..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Marifet Ýltifata Tabidir  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyada hangi insan övülmekten hoþlanmaz ki!...Yaptýðýmýz müspet bir davranýþtan dolayý takdir edilmek hepimizi mutlu eder.Kim ne derse desin bu insanýn doðasýnda var olan bir hususiyettir.


:GBJE:
Dünyada hangi insan övülmekten hoþlanmaz ki!...Yaptýðýmýz müspet bir davranýþtan dolayý takdir edilmek hepimizi mutlu eder.Kim ne derse desin bu insanýn doðasýnda var olan bir hususiyettir.
     Çoðumuz olumlu hâl ve hareketlerimizden sonra iltifat ve teþekkür beklentisi içerisinde oluruz.Marifetimiz övgüyle karþýlýk bulmazsa bu bizi rahatsýz eder.Çünkü bu bizim için psikolojik bir ihtiyaçtýr.Bir nevi ruhî açlýktýr.Bu giderilmediðinde þevkimiz kýrýlýr;arzularýmýz sekteye uðrar.Mevcut durum, motivasyonumuzu da alt üst eder;verimimizi düþürür.
     Bu konuda Batýlý düþünürlerden Willam James þöyle diyor: “Ýnsan doðasýnýn en derin ilkesi takdir edilmeye duyulan iþtahtýr.” Nedense çok severiz kabul görmeyi…Bir anlamda yaptýklarýmýzýn onaylanmasý olarak algýlarýz iltifatý.Övgüde hakikaten mucizevi bir güç vardýr.Performansýmýzýn tavan yapmasýna zemin hazýrlar övgü…
     Yine David J. Schwartz : “Ýltifat,bir fincan kahveye benzer:Gönül alýr.” der.Demek ki insanlarýn gönlünü almanýn en kýsa ve kestirme yolu onu takdir etmekten geçiyor.Ne büyük bir güç…Üstelik bir o kadar da kolay!...
     Övgü ruh dünyamýzý imar ederek fiziksel gücümüzü ve enerjimizi en üst noktaya çýkarýr.Övgünün nelere kadir olduðunu anlamak için fazla uzaklara gitmeye gerek yoktur.Her alanda olduðu gibi bunda da kendimizden örnekler getirebiliriz.Hepimiz baþkalarýna karþý güçlü ve muktedir görünmeye çalýþýrýz.Gücümüzün dinamosu da beðenilmektir.
      Sosyal hayatta nelerle karþýlaþmayýz ki!...Beklentiler,hayal kýrýklýklarý!...Bunlar arasýnda bir denge kuramazsak hayata tutunamayýz.Dimdik ve dipdiri ayakta kalabilmek için kendi dýþýmýzdan gelecek bir güce ihtiyacýmýz vardýr.Bu güç þüphesiz ki iltifata muhatap olmaktýr.O bize apaydýnlýk bir yol gösterir.Ruhî çöküntülere derman olur.Bizi kolumuzdan tutup hedefimize adým adým yaklaþtýrýr.
     Ýnsanlarýn davranýþlarýnýn çoðu baþkalarý tarafýndan fark edilmeye yöneliktir.Önceleri olumlu hareketlerle ilgi çekilmeye çalýþýlýr.Bunda baþarýlý olunamazsa sýrf ilgi çekmek uðruna olumsuz hâl ve hareketlerde bulunulur.Ýþte biz olumlu davranýþlar noktasýnda kiþiyi övgüyle ödüllendirirsek menfi durumlarýn önünü kesmiþ oluruz.Aksi hâlde istemediðimiz,utanç duyacaðýmýz tavýrlarla pekâla karþýlaþabiliriz.Yerinde yapýlmayan iltifat ilerde istenmeyen davranýþlara yol açar. Bu sefer de yergide hayli cömert davranýrýz.Fakat yergi hiçbir þeyi halletmediði gibi, kýrgýnlýklara da zemin hazýrlar.
     Olumlu bir davranýþ gördüðümüzde takdir ve iltifatý peþin yapmalýyýz.Sonra ne olur,beni mahcup eder mi,sözümün altýnda ezilir miyim diye düþünmemeliyiz.Üstelik takdiri kesin bir dille ve inanarak ifade etmeliyiz.Kiþileri deðil,onlarýn sergiledikleri davranýþlarý övmeliyiz.Neyi,niçin beðendiðimizi dile getirerek muhatabýmýzý bilgilendirmeliyiz.Kiþileri kuru ve samimiyetsiz ifadelerle över gibi görünmek ne bize, ne de onlara bir þey kazandýr.Çünkü sözün týlsýmý kelimelerde deðil,kelimelere yüklenen samimiyette gizlidir.
     Her nedense millet olarak övgü konusunda çok cimri olmamýza raðmen yergi konusunda bir o kadar cömerdiz.Övülmeye deðer onca davranýþ görürüz de bir türlü ödüllendirmeyiz.Bizim toplumumuzda övgü tabir caizse “yaðcýlýk” olarak algýlanmaktadýr.Oysa her þey, takdir ederken takýndýðýmýz tavýrda ve samimiyette gizli…Sen inanarak iltifat ediyorsan baþkalarý nasýl düþünürse düþünsün.Varsýn bildiklerini söylesinler.
     Bir baþka yanýlgýmýz da “Aman översem þýmarýr” anlayýþýdýr.Bunu daha çok kendi çocuklarýmýz için düþünürüz. Böyle düþündüðümüz için de onlarý içten takdir ettiðimiz hâlde, bunu ömrümüz boyunca kelimelere döküp dile getiremeyiz.Bu son derece yanlýþ bir anlayýþtýr.Övgüdeki týlsým söylerken takýndýðýmýz samimiyette gizlidir.Ýnandýðýmýzý söylersek kimse þýmarmaz.Bu, sakat ve yanlýþ bir düþüncedir.
     Yanlýþ hâl ve davranýþlarda muhatabýmýzý acýmasýzca hýrpalarýz.Övgü konusundaki hassasiyeti ve aðýrdan alýþý burada göstermeyiz.Ýnsanlarý eleþtirmek için adeta sebep ararýz.Oysa insanlarýn hatalarýný yüzüne vurmadan,onlarý incitmeden münasip bir dille düzeltmek erdemdir.Bunu nedense hep göz ardý ederiz.
     Atalarýmýz:“Marifet iltifata tabidir.Ýltifatsýz marifet zayidir.” demiþlerdir.Eðer bu düsturu kýlavuz edinebilseydik ülkemiz baþarýlý,kendiyle ve çevresiyle barýþýk ve mutlu insanlar beldesi olurdu.Bu da sosyal hayatýmýzda derin yaralarýn açýlmasýný önlerdi.Kimse kimsenin kuyusunu kazmazdý.Herkes herkesten emin olurdu.Cümleler “Acaba” ile baþlamazdý.
     Bundan sonra kendimize eleþtirel bir gözle bakarak iltifat konusundaki köhnemiþ ve fosilleþmiþ görüþlerimizden sýyrýlarak yiðidin hakkýný yiðide vermede tereddüt etmeyelim.Hoþgörülü ve birbirini seven insanlardan kurulu bir toplum olmak için buna mecburuz.Bugünden tezi yok,hayata yepyeni ve insanî bir perspektiften bakmayý deneyelim.Unutmayalým ki Mevlâna’yý yücelten hoþgörü;Yunus’u bayraklaþtýran sevgidir.Bu yoldur bizi hayata baðlayan…Bu anlayýþtýr dünyayý yaþanýlýr kýlan!...
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.