir kaval sesi hafiften gelir.

     Bir tanem aldatmak sadece birinin yataðýna girmek mi sanýyorsun. Öyle deðil…
     Aha geldim bir tanem yine çalýþma odasýndayým ve sen yoksun. Dolaptan yine senin resmini çýkarýp bakýyorum be, bir tanem. Her gece olduðu gibi bir tanem resminle konuþuyorum. Biliyorum sorularýma cevap vermez. Biliyorum sesimi duymazsýn. Biliyorum belki de bu yazdýklarýmý da okumayacaksýn. Ama neyleyim bir tanem, sensiz yapamýyorum iþte. Seni sensiz düþünmek o kadar zor ki be bir tanem. Yazsam satýrlar yetmez. Baðýrsam senden baþka kimse anlamaz.
Bir tanem yýllardýr düþünüyorum da, ailenin bazý fertlerine elimden olmadan, içimdeki acýlara dayanamayarak aðýr sözler söyledim be bir tanem. Ama sen bana kýzmadýn. Nedenini sana sorma þansým dahi olmadý be bir tanem.
Bir tanem biliyor musun? Sen sinirlendiðinde bana söylediðin o iðneli sözler, sevgiden uzak, bana olan aþkýný inkâr ettiðin tavýrlarýn bir tanem. Ýnan yerimde kim olsaydý belki bu acýlara dayanmazdý, kalpten ölecekti. Bir tanem senin yerinde bir baþkasý o sözleri söyleseydi bana, inan onu yaþatmazdým. Ama sana kýzamýyorum be bir tanem.
Bir tanem þanslý mýyýz, yoksa þanssýz mýyýz, bunu anlayamadým ama bildiðim tek þey var ikimizde bir birimizden ayrý yaþayamýyoruz.
Bir tanem yine aldým elime sazýmý ve senin için sana bir parça çalacaðým. Sever misin bir tanem eski parçalarý, mesela Mýradé Kýné den sana uzun bir hava çalsam. Sesim o kadar güzel deðil bir tanem. Ama önemli deðil, benden baþka kimse duymuyor zaten. Senin resim de konuþmuyor benimle bir tanem. Bir haftadýr uðramadýðým çalýþma odama çocuklar girmiþ, sazýn akordunu bozmuþlar be bir tanem. Akordunu düzeltirken sana “Séva Hacýya” hikâyesini anlatayým bir tanem. Ama uzun belki sýkýlýrsýn, baþka bir þey mi anlatayým. En iyisi Hakký buluttan bir parça sana mýrýldanayým. Biliyor musun senden sonra birçok insaný sevdim ve birçok insandan da nefret ettim. Nefret ettiklerimi anlatmayayým da, sevdiklerimin arasýnda Hakký Bulut da var bir tanem. Bir tanem bak ne güzel duygularýma tercüman olmuþ.

“Karardý Hayatým umutsuzluk sindi / Gözlerimden akan yaþlar henüz dinmiþti.
Yýllar sonra arayan bu yabancý kimdir./ Unuttuðum unutmadým dedirme bana.
Ömrümün baharý uðrunda söndü. / Mutluluða giden yollar, hasrete döndü.
Belki yaþýyor ama kalbimde öldü. / Yaþamýyor, yaþamýyor söyle sen ona.”

Bir tanem beðendin mi, ah bir tanem bilemezsin sana sorular sorduðum da, sen suskun kalýyorsun ya, bana ne kadar acý verdiðinden habersizsin. Aha sazýmýn akordu düzeldi. Sana bir uzun hava mý okuyayým. Yoksa eskilerden kalma bir hikâye mi sana anlatayým bir tanem. Öyle masum bana bakma be, öylece sen baktýðýnda sana ne anlatacaðýmý unutuyorum. Bakalým sazým bize ne okumamýzý önerecek. Aha notalar gelmeye baþladýlar. Ýbrahim Tatlýses den “Saçlarýný Yol Getir” umarým beðenirsin bir tanem.
“Tabip sen elleme benim yara mý? / Beni bu dertlere salaný getir.
Kabul etmem bir gün eksik olursa. / Benden bu ömrümü çalaný getir.
De git ara bul getir, saçlarýný yol getir.
Bir kör oldu gömülüyor özümde. / Name name iniliyor sazýmda.
Dünyayý verseler yoktur gözümde. / Dili bülbül kaþý kemaný getir.
De git ara bul getir, saçlarýný yol getir.
Merhamet etmiyor güzüm yaþýna. / Sen derman arma boþu boþuna.
Ölür isem mezarýmýn baþýna. / Hayatýma sebep olaný getir.
De git ara bul getir, saçlarýný yol getir.”

Bir tanem beðendin mi? Umarým beðenmiþsindir. Bu sana yakýndý, bak aklýma baþka bir parça geldi onu sana okuyayým bir tanem. Kawa’yý tanýyorsun. “Hücre tari” kaç kere senin için okumasýný istedim. Ama bir defa dahi olsa dinlemedin be bir tanem. Ýþte sana okuyorum.
Hucra Tarî                (Karanlýk Hücre)
Ketim hucra res û tarî      (Girdim karanlýk hücreye)
Min dî li min valaye      (Baktým ki bom boþtur)
Heyfa çavên res û belek      (Ne yazýk ki Karakaþ, gözler)
Lê çi bi halê wefaye      (Yorgun ve kimsesizler)
Pistî çavên res û belek      (Karakaþ, gözlerinden sonra)
Çibikim ji malê dunyayê      (Neyleyim dünya malýna)

Çaxa min xwe dî li vê dinê      (Dünyada kendimi gördüðümden)
hertim li min belaye      (Her zaman benim için viranadýr)
Xweda ma qey kesek tune • (Tanrým baþka kimse yok mu)?
Ji xêynî min li vê dunyayê      (Benden baþka bu dünyada)
Çi dinakî derewîne           (Ne yalancý dünyadýr)
Çima dawî lênayê           (Neden sonu gelmiyor)(Neden oturacak heves yoktur)

Dikim qêrîn, dikim gazî      (Yalvar, yakar haykýrýyorum)
Kes li hawara min nayê      (Neden kimse yardýma gelmiyor)
Ewê ketî kes lêtune      (Düþenin dostu yokmuþ)
Tukesî dest nedayê           (Düþene kimse el uzatmýyor)
Tenê mame li vê dinê      (Bu dünyada yalnýz kaldým)
Min ne dost û biraye     (Ne dost nede akraba)

Bir tanem benimle konuþmadýðýndan dolayý, okuduðum parçalar hoþuna gidip gitmediðini bilemiyorum. Aslýnda sana anlatmak istediðim kýsa hikâye baþkaydý be bir tanem. Bilir misin bir tanem Tilki ile yýlanýn hikâyesini. Hatýrlýyor musun bir tanem sana bir ara anlatmýþtým. Tekrar anlatayým bir tanem bu sefer iyi dinle.
“Tilki ile Yýlan; arkadaþ olmaya kadar vermiþler. Tilki bu arkadaþlýk yolculuðunda kendi kurnazlýðýna güvendi, yýlanda zehirli diþlerine güvenerek birlikte yol alamaya baþladýlar. Bir nehir kenarýna geldiklerinde karþý tarafa geçmeleri gerekiyordu. Yýlan boðulmaktan korktuðunu söyleyip, tilkinin sýrtýna binmiþ. Nehrin ortasýna geldiklerinde Yýlan’ýn yýlanlýðý tutmuþ Tilkiye sokmak istemiþ. Tilki sormuþ; kardeþ sen ne yapmaya çalýþýyorsun. Hemen Yýlan cevap vermiþ, boðazýný sýkacaðým, seni öldüreceðim, demiþ. Tekrar Tilki sormuþ, bunu nehrin diðer tarafýnda yapsak olmaz mý?. Yýlan hayýr demiþ. Tilki derinden düþünmeye baþlamýþ. Sonunda tek ama son þansý olduðunu bildiði bir çare bulmuþ tilki. Tilki demiþ, kardeþ madem beni boðacaksýn, son bir kez yüzünü göster. O güzel gözlerini göreyim. Sonra beni ne yaparsan yap demiþ. Yýlan hemen gözlerini Tilkiye göstermiþ. Tilki hiç zaman kayýp etmeden, Yýlan’ýn baþýný ýsýrmýþ ve öldürmüþ. Tilki nehrin diðer tarafýna geçtikten sonra, boynundan Yýlanýn halkalarý çýkarmýþ. Sýcak kumun üstüne düzgün bir þekilde býraktýktan sonra Yýlana bakmýþ. Ýnan kardeþ, arkadaþlýk yalan dolanla olmaz. Dost doðru olmayan arkadaþlýðýn sonu böyle biri mutlaka cansýz yatmaktýr.”
Bir tanem sen o Yýlandan faksýz deðilsin. Biliyor musun bir tanem, sensiz kaldýðým günlerde ve seninle böyle oturduðum her gece. Susuz kalýyorum, çoðu zaman aç kaldým. Bazen de babanýn köpekleri tarafýndan dehtik edildim. Hatta bazen ölüm ile burun buruna geldim be bir tanem. Sana olan içimdeki ne nefret nede aþk silindi. Halen yüreðim sýcak bedenim yanýyor bir tanem.
Bir tanem seninle daha fazla kalmak isterdim, ama dýþarýda horozlar ötmeye baþladýr. Demek sabah olmuþ, ben gideyim, benden istenilen iþler var be bir tanem. Hayatýmda senden baþak canýlar da var bir tanem. Yapmam gereken iþler var bir tanem. Senin için yapýlacak iþlerim var.
Sahna: Iþýklar yavaþça kararýr ve oyuncu sahnede görünmez.
Ses      : (oyuncunun sesi duyulur) Bir tanem yine gecenin sessizliði baþladý.
     Ve sen yoksun…     
Mahsun YÝÐÝT 16.03.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geceye Sordum Seni [Þiir]
Bekledim [Þiir]
Yapraklar Sarardý (Sen Yoksun) [Þiir]
Medet Sevdiðim [Öykü]
Covid - 19 Günleri - 1 [Eleþtiri]
Her Þey Güzel Olacak mý? [Eleþtiri]
Her Þey Güzel Olacak mý? - 2 [Eleþtiri]


Mahsun YÝÐÝT kimdir?

Bazen çok duygusal, bazende katý olabiliyorum. Her þeyden önce Edebiyat'le yaþamayý seviyorum. Tabi ki, yaþadýðým þartlar gereði; siyasettende uzak duramýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yýlmaz Güney. Marquez. Ahmet Altan.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mahsun YÝÐÝT, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.