..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Salih doruk




9 Temmuz 2004
Þans  
Salih doruk
'Tosyaya pirince giderken evdeki bulgurdan olmak' mý, yoksa 'Yaðmurdan kaçarken doluya tutulmak' mý Þans?! Þimdi sorarým size bunu nesi ve neresi Þans!


:BBEF:

ÞANS
Ne þansý, neyin þansý! Ben kendimi bildim bileli hiç tanýmadým onu. Bir kerecik olsun ne dudak dudaða geldik, ne de kucak kucaða. Otuzaltý yýllýk ömrümün otuzaltý gününü hatýrlamýyorum ki þööyle gönlünce doya doya gülüp eðlenmiþ olayým. Her yýlbaþýnda bir tomar milli piyango bileti alýrým, býrakýn büyük ikramiyeyi amorti bile çýkmadý.
Çalýþtýðým iþyerlerinde ne iþverenler, nede baþýmýzdaki kalfalar it kadar hazetmediler benden. En ufak problemim de bile yardým etmek þöyle dursun iþleri daha da zorlaþtýrýp karýþtýrarak beni azarlamaya, terslemeye fýrsat kolladýlar.
Herkesler iznini yazýn o sýcak ve uzun günlerinde kullanýrken, kýþýn ayazýnda, soðuðunda izine ayrýlmak alnýmýn yazýsý oldu. Olur ya insanlýk hali sabahlarý iþe geçkalsam iþ arkadaþlarýmdan tutunda temizlikçi kadýna varýncaya kadar herkes sýradan fýrçasýný attý. 'Bir daha yaparsan o gözlerini oyarýz' gibisinden tehditler de cabasý. Peki ya tuvalette fazla kalýyorum diye iþ yerindeki sendikaya þikayet edilmeme, sendikacýlarýn da aðzýma acý biber sürmelerine ne buyrulur!....
Sonunda þansýmýn yurt dýþýndan evlenirsem
açýlacaðýna inanarak anlaþmalý birini bulup Almanya' ya kapaðý atýnca sözde nikahlý karýmýn eve ipsiz, sapsýz kim varsa doldurup evi geneleve çevirmesi mi, yoksa ben ona 'Yav ne oluyoruz! Ev mi yoksam bilmem ne hane mi' diye baðýrmaya kalkýnca onun da bana 'Hooþþt köpek ben senin nikahlý karýn mýyým? Unutmaki bu bir anlaþma evliliði' diye baðýrmasý mý þans!

El alem yurt dýþýna çýktýðýnýn ertesi günü iþ bulup çalýþýrken, para pul sahibi olup arsa, villa, daire alýrken benim senelerce kaldýrým mühendisliði yaparak, sonunda Yunan Restorantlarýnda bulaþýkçýlýktan ileriye gidemeyiþi mi yoksa ordanda kovulup meteliðe kurþun atýyor olmam mý þans!
Benimle gelen herkes ehliyetini alýp výzýr výzýr araba kullanýrken, heveslenip de tek kelime Almanca bilmeden seksen saat araba sürerek iki yazýlý, iki direksiyon imtihanýna girip kucak dolusu para harcamam mý, yoksa gene de ehliyeti alamayýþým mý þans!

Milletin kahvehane köþelerinde sabahýn beþine kadar kumarýn her türlüsünü oynayýp, kazandýklarýyla evlerini gül gibi geçindirdiklerini zannederek, hevesle balýklama kumara dalmam mý, yoksa gýrtlaðýma kadar borca batarak her ay taksit taksit bu borçlarý ödemek zorunda kalýþým mý þans!
Þimdi elinizi vicdanýnýza koyup Allah, Muhammed aþkýna söyler misiniz bu dediklerimin hangisi þans?

Hele durun daha bitmedi, her yaþta, her dönemde yaþadýklarýmý kitap haline getirip bol para kazanmayý hedeflerken, sözde anlaþmalý karýmýn onlarý çöpe atmasý mý, yoksa bana bir faydasý dokunur diye neredeyse ayaklarýnýn altýna pas pas olduðum bir yazarýn onca insanýn içinde ' Yav sen ne utanmaz, ne yapýþkan, ne rezil bir adamsýn!' diye yüzüme tükürmesi mi þans!

Sizin þans dediðiniz o þeyin hayatým boyunca bir kere bile kapýmý çalmamasý mý, bir kere bile yüzümü güldürmemesi mi þans!
Tosyaya pirince giderken evdeki bulgurdan olmak mý, yoksa Yaðmurdan kaçarken doluya tutulmak mý þans!
Þimdi sorarým size bunun nesi ve neresi ÞANS!?!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Hiç Þansým Olmadý
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
12 Aralýk 2004
Merhaba Sevgili Salih Doruk, Hemen herkesin yaþadýðý, yaþayabileceði sýradan olaylarý, böyle usta bir anlatýmla okuyucya sunmak;Allah'ýn size verdiði bir yetenek....Bundan iyi þans mý olur!......Yetenekleri geliþtirmek, her ne kadar insanýn kendi elinde olsa da; böyle bir yeteneðe sahip olmak, þanslarýn en güzeli............Sevgili Demirhan Ocak'ý anýmsadým sizi okuyunca.Kendisini severek okuyor(d)um bu sitede.....Yine çok güzeldi yazýnýz.....Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Kýlýbýklýk mý?
Doyur Bizi Ana, Doyur Bizi Baba


Salih doruk kimdir?

Evli iki çocuk babasýyým,16 yýldýr Almanya da yaþýyorum. Kendi yayýným 3 adet kitabým var. 2' si öykü 1' i deneme. 1980 den bu yana yazmaktayým. Ümit ederim sevgili okuyucularýmda yazdýklarýmý sever, eleþtiri ve önerilerini esirgemezler. Göstereceðiniz ilgiden dolayý þimdiden teþekkürler.

Etkilendiði Yazarlar:
Toplumsal gerçekçi ve gerçek yurt sever olan bütün yazarlar.Bunlarýnda kim olduklarý bellidir. Ýsim isim yazmaya gerek yok sanýrým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih doruk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.