..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Kâmuran Esen




11 Eylül 2003
Biz Üç Kardeþ  
Kâmuran Esen
Çocukluðumda; hemen heryerde oyun oynayabilirdik. Tarlada, bahçede, harman yerinde, çeþme baþýnda, derede, ýrmakta ( çamaþýrhanede), samanlýkta bile...Nerde olursa.


:EDAD:

































Çocukluðumda; hemen heryerde oyun oynayabilirdik. Tarlada, bahçede, harman yerinde, çeþme baþýnda, derede, ýrmakta ( çamaþýrhanede), samanlýkta bile...Nerde olursa. Ýþte böyle zevkle oyunlar oynadýðýmýz yerlerden biri de caminin avlusu ve bahçesiydi. Ancak orada her zamankinden, her yerdekinden daha dikkatli olmak, daha uslu davranmak zorunda hissederdik kendimizi. Yoksa günah olurdu, camiye saygýsýzlýk olurdu. Büyüklerimiz böyle söylüyorlardý.

Avlunun duvarlarýna öðretmenimiz atasözleri yazdýrýp, astýrmýþtý bize. Bu atasözlerini renkli resimlerle süslemiþtik. Benim yaptýðým resim yoktu ama, olsun. Arkadaþlarýmýn yaptýklarý vardý, bir de ablamýn. Ben hiç güzel resim yapamýyorum. Þarkýlarý da güzel söyleyemiyorum. Koro halinde söylerken, çirkin sesim arada kaynayýp gidiyor ama, yalnýz söylerken kötü olduðu çok belli oluyor. Ama ben de saçlarýmý çok güzel yapýyorum. Saçlarýmý orasýndan burasýndan toplayýp, tokalar takýyorum. Kurdelesiz hiç dolaþmýyorum. Kurdele bana çok yakýþýyor. Cebimde bir aynam var. Þöyle yuvarlak, arkasýnda horoz resmi olan bir ayna. Çýkarýp çýkarýp bakýyorum. Okulun en güzel kýzý benim galiba. Nimet de güzel ama, onu pek sevmiyorum. Ýkide bir bana; “ Benim babamýn çok parasý var.” deyip duruyor. Benim babamýn ne kadar parasý olduðunu bilmiyorum ki ben. O nedenle “ Benim babamýn da çok parasý var.” diyemiyorum. Dersem yalancý olurum. Yalancý bir kýz olmak istemem .

Caminin avlusunun duvarýna astýðýmýz atasözleri ; saðlýk, temizlik, yardýmlaþma ile ilgiliydi. Birkaç tanesini hatýrlýyorum bu sözlerin:
”Akýllý insanlarýn içkisi sudur.”,
“ Her kadeh, ölüme giden bir basamaktýr.”,
“ Beþikten mezara kadar oku.”,
“ Okullar dolmayýnca, hapishaneler boþalmaz. “ gibi...... Bu sözlerin orada bulunmasý, büyüklerin bunlarý okuduklarýný bilmek, bizi gururlandýrýrdý. Çünkü bunlar bizim eserimizdi. Kimbilir belki bir gün öðretmenimiz, benim bir yazýmý da asar. Okumam iyi deðil ama, yazým çok güzel.

Caminin bahçesinde oynarken, pencereden içeri bakardýk. Caminin görüntüsü hem çok hoþumuza gider, hem bize huzur verirdi. Yerlerde renk renk kilimler, camý pýrýl pýrýl parlayan kocaman gaz lâmbalarý, hocanýn çýkýp birþeyler söylediði merdivenli, yüksek bir yer vardý.........Köyde rahatça girip çýkamadýðýmýz tek yer camiydi. Çünkü kapýsý kilitli olurdu. Biz de penceresinden bakardýk.

Bazý geceler mevlit olduðunda biz de annemle gitmek isterdik camiye. Ama annem genelde bizi götürmezdi. Bir deðil, iki deðil, üç çocuk; hangi birimizi götürsün! “ Orasý çoluk çocuk yeri deðil.” Derdi. Birkaç kez gitmiþtim ama. O da babamýn sayesinde. Babam annemi zorla razý etmiþti. Ýbriklere doldurulan þerbet ikram ediyorlardý mevlitte. Þerbet, ibrikten bardaklara doldurulup, öyle veriliyordu.Üç - dört bardak elden elden ele, dudaktan dudaða dolaþýr dururdu. Ayný bardaktan, birçok kiþi þerbet içiyordu yani. Olsundu, bir þeycikler olmazdý. O þerbet çok güzeldi. Ýçinde gül suyu mudur nedir, güzel kokan bir þey vardý. O þerbeti çok seviyordum. Keþke biz çocuklara iki bardak verselerdi.....

Bir akþam yine mevlit vardý camide. Annem, mevlide gitmeyi çok istediðimiz halde bizi götürmedi. Ne kadar yalvardýk ama nafile! Sýrf o þerbeti içmek için gitmek istiyordum. N’olurdu sanki annem bizi de götürseydi? Hiç yaramazlýk yapmazdým camide. Annemin yanýna diz çöker, uslu uslu otururdum. Ama kardeþim için söz veremem. Çünkü o biraz yaramazca. Daha doðrusu daha çok küçük. Camide nasýl davranýlmasý gerektiðini bilmiyor ki!... Ne dediysem annemi ikna edemedim; bizi götürmedi camiye, kendisi gitti. Ablam, kardeþim ve ben evde kaldýk. Fazla da ýsrar etmenin gereði yoktu zaten. Annem “ olmaz ” deyince olmazdý. Annemi çok seviyorum ama, biraz inatçý galiba.....Anneme küstüm beni götürmedi diye. Camiden gelince – eðer unutmazsam – kendisiyle konuþmayacaðým. Bazen küsüyorum anneme, sonra küs olduðumu unutup, konuþmaya baþlayýveriyorum. Ablam kýzýyor bana; “Annelere küsülmez.” diyor. Küsmekten vaz mý geçsem, ne yapsam.

Annem gidince ablam, annemin zaman zaman okuduðu dini kitabý buldu, geldi yanýmýza. “ Hadi, biz de mevlit okuyalým.” Dedi. Ama önce þerbetleri hazýrlamamýz gerekiyordu. Üç bardaðýn içine biraz þeker koyduk. Üzerine su doldurup, karýþtýrdýk. Ýþte þerbetimiz hazýrdý. Güzel kokusu falan yoktu ama, olsun. Güzel kokmasý için içine kolonya dökecektik, sonra vazgeçtik. Daha doðrusu ablam “ olmaz ” dedi. Annem evde olmayýnca, söz sahibi ablam oluyor.

Sedirdeki yastýklardan birini yere koyduk. Üzerine kocaman bir sini oturttuk. Þerbet bardaklarýný siniye sýraladýk. Üçümüz de , sininin etrafýnda diz çöktük. Kardeþim, þerbeti içmek için sabýrsýzlanýyordu. Ablamla ben izin vermedik. Herþeyin bir sýrasý vardý. Kardeþimin bunu öðrenmesi gerekiyordu. Ancak zamaný geldiðinde içecektik þerbeti. Ayný camideki gibi. Kaçmýyor ya þerbet, orda iþte. O da bekledi, bizim sözümüzü dinledi.

Ablam, annemin kitabýný eline aldý. Ciddi bir tavýr takýnarak, bize mevlitten bazý bölümler okudu. Kardeþimle ben, sessizce dinledik, sanki camideymiþiz gibi davrandýk. Sesi çok güzeldi ablamýn. Türküleri de çok güzel söylüyordu. Bütün türküleri bilir ablam. Nuri Sesigüzel’in, Niyazi Yýlmaz’ýn, Nezahat Bayram’ýn, Nevin Akol’un... Hele o “ Kayalarýn arýný / Süpürseler karýný ” diye bir türkü var ya, iþte onu çok güzel söyler........Yani þu ablamýn elinden, dilinden gelmeyen bir þey yok. Bütün ablalar mý böyle, bilmiyorum. Acýklý ilâhiler de okudu bize ablam. Sonra, ” Susadým gayet hararetten kat’i / Sundular bir cam dolusu þerbeti ” deyince , kardeþimle ben gözgöze geldik, hemen þerbetleri içtik. Çünkü camide dikkat etmiþtim; þerbet ikramýnýn ne zaman yapýldýðýný biliyordum. Mevlitte “ þerbet ” sözü geçer geçmez, þerbeti ikram etmeye baþlýyorlardý. Biz de aynen öyle yaptýk. “ Þerbet ” sözünü duyar duymaz, þerbetleri kafamýza diktik. Cümlesini tamamlayýnca, ablam da içti.

Yok, pek hoþuma gitmemiþti bu þerbet. Camide herkesle beraber içilen þerbetin tadý baþkaydý. Hem bizim þerbetimiz, camide içtiðimiz þerbet gibi güzel kokmuyordu. Ablamýn yüzünden. Kolonya dökseydik içine, ne güzel kokacaktý. Ama yine de hiç yoktan iyiydi. Dökünecek gül suyumuz yoktu. Biz de onun yerine kolonya dökündük. Mevlidin sonunda dua yapmayý da unutmadýk. Ýþte böylece camiye gidememenin eksikliðini, bu þekilde gidermeye çalýþtýk. Kendi kendimizi avutmanýn bir yoluydu bu.

Artýk sýra oyuna gelmiþti. Dört sandalyeyi büyükçe bir karenin köþelerine gelecek þekilde odanýn ortasýna koyduk. Üzerine bir çarþaf örttük. Böylece bir çadýr yapmýþ olduk. Çok pratiktik. Her þeyi kolayca hallediyorduk. Çadýrýn içine girip, annem camiden gelinceye kadar oynadýk. Erkek kardeþim, her zamanki gibi canavar oldu, ablamla beni yakalayýp yemeye çalýþtý. Ama biz, izin vermedik. Öyle küçücük canavara kendimizi yedirir miyiz hiç!

Annem camiden gelince, kendisine küstüðümü unutup, onunla konuþtum mu, hatýrlamýyorum. Ancak, çok seyrek olarak gittiðim camide içtiðim þerbetin tadýný hiç unutmadým.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: þak þak þekerler
Gönderen: ayse / istanbul
15 Eylül 2003
kaleminizden ve yüreginizden dökülenleri okumak çok hoþ ve keyifli bu yazýnýzý okurken þýkýr þýkýr parlýyan þakýr þakýr yenen mevlit þekerlerini anýmsattýnýz ,çocukluguma sayenizde bir yolculuk yaptým ,yaþadýgýnýz güzellikleri bizlerle paylaþtýgýnýz ve bunlarý bizede yaþattýgýnýz için size müteþekkirim ,sizi tanýyýnca sizdeki bu güzelligi daha iyi gördüm yüreginizdeki sevgiýþýltýsý yüzünüzede aynen yansýmýþ,bizlerle birlikte oldugunuz için teþekkürler:))))




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Ýpotek
Hafýzam Beni Nasýl Yanýlttý
Ýspiyoncu Kuþlar
Yaramaz Ýsmail Abi
Kesim Motoru / Aný
Salýncak Çamý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kadýn Hastalýðý
Keltepe'nin Öyküsü
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.