..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tezler > Esin Yardýmlý




11 Mart 2002
Aðabiler Üzerine Bir Araþtýrma  
Esin Yardýmlý
Öðretmenim cumartesi-pazar ödevlerinden biri olarak hayvanlarla ilgili bir kompozisyon yazmamýzý istemiþti... : )


:HDIC:
Bir çocuðun aðabisi, hele de 8 yaþ ya da daha fazla büyükse gerçekten durum kötü olabiliyor.. Berbat da olabiliyor. Ve son zamanlarda yapýlan bilimsel araþtýrmalara göre aðabilerin gereksiz olduðu ortaya çýkmýþtýr.

Bir baþka araþtýrma ise aðabilerin zaman zaman iþe yarayabildiðini ortaya koymuþtur. Ancak bütün bu iþe yarar anlarýn, ( insan ömrünü yetmiþ yýl olarak düþünecek olursak) insan ömrünün yetmiþte bir veya ikisini anca doldurduðunu öðrenmiþ bulunmaktayýz.

Aðabiler ve kardeþler arasýndaki ideal yaþ farkýnýn 4 ve 8 yaþ arasý olduðunu söyleyen bilim adamlarý 21. yüzyýlda bu farkýn 14'e kadar yükselmesinin herhangi bir anormallikten çok iþe yarayabilme süresini 3 ya da 4 yýla yükseltebileceðini söylüyor.

Ancak bütün araþtýrmalar tek bir sonuca ulaþýyor. Aðabilerin sofraya konan fazladan bir tabak ve fazladan bir oda dýþýnda belirli bir ihtiyaçlarý, özellikleri veya istekleri yoktur. Onlara iyi bakmalý ve her gün düzenli olarak dýþarý çýkmalarýný saðlamalýyýz. Günde üç öðün yemeyi tercih ederler.

21. yüzyýlda ülkemizde ve dünyada tek çocuklu aileler çoðalmýþtýr. Bu da çocuklarýn daha rahat, daha þanslý ve daha stressiz olmasýný getirir. Sizinle uðraþan bir aðabinin olmasý gibi þanssýzlýklar onlarýn baþýna gelmez.

Ancak bilim adamlarý, psikologlar, sosyologlar, etnologlar ve pedagoglar aðabilerin, onlara yumuþak yaklaþýldýðý ve insanmýþ gibi bakýldýðý taktirde iþe yarayabilme süresinin 5 yýla bile çýkabildiðini kanýtlamýþtýr.

Ýnsanlýk tarihi boyunca böyle gereksiz sinir kaynaklarýnýn neden varolduðu açýklanamamýþtýr. Ancak bu konuda yukarda adý geçen 'logtorlar' ve ruh doktorlarý halen araþtýrma yapmayý sürdürmektedir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Vah vah!
Gönderen: Veysi Bora / Batman/Türkiye
17 Aðustos 2004
Çok üzüldüm inan. Kim bilir abilerin sana ne eziyetlerde bulundular. Yalnýz biraz haksýzlýk etmiyor musun? Bir abi olarak ufaklýklardan az çekmedim.Okula kaydet.Defter kitap al.Derslerini sor.Göz kulak ol. Erkek arkadaþlarýný döv:)falan iþte.Yazýn çok hoþ.Sevgiyle kal..

:: tebrikler
Gönderen: gecehan / anamur
29 Nisan 2004
yaaa...ben bu abileri anlamýyorum..allahtan bir abim yok;neden mi...olsaydý herhalde öldürürdüm...

:: Merhaba
Gönderen: Hüsrev Özel / Ankara
11 Þubat 2004
Sevgili Esin, Küçük kardeþ olarak, aðabeylerden hayli çekmiþ görünüyorsun. Eh, bütün sülalenin aðabi'si (en büyük kardeþin büyük oðlu)olarak (kelimenin bu yazýlýþýný ilk sende gördüm,hoþuma gitti)senin çektiklerini þükür ki hiç yaþamadým, bilmem. Benim küçük kardeþlerim ben de küçükken az-çok çekmiþtir benden. Ne yaparsýn ki, bu iþin tabiyatý böyle. Yazmaða devam etmeni dilerim. Esenlikle kal...

:: Deðerli Evraklar.
Gönderen: latin / Istanbul
5 Ekim 2003
Dillerini bir türlü çözemediðim, küçük yaratýklar hep bana, fazlalýk gibi görünmüþtür. Sanki, yangýnda ilk kurtarýlacak, evrak dolabý gibi. Býktým artýk duymaktan; “Kardeþine göz hatta kulak ol”. Banane ya! Onun kendi gözü de var, iki adet kendine has kulaðý da. Ve odasýna izinsiz girildiðinde, korna gibi ses çýkaran, koca dili de. Sevgiler. Küçük þeytan.

:: KISTAS NE?
Gönderen: Yavuz Nufel / Hollanda
4 Eylül 2003
Sevgili Esin, daha önce okuduðum bu yazýný bir kez daha okudum; okumak zoundaydým. Geçen gün bir yazarýmýza bu yazýdan bahsetmiþtim çünkü... Motive etmek için oðluna 'afferin/ afferim' dediðini yazdýðý için bu yazýyý okuyup okumadýðýný sormuþtum... Sakýnola küçüðüm sen biz büyükleri örnek alma! Okumaya yazmaya devam et... Kendini yazar, þair zanneden biz büyüklerin bir çoðundan çok daha güzel yazýyorsun... Hatta þu acý gerçeði senin vesilenle bir kez daha hatýrlatmakta fayda görüyorum. Hani kiþisel bilgilerinde; etkilendiði yazarlar, benzer yazarlar kýsmýna yazdýðýn isimler varya?! Deðil senin gibi etkilenmek adýný bile duymamýþ o kadar yazar, þair varki (?). O yüzden yazým az okunmuþ, bilmem kaç kiþi özel kütüphanesine almýþ vs vs... Bunlar senin için kesinlikle KISTAS olmasýn sakýn... Yolun açýk olsun...

:: yok baþlýk filan, direk konuya gireceez.
Gönderen: Mükremin abi... / Kadýrga
28 Temmuz 2003
þimdi sen bacým abiler lüzumsuz falan yazmýþsýn.. hani mizah felan yapsan diyecemiz olmaz ama güya bilimsel olarak böyle dersen ayýp olur..hem abiler olmadan kardeþler nasýl oluyor yanii.bütün abileri infaz mý edeceez? aþþaya da kutuya yazmýþlar kýrmýzý kalemle, "eleþtir." diyerekten. bak týklýyorum orayý.. ona göre...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tezler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anne Denen Yaratýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düþ [Þiir]
Ýlkler... [Þiir]
Buzul Çaðý [Þiir]
Nokta [Þiir]
Öðrendim Ki, Kleopatra Hiç Bir Zaman Kleopatra Deðilmiþ... [Öykü]
Bir Öykü [Öykü]
Kül [Öykü]
Aslýnda Sevimli Yaratýklar [Öykü]
Kedix ve Köpex [Öykü]
Prenses ve Ejderha..! 1. Bölüm [Öykü]


Esin Yardýmlý kimdir?

. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Gördüðüm, tanýdýðým, hayal ettiðim, yapýtýný okuduðum herkes.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Esin Yardýmlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.