..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Aynur Özbek Uluç




31 Aðustos 2006
Martýnýn Kanadýndan Sýzan Güneþ  
Aynur Özbek Uluç
-Sen Güneþsin !...


:BDHH:
Güneþ...

Gökyüzünde asýlý üzüm tanesi. Bereket, sýcaklýk, aydýnlýk ve parlaklýk simgesi. Binlerce yýldýr insanlýk, onunla oynaþmýþ. Bulutlarýn arasýndan geliþini Mýsýr’da Ýsis-Osiris törenleriyle kutlamýþ, Horus’un gözlerini görmüþ onun bedeninde. Antik Yunan'da Dianisos demiþ baharla birlikte geliþinin adýna, Anadolu’da Hýdýrellez. Onun sýcak kollarýna ihtiyaç duymuþ, hep yaþamak için. Ancak çok fazla gönderiverince de ýþýnlarýný dünyaya, yaðmur duasýna çýkmýþ. Aydýnlýk yarýnlarý düþleyince “ Güneþe akýn var ”* diye haykýrmýþ. Güneþe yürümüþ, “Güneþin sofrasýnda oturmuþ, dostlarýyla”.**

Benim öznelime ise güneþ, bilindik bir öykü ile girivermiþti ilk kez. Hani, güneþ ve rüzgâr hangisinin daha güçlü olduðu konusunda aralarýnda bahse girerler. Ve oradan geçmekte olan bir adamýn paltosunu üzerinden çýkarmak konusunda hünerlerini göstermeye karar verirler. Rüzgâr tüm hýzýyla estikçe adam, paltoya daha sýký sarýlýr da; güneþ çýkýverince ortaya, paltoyu çýkarýverir üstünden. Bu öyküyü kendisine anlattýðým bir arkadaþým, “ Buldum! “ diyerek haykýrýrken Arþimet’inkine benzer bir ifade yerleþmiþti yüzüne.

-Sen, güneþsin!

Can havliyle “Hayýr! ” diye, baðýrdým. Ben “güneþ” deðil, “martý”ydým çünkü. Jonathan gibi özgürlüðe tutsak bir martý. Bu uðurda içimde fýrtýnalar koparýyor, bir damla daha özgürlük için, deðil ayaðýný yorganýna göre uzatmak, tam tersi yorganlarý yakýyordum. Ancak o kararlýydý düþüncesinde. Ve bana o günden sonra hep “güneþ” diyerek hitap etti.

Güneþ, büyüktü, önemliydi elbette. Ama bana göre 'güneþ olmak', hayatta basamaktan düþmek gibi bir þeydi. Güneþe doðru uçan bir martý olabilmek ise, her zaman varýlacak hedeften çok, ona giden yola sevdalanan birisi için daha yukarýdaydý.

Ýþin ilginci; bu isimlendirmeden habersiz olan pek çok kiþi daha, zaman içinde farklý nedenlere dayandýrarak “güneþ” demeye baþladýlar bana. Belki de onlar, hep atacaðý adýmýn bir sonrasýný merak eden martýdansa, sýcaklýðýnda ýsýnacaklarý bir güneþe daha çok ihtiyaç duyuyorlardý. Oysa kanat çýrpmanýn parlaklýðýydý, onlara güneþ olarak yansýyan þey. Bir yandan gördükleri karþýsýnda ezberleri bozulduðu için, tüm güçleriyle kanatlarý törpülüyor; bir yandan da “güneþsin iþte “ diyorlardý. “Kabul et.”

Kabul ettim, bir gün ben de... Tüm bedenim kabararak, kýzararak, kendimi þiirlere vurarak, her gözeneðim tek tek “hayýr” diye yutkunarak kabul ettim; ki “Martý deðilim.”

Geriye, tek bir seçenek kalmýþtý:

GÜNEÞ OLMAK

Elinin ötesi
Dokunmadýðýn gölge

Koklamadýðýn karanlýk
Ýçinde büyümediðin çiçek
Olamadýðýn martý
Atamadýðýn çýðlýk
Ucunda kaybolunmuþ zaman

Kuyruklu bir yalan
Kendiyle ýþýyan
Yýldýz olmak

Aynur Uluç

25-05-2004 / 30-06-2006

* Güneþi içenlerin türküsü
** Güneþin sofrasýnda söylenen türkü
(Nazým Hikmet Ran)



Lara Sanat -Antalya / 2006 sayý 7


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Keyif alabilmek...
Gönderen: Ebubekir GÜL / istanbul/Türkiye
21 Ekim 2007
Altýnda Aynur Uluç imzasý taþýyan her yazý ayrý bir keyif, ayrý bir düþünce ve özel bir açýlým... Artýk þiir düzyazý farketmiyor Severek okuyorum yüreðine saðlýk.

:: Martýnýn Kanadýndan Sýzan Güneþ
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
13 Eylül 2006
Sevgili Aynur, Sen güneþsin anlatýný severek okudum. Beni yaþamýn zaman tünelindeki o eski deli dolu günlerimde bir soluk yaþattýðýn için teþekkür ederim. "Güneþi içenlerin türküsü" ile "Güneþin sofrasýnda söylenen türkü" yaþamýnda filizlenerek gül açsýn kýzýl kýzýl. Sevgi ve barýþ dolu güzel günler senin olsun. Taki Akkuþ




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Sofrasýnda Gelincik Yemeði
Yeraltý Dizeleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolculuk Var
Adý Konmuþ Biçimin Okuyucuya Etkisi
Vatandaþ Mustafa
Çekmeceleri Düzenlerken
Yeþil Cennete Yolculuk
Artýk Beni Ýstemiyor, Bu Þehir
Ýhanet Her Yerde
Þiddet, Her Yerde mi Yoksa?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kesiþme [Þiir]
Meriç'in Þiiri [Þiir]
Þaþý Bir Þehre Þerh [Þiir]
Bir Nisan Yaðmuru [Þiir]
Kana'da Kan [Þiir]
Asýlý Çamaþýrlar ve Beklenen An [Öykü]
El Sallarken [Öykü]
Edebiyatta Görsellik - Edebiyat ve Görsellik [Ýnceleme]
Dilim Dilim Oldu Dilim [Ýnceleme]


Aynur Özbek Uluç kimdir?

http://www. aynuruluc. blogspot. com/

Etkilendiði Yazarlar:
.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aynur Özbek Uluç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.