..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Kâmuran Esen




28 Aðustos 2003
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler  
Kâmuran Esen
Hayali cihan deðerinde anýlar.......


:GEIG:


















Köyümüze çerçiciler gelirdi çocukluðumda. 1960’lý yýllarda....... Köy meydanýna açýlýrlardý çerçiciler. Biz çocuklar,sevinçten deli olurduk onlarý görünce. Parasý olmayanlar bile, çerçicilerden alýþ veriþ yapabilirlerdi. Bazý çocuklar, sýrf bir þeyler alabilmek için, evden ne bulursa getirirlerdi. Para yerine buðday, yumurta, eski naylon veya lâstik ayakkabý, kullanýlmayan bakýr kaplarý verebiliyorduk.

Bazý arkadaþlarýmýzýn annelerinden habersiz, yepyeni naylon veya lâstik ayakkabýlarý bile getirdikleri olurdu. Erkek çocuklarý hemen mantar tabancalarýna saldýrýrlardý. Bir seferinde erkek kardeþim bu çerçicilerden aldýðý mantar tabancasý ile, komþumuzda misafir olan bir çocuðun dudaðýný yaralamýþtý. Biz kýz çocuklarýnýn gözü ise, süs eþyalarýnda olurdu. Tokalar, bilezikler, küpeler alýrdýk. Bileziklerin kolumuzda þýngýrdamasý çok hoþumuza giderdi. Parlak, altýn sarýsý renginde bileziklerin altýn olabileceðini düþünürdük. Hatta bazý arkadaþlar, bunlarýn kesinlikle altýn olduðunu söylerlerdi. Pek ihtimal veremezdim ama, yine altýn olduðuna inanmak isterdim.














Köyde düðünler olurdu bazen. Köy meydanýnda davullar- zurnalar çalar, köçekler oynardý. Sadece oynamazlar, aralarýnda konuþurlardý. Tiyatro yapýyorlarmýþ, büyükler böyle söylüyorlardý. Köçekler, kadýn kýlýðýna girmiþ, süslü elbiseler giymiþ erkeklerdi. Milleti, gülmekten kýrýp geçirirlerdi.

Kadýn kýlýðýna girmiþ erkeklerin oynamasý bana çok acayip gelirdi. Ayrýca, kadýnlarý taklit ettikleri için, kadýnlarla, meselâ annemle dalga geçiyorlar gibi gelirdi, kýzardým. Onlarý çok eðlendirici bulmakla beraber; kadýn taklidi yaptýklarý için onlarý ayýplardým. Kadýnlar, kadýn gibi davranmalýydý; erkekler, erkek gibi. Niçin erkek erkek oynamýyorlardý da, kadýn gibi oynuyorlardý? Ne ayýptý.(!) Meselâ babamýn böyle bir þey yapmasýný istemezdim. Ýyi ki benim babam böyle bir þey yapmýyordu. Bu köçeklerin çocuklarýnýn yerinde olmak hiç istemezdim. Bazý köçekler arkalarýna bir çan baðlarlardý. Pek net hatýrlayamadýðým komiklikler yaparlardý.

Kadýnlar ve kýz çocuklarý bunlarý evlerden, örme perde arkasýndan seyrederlerdi. Kadýnlarýn köçekleri ve erkeklerin oynadýðý oyunlarý apaçýk seyretmesi ayýptý. Ayýplar ve yasaklar, genelde kadýnlar ve kýzlar içindi. Erkekler ve erkek çocuklarý için, ayýp olan fazla bir þey yoktu. Nedenini anlayamazdým. Bu haksýzlýktý. Biz kýz çocuklarý da, annelerimizle beraber evlerin ancak pencerelerinden seyredebilirdik.

Davul sesleri heyecanlandýrýrdý beni. Ýçimde bir þeyler büyürdü, içim kýpýrdardý. Bulunduðum yerde oynamak isterdim. Utandýðým için oynayamazdým. Hele o gelinler! Hepsi de çok güzellerdi. Onlarý güzel yapan, yüzlerindeki süslerdi biraz da. Çikolata kâðýdý gibi yaldýzlý bir kâðýt, çok küçük parçalar halinde kesilirdi. Ancak milimetrekare büyüklüðünde. Kýrpýlmýþ bu yaldýzlý kâðýtlar, þekerli suya atýlarak, kibrit çöpü ucuyla alýnýr, gelinin alnýna, yanaklarýna ve çenesine yapýþtýrýlýrdý. Çiçek motifleri veya geometrik þekiller verilirdi.

Ýþte gelinleri daha da güzel yapan, bunlardý. Gelinin uzun saçlarýnýn, kulak üzerine gelen kýsmý kesilir, zülüf yapýlýrdý. Baþýna, iðne oyasýndan yapýlmýþ güllerden oluþan taç takýlýrdý. Tacýn hemen arkasýndan baþlayacak þekilde de çatký örtülürdü. Çatký; kýrmýzý , ince bir kumaþtan yapýlýrdý. Üzeri sarý pullarla ve boncuklarla iþlenmiþ olurdu.













Gelinlik yerine bindallý giyerlerdi gelinler. Gelinleri hayranlýkla izlerdik biz çocuklar. Düðün gecesi gelinlerin kucaðýna bir erkek çocuk verirlerdi. Gelin bu çocuðu bir süre kucaðýnda tutardý. Acaba neden kýz çocuðu vermiyorlardý? Dikkat ediyordum, kýzlarýn yapmadýðý bazý þeyleri erkek çocuklarý yapýyordu. Bazen de gelinin yataðýnda bir erkek çocuðunu yuvarlarlardý. Bunun anlamýný daha sonra öðrenecektim. Meðer; gelinin ilk çocuðu erkek olsun diye yaparlarmýþ bunu. Gelinin ilk çocuðu kýz olsaydý, ne olurdu sanki? Ailemizin ilk çocuðu ablamdý, ikincisi de ben. Yani iki kýz. Demek ki annem gelin olurken, kucaðýna erkek çocuk vermemiþlerdi. Ve yataðýnda erkek çocuk yuvarlamamýþlardý. Onun için de annemin iki kýzý olmuþtu.(!) Olsun, ne sakýncasý vardý ki? Hem biz kýzlarýn kime, ne zararýmýz vardý ? Annem de babam da , beni ve ablamý, en az erkek kardeþim kadar seviyorlardý. O zamanlar bu saçma âdetten haberimiz yoktu biz çocuklarýn. Toplumda , erkek çocuklarýnýn kýz çocuklarýna tercih edildiðinden henüz habersizdik. Ýyi ki de habersizdik. Yoksa, çocukluðumuzun tadýný, böylesine çýkaramazdýk belki de.

















Resimler Nuri CAN

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: asivemavi36 / /Türkiye
18 Nisan 2008
Çerçiler gelib boncuðu çox, Her rengi var qarasý yox.... Annem küçük kardeþlerimi severken þimdilik diðer mýsralarýný anýmsayamadaðým bu tekerlemeyi söylerdi ve daha sonra benim çocuklarýmý severken... Düþündüm de hiç marketler için, bijutericiler v.s için yazýlan bu tür anýlar varmýdýr? Kim anlatacak bilmem ne caddesindeki bilmem ne bonmarþesini? Daha bir kaç on yýl öncesi nede egzotik geliyor bize... Düðünlerde piyesler oynanmasý çaðdaþ tiyatrolarýn alt yapýsý olmalý diye düþünüyorum ve bunun en güzel örneklerini Yunan medeniyetinde görüyoruz , öyleki; Her yerleþim biriminin mutlaka tiyatrosu vardýr ve mantýk düðünlerin burada yapýldýðýný ön görüyor. Ben düðünlerdeki piyesleri çok abartýlý ve basit bulmuþumdur. Hiç sevmedim dersem yeridir. Statükocu, deðiþime, geliþime kapalý bir topluluk oluþumuz, süregelen oyun konularýnýn güncellenmemesiydi belki bende itici etkisi uyandýran.Hoþ bizde bu tip toy piyesleri olmazdý ya, erzurum tarafýnda izlemiþtim toy/düðün piyeslerini. *** Evet çok ama çok güzel bir yazýydý ve sanýrým ben konuyu çalacaðým sevgili öðretmenim / Bilirsiniz severim ben böyle konularý iþlemeyi/ Ben hizmetlerinize kültürel anlamda da devam ettiðinizi görüyorum ve neden daha buralarda olduðunuzu, neden daha flaþ bir isim olmadýðýnýzý yargýlýyorum ve toplumumuzu mahkum ediyorum... Saðlýkla, sevgiyle...

:: Köy oyunlarý
Gönderen: niyazi karakurt / düzce/Türkiye
19 Nisan 2007
Þimdilerde televizyon sayesinde Anadolu'nun birçok yerinde de oynandýðýný gördüðümüz, kökeni ta orta asya ya dayanan bu oyunlar bizim köyümüzdeki düðünlerde de oynanýrdý eskiden. Yazýnýzý okuyunca o günleri tekrar yaþadým sanki.Teþekkürler ve tebrikler sayýn öðretmenim

:: manavcý,berberci
Gönderen: Biyani Aryan / Van/Türkiye
13 Mart 2006
merhaba yazýnlarýný hayranlýkla okuyor, olabildiðince takip etmeye çaba harcýyorum.Özellikle "çerçiciler ve düðünler" denemeniz benzer çocukluk anýlarýmdan dolayý ilgimi çekti ve defalarca okudum.Okurken her defasýnda farklý þeyler düþündüm.Bu düþüncelerimden birkaçý: -Ben anlatacak/yazacak olsam nasýl yazardým? -Hayatlarýmýz ne kadar da benzermiþ? -Yazan bunlarý yaþamýþ mý yoksa yaþamaya mý çalýþýyor vs. Bu karmaþýk düþünceler içinde baþlýkta yanlýþlýk oldugu ve "çerçi" kelimesinin zaten meslek adý oldugu kanýsýna vardým.-ben dil bilimciyim-Alýþveriþ iþinin erbabý ve genellikle sizin de belirttiðiniz üzre takas usulü ile ticaret yapan kiþidir çerçi. Bu kelimenin sonuna -ci eki getirmek yanlýþ olur.Bu hata sanýrým kelimenin Türkçe olmayýþýný gözden kaçýrmamýzdan kaynaklanýyor.Saygýlar sunarým.

:: Kýzý erkeði olmaz ki evladýn
Gönderen: Derya Çölkesen / Ankara/Türkiye
24 Þubat 2006
Ýnsanlarýn çocuklarý arasýnda erkek veya kýz diye nasýl ayrým yapabildiklerini ve bazý insanlarýn neden erkek çocuklara kýzlardan daha fazla deðer verdiklerini hiç anlayamýyorum.Bir erkek kardeþim yok ama olsa da ailemin onu benden çok seveceðini ve ona benden çok deðer vereceðini hiç sanmýyorum.Benim için ve ailem için çok þükür ki böyle bir ayrým söz konusu deðil.Bu konuyu bu kadar güzel dile getirdiðiniz için sizi tebrik ederim. :)

:: Devamý nerede
Gönderen: Gözde Kýlýç / Ankara
4 Eylül 2003
Ne kadar hoþ gidiyordu; kendimi kaptýrmýþken yazýnýn akýþýna, gözümün önünde canlanmýþken anlattýklarýnýz, neden bitti?

:: Tebrikler
Gönderen: Lacizün / Mersin
31 Aðustos 2003
sizi okumayý seviyorum.. devam tebrik ederim




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Biz Üç Kardeþ
Ýpotek
Hafýzam Beni Nasýl Yanýlttý
Ýspiyoncu Kuþlar
Yaramaz Ýsmail Abi
Kesim Motoru / Aný
Salýncak Çamý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kadýn Hastalýðý
Keltepe'nin Öyküsü
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.