..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Cahit KILIÇ




18 Mart 2007
12 Mart  
Cahit KILIÇ / Ýstanbul

Cahit KILIÇ


52 Yýllýk ömrüme dört darbe sýðdý. Beþincisi ülkemin gelecekteki 50 yýlýný heba eder.Kaygým bundandýr yoksa þahsi bir korkum yoktur!


:CBAH:


12 MART


Üstünden tam 37 yýl geçti 12 mart muhtýrasýnýn. Tam da bugünlerde kimileri darbe tamtamlarý çalarken,dönüp geriye bakarken; 52 yaþýndaki bu satýrlarý yazan adamýn, hayatýna biri post modern olmak üzere tam dört darbe sýðdý.

Demokrat babanýn minik oðlu pek anlayamadý 27 mayýsta olanlarý. Devlet dairelerinde vatandaþ olmak yerine, aþaðýlanan,dövülen, küfredilen,kovulan ve vergi alýnan birer meta gibi görülmekten býkan genç baba, demokrat harekete katýlmayý seçmiþti. Ýsyankar ruhluydu, adalete,eþitliðe ve insanca yaþamaya çalýþmaktaydý. Kimseye boyun eðmediði için hapse girmiþti. Demokrat parti saflarýnda yer tuttu, iktidara geldiler. Ne kimseden intikam aldý, ne de kimseyi ezdi.

Millet tarafýndan yenilenler yenilgiyi kabullenemediler! Askeri kýþkýrttýlar, 27 mayýsçýlarý alkýþladýlar,pohpohladýlar!!! Onlarýn gözünde halk çarýklý ve sarýklýdan ibaretti. Cahil sarýklý ve çarýklý kim oluyordu da ülkede iktidar deðiþtirecekti. Ezilmeliydiler ve de ezildiler! Ezildiler ama ezenlere de bir daha seçim yoluyla iktidar vermediler.

12 martta da ayný olacak sandýlar bizim sahte demokrat solcular. Önce alkýþladýlar ama sonra anladýlar ki yok bu sefer iþin rengi biraz deðiþik, Selimiye ve Davutpaþa kýþlalarýna yavaþ yavaþ taþýnýp, uygun yerlerine cop monte edilince de tamamen karþý çýktýlar.Artýk asker bunlarýn safýnda deðildi ve komutanlar bunlarýn gözünde birer faþist general idiler!
27 mayýsçýlarýn Adnan Menderes ve arkadaþlarýný asmalarýna alkýþ tutanlar, bu sefer devrimci üç genci ipe çeken 12 martçýlara ateþ püskürüyordular. - O günlerde 17 yaþýndaydým ve karþý safta olmama raðmen bu üç genç için göz yaþlarýmý tutamamýþtým.-

Ýpler tamamen koptu o tarihlerden sonra! Ýþin içine KGB girdi.Bulgaristan ve Suriye üzerinden yaðmur gibi silahlar sokuldu ülkeye. Basýn devrimci kisvesi giydi. Devlet,vatan,bayrak,ezan diyen herkes faþist ilan edildi.Oluk oluk kardeþ kaný akmaya baþladý. Onlarca sol devrim fraksiyonlarý kuruldu. Ellerinde Sovyet silahlarý, organize edenlerin cebinde Sovyet rubleleri vardý. Polis bile POLDER ve POLBÝR adý altýnda ikiye bölündü. Keza öðretmenler de ayný þekilde dernek adý altýnda birer fesat yuvalarý oluþturdular. Disk adýndaki iþçi sendikasý adeta ülkeyi kaosa sürüklüyordu. Her yerde grevler baþladý. Sokaklarda bombalar patlamaya, geceleri evler bombalanmaya, kundaklanmaya, kahvehaneler taranýp, masum insanlar kurþuna dizilmeye baþlandý.

Basýn sol fraksiyonlarýn elindeydi adeta. Kin ve nefret yazýlarý dur durak bilmiyordu. Devrimci ideoloji pompalanýyordu gencecik dimaðlara. Ýlkokul çocuklarý bile sol elleri havada sol sloganlar atmaya baþlamýþtý. Binlerce insan öldürüldü. Öldürenlerin çoðu ya yakalanmaz yada yakalandýðý gün polis tarafýnda salýný veriliyordu. Meydanlarda mitingler düzenlenir, çoðunda istiklal marþý yerine enternasyonal marþý okunur olmuþtu. 1977 de Taksim meydanýnda yapýlan mitinge CIA karýþtý ve onlarca insan öldü. Karþýlýklý demeçler verilmekten öteye elle tutulur hiçbir þey yapýlmadý. Polis þefleri, belediye baþkanlarý, parti yetkilileri teker teker öldürülüyordu. Kan dökülmeden devrim olmazdý. Kardeþ kardeþi öldürüyordu ama olsundu devrim baþarýya ulaþacaktý.

12 mart koalisyon hükümetinin baþbakaný senatör Nihat Erim, Maltepe Dragos’ta korumalarýyla birlikte plaja giderken, devrimci savaþçýlar tarafýndan çapraz ateþle öldürüldü. CHP’li olan Nihat Erim için sol basýn hiçbir zaman göz yaþý dökmedi.Deniz Gezmiþ,Yusuf Aslan ve Hüseyin Ýnan’ýn intikamý alýnmýþ oluyordu böylece…

Derken bu kaos ülkeyi 12 eylüle taþýdý. O tamamen ayrý bir konu, ayrý bir hikaye… 12 eylüle kadar, kör ideolojiye körü körüne baðlanan solcu gençlerin içinde çok düzgün insanlar vardý.Bizimkilerle birlikte yakalandýlar, nice iþkencelere maruz kaldýlar, askýlara alýndýlar, elektriklere verildiler ama ne arkadaþlarýný sattýlar ne de eðilip büküldüler. Çoðu 12 eylül dönemi mahpuslarýnda çürüdüler, çýkanlarýn bir kýsmý sessiz sedasýz bir köþeye çekilip, namuslarýndan, dik duruþlarýndan taviz vermediler. Bir kýsmý baþka ülkelere gidip, oralarýn vatandaþý olup bir daha ülkeye dönmediler. Gençliklerinin en güzel yýllarýný kör ideolojiye kurban ettiler.Çoðunun býyýklarý daha yeni terlemiþti bu iþe soyunurken. Hayatlarý karardý, umutlarý söndü.

O günlerde onlar da biz de davamýza inanmýþtýk.
Ülkemizin ve milletimizin geleceðinin derdindeydik.

Þimdi saçlarýmýza, sakallarýmýza beyaz karlar yaðmýþ birer dedeyiz çoðumuz.Göbekler sarkmýþ,romatizmal aðrýlar,siyatikler. Artýk canýmýzýn derdindeyiz.

Birbirimizi yedik o günlerde, þimdi bir çoðumuz dostuz,arkadaþýz… Dolduruluþa geldiðimizi anlamak için yedi bin ölü verdik, yýllarca hapislerde çürüdük.

Bizim içimizden çýkanlarýn bazýlarý mafya babasý oldular.Harama bulaþtýlar.

Onlarýn içlerinden çýkan yüzsüzler, þeref ve haysiyetten nasiplenmeyenler de Kelkitlinin kapýsýna yuvalandýlar, yamandýlar. Her türlü taklayý attýlar, kývýra kývýra kývrýlýp zenci saçý oldular. Þimdi yine darbe yaptýracak asker arýyorlar.
Muratlarýna ererlerse bilmeleri gerekeni unutuyorlar. Zira coplar yine en önce onlarýn uygun yerlerine monte edilecek!!!





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolda Geçmiþe Kýsa Bir Yolculuk!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebî Sohbetler!..
Âþýklýk Edebiyatý
Bizim Eller
Ýzedebiyat Çökmesin!
Ey Sevgili!
Þair-i Þuara
"Ay Mehemmed"
Kültür Bilinci
Ey Sevgili - II -
Karslý Günlerim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.