..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Cahit KILIÇ




7 Aðustos 2006
Þundan Bundan (2)  
Cahit KILIÇ 05.08.2006 Ýstanbul

Cahit KILIÇ


Daha önce yazdýðým bir yazýnýn tamamlayýcý bölümü.Tarih ve siyasetin küçük bir analizi denebilir.


:BEIA:
Hani bir yazý yazdýk, “birilerinin mabetleri çöktü, mabutlarý tarihin çöplüðüne atýldý” dedik. E tabi soranlar oldu "neydi bu mabet, kimdi bu mabud?" diye.Tabii ki günümüz gençliði pek farkýnda deðil daha bundan otuz yýl önce yaþananlarýn! Çok deðil sadece yirmi beþ – otuz yýl önceden bahsediyoruz!

Mabet tabii ki Kremlin'di. Mabuda gelince, bunlarýn sayýsý bayaðý fazlaydý! Kimler yoktu ki! Ýstisnasýz hepsinin idolü ve ideologu Karl Marks idi. Amma ve lakin Marks’ýn ideolojisini uygulayýcýlar birden fazla olduðundan, onlarýn tapanlarý yada hayranlarý da o nispette çoktu.
Bunlar : En baþta Vladimir Ýlyiç Lenin olmak üzere, Josef Vissaryanoviç Çugaþvili Stalin, Çin’de Mao Zedong, Yugoslavya’da Mareþal Tito, Arnavutlukta Enver Hoca, Küba’da Fidel Castro e bir de CHE! Engels’i de atlamayalým. E bunlar benim aklýmda kalanlar…Dahalarý da vardýr. Umumi ekserileri Marksist – Leninist diye tanýmlardý kendilerini.

Oturup, Marks’ýn ideolojisinden, Lenin’in Bolþevizminden söz edecek deðilim. Benim derdim bizimkilerle. 1960 -1980 yýllarýný dikkate alacak olursak; Türkiye’de okur yazar tayfasýnýn umumi ekserisi solcuydu. Basýn, gazeteler,dergiler, yayýnevleri bunlarýn elindeydi.
Günlük gazete yazýlarý, haftalýk aylýk dergilerde ki yazýlardan tutunda daðýtýlan bildirilere, romanlara kadar buram buram sosyalizm – komünizm kokuyordu. (Eh! Kimi kominist diyordu yada komonost! Çok tanýdýðým var ki hala kominist diyor.) Sosyalist akým dünyanýn tüm ülkelerinde vardý. Entelektüel kesim, ezilen iþçi sýnýfýnýn yanýnda yer almýþtý doðal olarak.
Baþka ülkelerde, bu akýmdan önemli yazarlar, fikir adamlarý doðdu. Ülkelerine sosyalizmi getiremeseler de fikir üretip, ülkelerinin ufkunu açtýlar. Bizimkiler de bol bol slogan ürettiler.

Günümüzde de hala bol bol slogan üretme yarýþý devam ediyor.

Araya küçük bir anekdot sýkýþtýralým. Bir müddet önce genç birisiyle internette sohbet ettik. Sosyalist düþünce yapýsýna sahip olduðunu, bizim ülkemiz için de en iyi yönetim þeklinin komünizm olduðundan dem vuruyordu. Üniversite öðrencisiymiþ.Bir ara laf olsun diye “ Pekiyi, Karl Marks hakkýnda ne düþünüyorsun? Das Kapitali okudun mu?” diye sordum.
“ O bir roman mý? Ýyi mi bari? Okumam gerekir mi?” dedi.Þaka deðil ha! Ciddi ciddi sordu. Güler misiniz, aðlar mýsýnýz?

Madem anekdot yazdýk, bir tane daha yazalým. TV kanallarýnýn birinde “Kim beþ yüz milyar ister” diye bir yarýþma programý yayýnlanýyordu. (Hala yayýnlanýyor mu bilmiyorum.)
Çýkan soru þöyle : Sovyetler Birliðinin en son devlet baþkaný kimdi? Cevap seçenekleri içinde
doðru seçenek olarak: Mihail Gorbaçov’u koymuþlar. Soruyu hazýrlayan da kesin eski bir solcudur. Böyle bir programa soru hazýrlayan kiþi mutlaka bilgi , kültür sahibi bir kimse olsa gerek. En azýndan açsa bir yerden bilgiyi teyid etse! Ýçinizde, Gorbaçov’un, Sovyetler Birliðinin son devlet baþkaný olduðunu düþünen varsa, bu yazýyý hiç okumasýn daha iyi…

Efendim, bu mabutlardan birisi ve de en önemlilerinden olaný da Stalin idi.Bizimkiler bunu yere göðe sýðdýrmazlardý.Kitaplarý tüm kitapçýlarý süsler hatta kaldýrýmlarda bile satýlýrdý. Dünyaca ünlü Rus edebiyat ustalarý Tolstoy, Dostoyevski, Puþkin gibilerin adlarýný kimse bilmezdi ama Stalin ve Lenin’in ideolojik kitaplarý okunuyordu.
Gürcü asýllý bu mel’un, Sovyetler Birliðinde, Lenin’in ölümünden sonra Komünist Parti Genel Sekreteri sýfatýyla tam 30 yýl iktidarda kaldý ve bir buçuk milyon insan öldürdü!
Ünlü KGB þefi Beria’nýn, Stalin hasta yataðýnda iken son ana kadar, ona övgüler yaðdýrdýðý, nabzýný tutup ta artýk öldüðünü anlayýnca : “ Geberdi köpek” dediði söylenir.
Þimdi Lübnan’da öldürülen yaklaþýk bin kiþi için haklý olarak hepimiz isyan ediyoruz.
Düþünebiliyor musunuz? Bir buçuk milyon insaný öldüren, milyonlarca insaný ve özellikle de Türk kökenlileri Sibiryalara süren bir mendebur, insanlarýn idolü, mabudu oldu.

Bir Mihail Gorbaçov geldi ve bu aþaðýlýk herifi, tarihin çöplüðüne süpürdü.Rusya’da þimdi bu eski diktatörün yüzüne tüküren bile yok. Heykelleri bile sökülüp, çöpe atýldý.

Gençlerin hangi görüþten olduklarýndan daha önemlisi tarihi iyi bilmeleri ve deðerlendirmelerini ona göre yapmalarý önemlidir.Biz de, karýnca kararýnca bildiklerimizi yazarak en azýndan onlarý tarihi daha iyi araþtýrmaya yönlendirmek için bir katkýda bulunmaya çalýþýyoruz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þundan Bundan!
Kerkenez - Kon Geyikleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebî Sohbetler!..
Âþýklýk Edebiyatý
Bizim Eller
Ýzedebiyat Çökmesin!
Ey Sevgili!
Þair-i Þuara
Kültür Bilinci
"Ay Mehemmed"
Ey Sevgili - II -
Yolda Geçmiþe Kýsa Bir Yolculuk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.