..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi  
M.NÝHAT MALKOÇ


:FDFE:
Dünyanýn en zor ve en zevkli mesleði öðretmenliktir.Zordur,çünkü yüzlerce insanla hemhâl olmak gerekir.Zevklidir,çünkü hepsi birbirinden farklý dünyalarla içiçe yaþama imkâný hasýl oluyor.Öðretmenin asýl görevi ,elinin altýndakilere ansiklopedik bilgiler vermek deðildir.Onlara herþeyden evvel sevgiyi ,doðruluðu güveni,çalýþmayý ve hoþgörüyü öðretmeliyiz.Kitle iletiþim araçlarý olabildiðince yaygýnlaþmýþ.Günümüzde bilgiye ulaþmak çok kolay…Böyle bir ortamda öðretmene daha farklý görevler düþüyor. Ýyi bir öðretmen,öðrencisini,kabiliyetleri doðrultusunda yönlendirir.Ona rehberlik yapar.Bilgiye ulaþmanýn yollarýný öðretir.
     Öðrencilerin manevî dünyalarý,maddî dünyalarýndan önemlidir.Muteber olan , bilgili insandan çok ,düþünen insan yetiþtirmektir.Soran ve sorgulayan bir nesil yetiþtirmek zorundayýz.Kuru bilgileri ezberlemek ve ezberletmek artýk marifet olarak görülmemektedir.Üreten ve yorumlayan insanlar,bu çaðýn hakimi olacaklardýr.
     Kiþi öncelikle öðrenmeli,ardýndan öðrendiklerini geniþ kitlelere aktarmalýdýr.Nitekim Peygamberimize göre: “Sadakanýn en efdali,müslim kiþinin ilim öðrenip,müslüman kardeþine öðretmesidir.”Bildiðini baþkalarýna öðretmeyenler,kitaplarý sýrtýnda taþýyan eþek gibidir.Çünkü o bilgilerin ne kendine,ne de baþkalarýna hayrý yoktur.Bilginin sadakasý onu baþkalarýna öðretmektir.Ýlimde kýskançlýða ve tamahkârlýða yer yoktur.Öðrettiklerimiz hak ve hakikat olmalýdýr.Ýnsanlarýn hidayetine vesile olmaktan daha büyük bir bahtiyarlýk düþünülemez.Þu hadisler ilim öðretmenin önemine iþaret etmektedir: “Öldükten sonra kiþiye amelinden ve hasenatýndan ulaþan þey,öðretip neþrettiði ilimle,geride býraktýðý salih evlâttýr…Allah,melekler,arz ve semada bulunan her þey yuvasýndaki karýncaya,denizdeki balýða varýncaya kadar (bütün canlýlar) halka hayýr öðreten muallime dua ederler.”
     Bilindiði gibi Yunus Emre’nin manevî feyizlerle dolup taþmasýnda hocasý Tapduk Emre’nin rolü çok büyüktür.Tapduk Emre’nin müridi olmuþtur ömrü boyunca…Gerçek kiþiliðini bu veli þahsýn manevî tasarrufu altýna girdikten sonra bulmuþtur.Yunus,Tapduk Emre’nin þahsýnda bütün hocalara büyük bir sevgiyle ve aþkla baðlanmýþtýr.Fakat o,hocayý geniþ mânâlarda ele almaktadýr.Ona göre hoca,Allah’ýn âlim sýfatýdýr.Bunu þu beyitlerden de anlýyoruz:
     “Resul agdý Miraç’a nazar eyledi Hace
      Görün görün kim niçe vasfýný derviþerin
     
      Baþuma dikeler hece ne irte bilen ne gice
      Âlemler ümidi Hace sana ferman olam bir gün”
     Yunus’a göre Peygamberimiz de bir hocadýr.Çünkü Ýslâm dininin emir ve yasaklarýný Cebrail vasýtasýyla Allah’tan alarak ümmetine öðretmiþtir.Bunu þu beyitte ifade etmektedir:
     “Muhammed’e bir gice Çalap’dan indi Burak
      Cebrail eydür Hacem Miraç’a kýgurdý Hak”
     Yine o,hocayý Mürþid-i Kâmil olarak da vasýflandýrmaktadýr.Hatta bu mânâda kullandýðý beyitlerin sayýsý diðerlerine göre daha fazladýr:
     “Hocanýn talibi çokdur hiç bundan kemteri yokdur
      Þunun kim mürþidi Hak’dur uymaz nasun allerine”

     “Dilerem fazlundan ayurmayasun
      Hocam senden özge sevmezem ayruk”
     O son olarak hocalara þu tavsiyede bulunmaktadýr.Bu tavsiye onun gerçek kimliðini de,niyetini de bize açýkça göstermektedir:
     “Yunus Emre dir hoca gerekse var bin hacca
      Hepsinden iyice bir gönüle girmekdür.”

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Ziya Gökalp'in Manevî Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
102. Sene - Ý Devriyesinde 30 Aðustos Zafer Bayramý
Türkçenin Berrak Sularýnda…
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
beklenen Nesil
Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Yüzüncü Yýl Senfonisi [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]
Buraya Ait Deðilim [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Eylülün Hatýrlattýklarý [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.