..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




5 Mayýs 2004
Kime Niyet Kime Kýsmet  
Kâmuran Esen
Ýnsan, kazdýðý kuyuya nasýl düzer........


:CEDE:
Bir haftadýr eþim rahatsýz, üzerinize afiyet. Aniden beli tutuldu. Günlerdir hareket güçlüðü çekiyor. Bu gidiþle daha da çekecek.Çünkü ilâç kullanmýyor. Doktora da gitmedi.Neden mi? Neden olacak; doktor fobisi, ilâç fobisi yüzünden. Hadi doktor korkusunu anlarým da, ilâçtan da mý korkulur? ..”Ölümden haberi olmayan, bayýlmaya razý olmazmýþ,” derler ya, aynen öyle. Ýyi ki kadýn olmamýþ, çocuk falan doðuramazmýþ.

Günlerdir yalvarýyorum, tedaviye yönelik birþeyler yapmasý için; yok, yapmýyor. Kendi kendine geçmesini bekliyor rahatsýzlýðýnýn. Daha çok bekler.” Dünya duayla, elek sývayla,” demiþler. Ama siz gelin bunu eþime anlatýn.

“ Masaj yapalým,” diyorum, “ Olmaaaaaz! ” diyor.
“ Pomat sürelim,” diyorum, “ Olmaaaaz! ”
“ Yaký yapýþtýralým,” diyorum, “ Olmaaaaaz! ”
“ Sýcak tatbik,” diyorum, yine “ Olmaaaaaaz! ”
Zannedersiniz ki muhalefet partisi lideri. Kuzu gibi adamýn huyu deðiþti rahatsýzlanýnca. Hani derler ya, “ Çingene, çocuðumun hasta olduðuna yanmam, huyunun deðiþtiðine yanarým demiþ,” diye; ben þimdi o sözü homurdanýp duruyorum.Yalnýz bir farkla: Yani “ çocuðumun ” kelimesinin yerine “ eþimin ” kelimesini getirerek.

Dedi ki kardeþim: ”Aman abla, hiç mi aklýn yok! Madem ilâç almýyor, sen de yediði – içtiði bir þeyin içine kat ilâcý.”.......Hýýým! Görür þimdi gününü.....Her sabah kahvaltýda portakal suyu içerim. Bazen eþime de sýkarým. Bir kas gevþetici alýp, portakal suyunun içine katarým ben de. ” Kaçakçýnýn hakkýndan dolandýrýcý gelir,” derler. Bir kez de ben dolandýrýcý olayým.

Hemen bir kas gevþetici aldým. Bir sabah eþim kalkmadan portakallarý sýktým. Bu iþin makinesi var ama, teknoloji özürlü olduðum için beceremiyorum, elimle sýkýyorum. Baþtan iyi gidiyor da, sonuna doðru sýkýntý basýyor. Ellerim aðrýyor.Eþimin bardaðýný aðzýna kadar dolduruyorum, benimkini dolmaya yakýn yapýyorum.Zararý yok, ben az içeyim. Eþimden daha az portakal suyu içtim diye, ölecek deðilim ya. Hem evlilik, fedakârlýk gerektirirmiþ. Alýn iþte fedakârlýk.

Ýyi de, ya eþim anlarsa? ........Anlarsa anlasýn, bir ilâç yüzünden beni boþayacak deðil ya! ...Eþim yataktan kalktý iki büklüm, kahvaltý masasýna oturdu. Hemen portakal sularýný masaya koydum. Benim bardak yarým olduðu için, eþimin bardaðýyla karýþma tehlikesi de yok.......Acaba anlayacak mý? .....Suç iþlemek ne zormuþ. Kendisinin yüzüne bakamýyorum konuþurken. Hep baþka yerlere bakarak konuþuyorum.Tam bardaða uzanýrken, su almak için masadan kalktým.Yerime oturduðumda, eþim çoktan yarýlamýþtý portakal suyunu. Oooooooohhh! ........Hiç gýký çýkmadý. Yaþasýn! Oldu bu iþ. Akþama nasýl gelecek bakalým. En azýndan yarýna etkisini göstermesi lâzým.

Üç sabah üst üste uyguladým bunu. Ýlâçlý portakal suyunu içerken, yüzünü ekþitecek korkusuyla, hiç kendisiyle göz göze gelmemeye çalýþtým. Kahvaltý masasýna hep ondan sonra oturdum. Her seferinde, bardaðýnýn yarýlandýðýný gördüm. Ýçimden de kardeþime dua ediyorum.” Hay Allah senden razý olsun,” diye.

Aradan üç gün geçti, nedense hiç yararý olmadý. Sabah iþe nasýl gidiyorsa iki büklüm, akþama öyle geliyor. Allah Allah! Bu kas gevþetici niye iyi gelmiyor? Bu arada benim ayaklarým aðrýyor aylardýr. Ama son günlerde pek aðrýmaz oldu. Eþimin derdine, kendi aðrýlarýmý unutmuþ veya ertelemiþ olmalýyým.” Deli deliyi görünce sopasýný býrakýrmýþ.” Ne kadar doðru.

Dördüncü günün akþamý bir arkadaþ geldi. Eþimin rahatsýzlýðýný, ilâç alamadýðýný duymuþ. Kendisine zorla hap içirecekmiþ. Sanki çok kolay! Hadi içirsin de göreyim....Baktým elinde kas gevþetici. Eþime gizli gizli içirdiðim hapýn aynýsý.Tesadüfe bakýn siz.Baþladý yalvarmaya. ” N’olur iç þunu, iki günde geçmezse ne olayým! ” diye. Eþim yine “ Olmaaaaz! ” diyor....Ben de katýldým eþime.” Olmaaaaz! Ben dört gündür bu hapý, Rüþtü’nün içtiði portakal suyuna koyuyorum. Ama hiç yararý olmadý.”

Eþimin bana kýzacaðýný beklerken, kendisi önce kýsa bir süre þaþkýnlýk geçirdi, sonra gülmeye baþladý. Bana; “ O haplarý ben içmedim, sen içtin,” dedi....” Yok caným! ” falan diyecek oldum, eþim açýkladý, nasýl içtiðimi.........Meðer, ben sabahlarý çay içmiyorum portakal suyu içiyorum diye; eþim, kendi önündeki dolu bardaðý, benim önümdeki yarým bardakla deðiþtiriyormuþ. O zaten çay içiyormuþ, yarým bardak portakal suyu kendisine yetermiþ. Ve ben böylece bilmeden, ilâçlý portakal suyunu içmiþim. Ve ayaklarým, son birkaç gündür o nedenle daha az aðrýyormuþ.....” Kime niyet, kime kýsmet.”

“Eeeeeee! Sonra? ” mý diyorsunuz? Sonrasý þu: Þimdi ben her gün kas gevþetici içiyorum, ayak aðrýlarým için.Portakal suyunun içinde deðil tabi.Bir yudum suyla.........Peki ya eþim mi? O hâlâ ilâç almamakta, beline masaj yaptýrmamakta, sýcak tatbik bile uygulamamakta ýsrar ediyor. Kambur kambur dolþaýp duruyor.

Ben biliyorum yapacaðýmý. Yarýn eþime kuru fasülye piþirip, içine kas gevþetici koyacaðým. Ben kuru fasülye yemem nasýl olsa.Ona kas gevþeticili kuru fasülyeyi yedirmezsem, bana da “ Kâmuran” demesinler, “ Þimnedifer “ desinler...Ölmek var, dönmek yok.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: Orkide Kutlu / Ýstanbul
8 Mayýs 2004
"Ölmek var dönmek yok !" :))) Rüþtü Bey'e hem rahatsýzlýðý hem de baþýna gelecekler için geçmiþ olsun diyorum :)) Sevgilerimle

:: denemede fayda var:))
Gönderen: ayse / istanbul
8 Mayýs 2004
Her yazınızda bizlere küçük tiolar verdiginizin bilmem farkındamısınız :)))) elime geçen ilk fırsatta aynı taktigi uygulayacagım ;yine sözcüklerle dansetmişsiniz harikasınız sizi çok seviyorum.....

:: :))
Gönderen: Guvercin / Ankara
6 Mayýs 2004
Yok yok þimendifer demeyelim. Ama saðlýklý olmaya karþý böylesi bir direniþ:) Her zaman yazýlarýnýzý büyük bir keyif ve zevkle takip ediyorum. Kaleminize saðlýk. Sevgilerimle..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Ölen Kim?
Bunun Adý Ne?
Þampuan Reklâmý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Bir Doðum Günü Öyküsü
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Kadýn Hastalýðý
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Keltepe'nin Öyküsü
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.