..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




13 Ocak 2008
Ölen Kim?  
Çok þeker bir kayývalidem var.

Kâmuran Esen


Yaþamdan bir gün.


:CJHB:
Kayýnvalideme uðradým birkaç gün önce. Zaten bitiþiðimde oturuyor. Ona gitmek evimin bir odasýndan baþka bir odasýna geçmek gibi. Penceresi evimin giriþ merdivenlerine bakýyor. Eve her giriþ çýkýþýmda kendisiyle gözgözeyiz bu sebeple, Türk filmlerindeki âþýklar gibi. Penceresine “ radar ” adýný verdim. Çünkü, radara yakalanmadan bizim eve girip çýkmak olanaksýz. Ýsterseniz deneyin, hayatta baþaramazsýnýz. Neyse ki kimlik kontrolü yapmýyor. Yapmýyor da, birisi - özellikle tanýmadýðý veya ona göre “ þüpheli ” birisi - merdivenlerimi týrmanýrken bana telefon edip haber veriyor: “ Kemraan ! Gapýda biri var.”

Neyse, konuya gireyim. Kayýnvalidem “ hoþ geldin” der demez hemen baþladý ilçemizin son dakika haberlerini vermeye. Sürekli evde olmasýna karþýn, kasabamýzda kuþ uçsa kayýnvalidemin haberi olur. Nasýl olur, nasýl duyar, ona kim getirir bu haberleri bilmiyorum. Kasabamýzýn son dakika haberleri , hele hele flaþ haberleri hep onda. Size yemin ederim medya takip merkezi gibi.

Baþladý çýtýr çýtýr konuþmaya. Bir de tatlý dilli ki, anlatýlýr gibi deðil. Kimin oðlu kimin kýzýyla niþanlanmýþ, kimin oðlu askere gitmiþ- askerden gelmiþ, önümüzdeki bazar günü kimin düðünü varmýþ, falancalarýn kiracýsý neden filancalarýn evine taþýnmýþ, kimlerin gelini gaynanasýna küsüp bubasýnýn evine gitmiþ, hepsini sýraladý. Birkaç saattir gelin- kaynana konuþamadýðýmýz için haberler birikmiþ diz boyu. Araya girip iki lâf edemedim. Reklâm arasý olmayan dizi film gibi dinle dinle bitmiyor. Derken birden ciddileþti, yüzü gölgelendi. Bana kötü bir haber verecek galiba. Baþýný iki yana sallayýp dudaklarýný ýsýrdý önce, sonra sordu beni imtihan eder gibi bir tavýr takýnarak:

- Bak ne diyecem… Kim ölmüþ Kemraan , biliyo mun?

Vereceðim tepkiyi ölçmek için gözlerimin içine baktý…Ýçimde bir þeyler yer deðiþtirdi sanki “ ölüm” sözcüðünü duyunca. Küçücük bir kasaba burasý, herkes tanýdýk, herkes eþ – dost. Kim ölürse ölsün, acýsý bize de düþer. Nefesim hýzlandý….Bismillahirrahmanirrahim!...Sordum korka korka:
- Haberim yok, kim ölmüþ?

Ýyice ciddileþti. Elindeki dantelini kucaðýna býrakýp, yakýn gözlüklerini aldý burnunun üstünden. Yoksa, beni alýþtýra alýþtýra mý söyleyecek ? Acaba kim bu ölen ? Bütün aile bireyleri geçti gözlerimin önünden. Akrabalarýmýz girdi sonra sýraya. Ben daha sýralamaya devam edecektim ki kayýnvalidemin açýklamasý geldi:
- Hani yukarý mahallede Kantarcýlarýn Fatma’ným var ya ?

( Olamaz ! Çok sevdiðim bir teyze. Hemen, kendisinin güler yüzü düþtü gözlerimin aynasýna)…Cümlesini bitirmeden, atýldým:
- Aaaa ! Fatma Teyze mi ölmüþ ? Son zamanlarda biraz saðlýksýz görünüyordu.

Allahtan , hemen müjdeyi verdi sevgili kayýnvalidem:
- Hayýr hayýr, ölen Fatma’ným deðil. Hani o Fatma Haným’ýn kýzý vardý…Neydi adý ? Hýýhhh! Nesrin….Bende hiç akýl galmamýþ, isimleri hep unuduyom.

Yani þu ölüm de serseri kurþun gibi. Nerden buldun Nesrin’i ? Yýkýldým âdeta.
- Aaaa ! Nesrin mi ölmüþ ? Gencecik ! Ne zaman ?
Sevinçli haberi almam uzun sürmedi:
- Hayýr hayýr, Nesrin deðil ölen. Dur Kemraan, annadýverecem.

Sevindim. Nesrin’i aldým, “ yaþayanlar” hanesine býraktým. Devam etti:
- Ýþte o Nesrin’in eski kocasý vardý ya ? Neydi adý, unuttum.
( Eski kocasý dediði, aslan gibi delikanlý neredeyse.)
- Aaaaa ! Mehmet Bey mi ? Kalp krizi falan mý ?
Yanýtlamakta gecikmedi:
- Hayýr hayýr, dinle, þimdi deyvercem. Mehmet Bey’in ikinci hanýmýndan olan hasta bir oðlu vardý hani ?
( Son zamanlarda oldukça iyi görünüyordu bu genç. )
- A aaaaaaa ! Zavallý Hüseyin mi ölmüþ ? Tüh ! O kadar yapýlan tedavi boþa mý gitti ?
Ýþte tam bu sýrada , belki de ilk kez bana kýzar gibi oldu:
- Hüseyin deðil canýýýýýým. Dur, deyveriyom daha. Hüseyin geçen sene evlendiydi, duymadýn mý ?... Saðlýðý iyi artýk. Hani geçen gün bizim kapýnýn önünden geçerken gördüydük, hanýmý vardý yanýnda. Gencecik, güzel bi kadýn. Adý dilimin ucunda da, çýkatdýramýyom.
Düþündü düþündü, sonunda hatýrladý:
- Mücellâ Mücellâ.

Þaþýrdým. Gencecik, Mücellâ dediðimiz. Ölüm sanki genç, güzel, çoluk – çocuk bilirmiþ gibi; yakýþtýramadým ölümü ona. Merakla sordum:
- Eee ? O genç, güzel kadýn mý ölmüþ ? Kaza falan mý olmuþ ?
Yemenisi düzelterek yanýtladý:
- Yok yok, Mücellâ deðil ölen. Mücellâ’ nýn abisi ölmüþ.

Hemen iki yýl öncesine götürdü hafýzam beni:
- Ýki sene önce abisi ölmüþtü onun. Demek þimdi de diðer kardeþi ölmüþ. Ben onlarý iki kardeþ sanýyordum.
Þaþýrma sýrasý kayýnvalidemdeydi:
- Doðru söylüyon, onlar iki gardaþ. Bi gýz bi oðlan.

Allahallah ! Ýþler iyice karýþtý.
- Eee ? Nasýl oluyor bu ?
Neyse ki kayýnvalidem doðruyu bulmakta gecikmedi:
- O zaman ayný kiþiden bahsediyo’z. Demek ki Mücellâ’nýn abisi öleli iki sene olmuþ. Ben daha bugün duydum. Mücellâ’nýn abisi öldüðünde ben nerdeydim ki ? Bolu’ da mýydým ký, yoksa Angara’ya mý gitdiydim ? Hani Erol gelip aldýydý beni, bir ay galdýydým Angara’da. Demek o zaman öldü, benim habarým olmadý.

Nasýl rahatladým anlatamam.
- Oooooohh ! Demek ölen falan yok.

Kayýnvalidem, bu haberi nasýl kaçýrdýðýna þaþýrdý. Ben ondan daha çok þaþýrdým. Kayýnvalidemin hangi haber kanalýnda problem vardý acaba ? Sesini yumuþatarak ve biraz da renklendirerek dedi ki bana:

- Kemraan ! Belediyenin apallosu bizden hiç duyulmuyo. Ne ölenden habarým va ne galandan. Belediye reyisine söyle , þu yanýbaþýmýzdaki alâtdirik direðine bi apallo dakdýrýversin de öleni, galaný duya’m.

Gerçekten de taktýrmalý.Yoksa kayýnvalidem, üç – beþ sene önce ölen birini “ son dakika haberi ” olarak bana verip, yüreðime indirecek birgün… Yüreðime inmektense, belediye apallosunun( ! ) baþýmý þiþirmesine razýyým.

Ýzninizle arkadaþlar ! Reyisle( ! ) konuþmaya gidiyorum. Ayrýca, kulaklarýma “ týkaç ” alacaðým apallonun sesinden korunmak için… Bu týkaç nasýl bir þeydir, nerde satýlýr, orasýný bilmiyorum.

Kâmuran Esen



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kime Niyet Kime Kýsmet
Bunun Adý Ne?
Þampuan Reklâmý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Bir Doðum Günü Öyküsü
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Kadýn Hastalýðý
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Keltepe'nin Öyküsü
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.