..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ekim 2007
Þiirimizde Cumhuriyet  
M.NÝHAT MALKOÇ
Cumhuriyet insanca yaþamanýn yoludur; geleceðimizi aydýnlatan ýþýktýr. Özgürce yaþamak, huzuru yakalamak, geleceðe güvenle ve emin adýmlarla yürümektir. Kulluða ve köleliðe izin vermeyen, insani deðerleri ön plana çýkaran bir yaþam tarzýdýr. Haksýzlýklara ve eþitsizliklere karþý durmak, sessizliði haykýrýþlarla, hürriyet çýðlýklarýyla boðmaktýr. Cumhuriyet, küllerinden doðan bir milletin kendine biçtiði ipekli bir kaftandýr. Karanlýk ufuklarý aydýnlatan, kümelenen bulutlarý bertaraf eden parlak bir güneþtir. Baþlarý öne eðilenlerin, boynu büküklerin, söz hakkýný kullanamayanlarýn baþýnýn tacýdýr. Sevgi çeþmesinin oluðudur, gönül yaralarýmýza merhemdir cumhuriyet…


:FCBD:
ÞÝÝRÝMÝZDE CUMHURÝYET

M.NÝHAT MALKOÇ


     Cumhuriyet insanca yaþamanýn yoludur; geleceðimizi aydýnlatan ýþýktýr. Özgürce yaþamak, huzuru yakalamak, geleceðe güvenle ve emin adýmlarla yürümektir. Kulluða ve köleliðe izin vermeyen, insani deðerleri ön plana çýkaran bir yaþam tarzýdýr. Haksýzlýklara ve eþitsizliklere karþý durmak, sessizliði haykýrýþlarla, hürriyet çýðlýklarýyla boðmaktýr. Cumhuriyet, küllerinden doðan bir milletin kendine biçtiði ipekli bir kaftandýr. Karanlýk ufuklarý aydýnlatan, kümelenen bulutlarý bertaraf eden parlak bir güneþtir. Baþlarý öne eðilenlerin, boynu büküklerin, söz hakkýný kullanamayanlarýn baþýnýn tacýdýr. Sevgi çeþmesinin oluðudur, gönül yaralarýmýza merhemdir cumhuriyet…

Söz mülkünün sultaný olan þairler, içinden çýktýklarý toplumun sözcüsüdürler. Milli ve manevi duygular onlarýn yürek süzgecinden geçerek estetik bir hâle dönüþür. Cumhuriyet bu milletin söz üstatlarý olan þairlere daima ilham kaynaðý olmuþtur. Bu ülkenin havasýný teneffüs eden, suyunu içen, mutluluklarýyla huzur bulan, kederleriyle üzülen söz ustalarý, insanýn fýtratýna en uygun olan yönetim biçimi olan cumhuriyeti öve öve bitirememiþlerdir. Cumhuriyeti en iyi idare sistemi olarak getiren, halkýn yönetime katýlýmýný saðlayan Atatürk’e duyduklarý minnet hislerini þiirler aracýlýðýyla dile getirmiþlerdir; cumhuriyetin güzelliklerini öve öve bitirememiþlerdir. Kalemlerini bu uðurda oynatmýþlardýr.

Bugüne kadar cumhuriyetle ilgili yüzlerce þiir yazýlmýþtýr. Bu þiirlerde cumhuriyet temasý deðiþik açýlardan ele alýnarak iþlenmiþtir. Cumhuriyet konulu þiirlerin bir kýsmý usta þairler tarafýndan kaleme alýnmýþtýr. Fakat bu konudaki þiirlerin çoðu, þairliði bir merak olarak görenlerin karalamalarýdýr. Çünkü bu þiirler sanat ve estetik bakýmýndan deðer ifade etmemektedir. Fakat bizler; bu kiþilerin amatör bir ruhla kaleme aldýklarý karalamalarýn kalýcý olmadýðýný, zamanla kaybolup gideceklerini bilsek de onlarý yine de önemsiyoruz. Bunlar da önemli olmakla birlikte asýl dikkate deðer olanlar usta þairlerin ölümsüz þiirleridir. Sayýlarý onlarla ifade edilen, cumhuriyeti gündemde tutan ve sevdiren bu þairlere çok þey borçluyuz. Mithat Cemal Kuntay da bunlardan biridir. O, cumhuriyete ve Atatürk’e yönelik; içinde besleyip büyüttüðü sevgi, minnet ve þükran hislerini aþaðýdaki beyitlerle ebedileþtirmiþtir:

“Kim derdi yarýlsýn da nihayet yerin altý,
Bir anda dirilsin de þu milyonla karaltý.
Topraklaþan ellerde birer meþale yansýn.
Kim der ki þu milyonla adam birden uyansýn.”

Türk þiirinin önemli isimleri cumhuriyet konusunu þiirlerinde iþlemeyi kendilerine bir borç saymýþlardýr. Atatürk’ün bizlere emaneti olan cumhuriyeti yeni nesillere sevdirmek ve benimsetmek için sözün týlsýmýndan yararlanmýþlardýr. Cumhuriyetin erdemlerini sýralayan bu usta þairler, gençlerimizin dikkatlerini bu elzem kavram üzerinde yoðunlaþtýrmýþlardýr. Bunu gerçekleþtiren þairlerden birisi de Ömer Bedrettin Uþaklý’dýr. Onun kaleme aldýðý “Akdeniz’e Doðru” adlý þiirinden aldýðým mýsralarý dikkatlerinize sunmak istiyorum:

“Eðilmez baþýmýza taç yaptýk hürriyeti,
Zaferle kalbimize yazdýk Cumhuriyeti...
Sakarya’dan su içtik o çelik süngülerle,
Yuvalarý daðýlmýþ bir avuç yýlmaz erle.
‘Hedef Akdeniz, asker!’ diyen parmaða koþtuk...
Zafer bahçelerinden gül koparmaða koþtuk...”

Atatürk ve cumhuriyet konulu þiirler deðiþik araþtýrmacýlar tarafýndan derlenerek bir araya getirilmiþtir. Bu þiirler belirli günlerde ve haftalarda öðrenciler tarafýndan okunmaktadýr. Lakin manalarý üzerinde derinleþilmemektedir. Cumhuriyeti bütün güzellikleriyle çocuklarýmýza ve gençlerimize sevdirmeli, onun erdemini zihinlerinde yaþatmalýyýz. Onlara cumhuriyet sevgisini aþýlamalýyýz. Zira cumhuriyet ortak hafýzamýzdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým
Sevdamýzdýr Cumhuriyet…

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vali Recep Yazýcýoðlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý
Türkçenin Berrak Sularýnda…
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
beklenen Nesil
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Þiir]
Buz Tutmuþ Karanfiller [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Nâr - I Cehennemdir Dünya [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.