..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Kâmuran Esen




19 Haziran 2003
Eşeği Düğüne Çağırmışlar  
Kâmuran Esen
Bu bana ders olsun. Bir daha, her “ kel ” diyeni “ gel ” anlarsam, bana da Kâmuran demesinler.


:EIEA:


Dün öğleye doğru telefonum çaldı. Arayan yakın bir komşumdu: “ Kâmuran ! Biz çiftlikteyiz. Sabahleyin biz gelirken sen yürüyüşe gidiyordun, o nedenle sana haber veremedim. Hadi çabuk gel ! Seni bekliyoruz.” dedi ve kapattı telefonu. Arkadan bayan sesleri geliyordu telefonda. Demek bizim arkadaşlar hep orada. Sağolsunlar, beni unutmamışlar, gitmemi istiyorlar.

Bir sevindim ki sormayın. Çünkü birkaç gündür yorgunum. Dokuz körün bir değneği gibi, herkesin işine koşmaktan bitap düştüm. Dinlenmeye çok ihtiyacım var. Şöyle bir piknik ne güzel olacak ! Kimbilir kimler var çiftlikte. Ne zaman ayarladılar bu pikniği, hayret doğrusu. Hıdırelleze üç gün var daha. Hıdırellezi galiba bugünden kutlayacaklar bizim arkadaşlar. Yani şu kadın milleti bir âlem. Gece rüyanızda mı gördünüz ? Daha dün hiç piknik miknik lâfı yoktu; ne ara düzenlediniz bu pikniği, nasıl haberleştiniz çarçabuk ! “ Kadına gökte düğün var demişler, merdiven nerde demiş .” diye bir atasözü var; ne kadar doğru. Gezmek olunca nasıl da toplanıverirler çarçabuk.Hava da bir sıcak ki, tam piknik havası; sanki temmuz. Oysa Mayısın başı henüz.....

Acele etmeliyim. Arkadaşları bekletmek olmaz. İyi de eli boş gidilmez ki pikniğe. Arkadaşlar nasıl olsa bir şeyler hazırlamışlardır ama benim de hazırlık yapmam gerek. Acaba ne yapsam ne yapsam ? Hiç de birşey hazırlayacak halim yok ama yapmasam olmaz. Neden derseniz; “ Size gidelim yiyelim içelim, bize gelelim gülüp oynayalım.” misali olur sonra........Vakit de öğle olmak üzere. Bu saatten sonra ne yapılır ! Ne yapacağını düşün, hazırla, atla arabaya git çiftliğe derken, neredeyse dönme vakti gelir.

Hemen buzdolabının başına geçtim. Sigara böreği vardı dolapta, onu aldım. Biraz meyve koydum, bir paket de kahve aldım. Çünkü telefon eden arkadaşım sürekli çiftlikte oturmuyor. O da bu sabah gitmiş. Belki evindeki kahve bayattır. Kahvenin bayatı da hiçbir şeye benzemez. Hem, ya orda kahve yoksa ? Yemek yemesem olur ama kahve içmesem olmaz. Kahveyi unutmamam gerek.

Hemen atladım arabaya ve yola koyuldum. Yolda giderken etrafı seyrettim. Ağaçlar yenice yeşeriyor. Kuşlar ötüyor cıvıl cıvıl. Masmavi bir gökyüzü. Kimbilir çiftlik nasıl güzeldir ! Otururuz bir ağacın gölgesine, kahvemizi yudumlarken birer de sigara tellendiririz; çiçek toplarız, sohbet ederiz falan. Geçtiğimiz sonbahardan bu yana piknik yapmadık hiç, nasıl özlemişim....Nihayet bugün piknik yapacağım, dinleneceğim. Birkaç gündür yorgunum dedim ya ! Sabahleyin yürüyüşe bile isteksiz gittim zaten. Kısacası bu çiftlik bana ilâç gibi gelecek. Hay Allah senden razı olsun komşucuğum ! Dile benden ne dilersen.

Derken çiftliğe vardım. Bahçe kapısından girer girmez bir de ne göreyim ! Bizim arkadaşlar başlarına birer şapka, ellerine birer eldiven geçirmişler; kızgın güneş altında kimi ot yoluyor, kimi yolunan otları el arabasıyla taşıyor, kimi çapa yapıyor. Vay benim dertli başım ! Meğer piknik için gelmemişler çiftliğe, çalışmaya gelmişler. Şansa bak sen ! “ Nereye gittik de sopa yemeden geldik ! ” diye söyleniyorum içimden. Oysa kendimi piknik yapmaya, dinlenmeye öyle hazırlamıştım ki. Hiç iş yapasım yok, dermanım yok. Ne yapacağım ben şimdi ? Herkes çalışırken ben oturamam ki; ” sürü içinde sarı öküz ” derler adama.

Sonra ne mi oldu ? Ne olacak; eldiven olmadığı için geçirirsin eline bir poşet, başına emanet bir şapka, başlarsın harıl harıl ot yolmaya. Gölgede oturacağım diye hayal ederken, hummalı bir çalışmanın ortasında buldum kendimi. Şans mı var bende? “Ağustosta suya girsem, balta kesmez buz olur.” Dedim içimden. Saatlerce kızgın güneş altında ot yolmaktan beynim pişti; ellerim kabardı, su topladı.

Nereye gitsem iş ! N’olurdu sanki bu yorgun günümde hazır yemeğe, dinlenmeye çağırsaydınız ? Ne gezeeeeer ! Bir atasözü der ki: “ Eşeği düğüne çağırmışlar ; ya odun lâzımdır ya su.” demiş. Benimki de o hesap. Ben size bir şey söyleyeyim mi: Elinden iş geleni iş, her yerde bulur. Bu, yaşadığım tecrübelerle sabit....Anlamalıydım aslında çalışmaya çağırdıklarını. Hıdırellez öncesi piknik mi olur ! “ Düğün değil, bayram değil; eniştem beni niye öptü ? ” misali.

Bu bana ders olsun. Bir daha, her “ kel ” diyeni “ gel ” anlarsam, bana da Kâmuran demesinler.

Ayyyyyy ! Kollarım, bacaklarım, ellerim sızım sızım sızlıyor. Bana çabuk bir ağrı kesici verin. Lütfen !

04 / 05 / 2003



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gülümsemeyi özlemiþim
Gönderen: Ali BÝLGÝLÝ / Gaziantep/Türkiye
2 Haziran 2004
Teþekkürler öðretmenim beni hem güldürdünüz hem de iyi bir ders verdiniz.Saygýlarýmla

:: Geçmiþ olsun
Gönderen: Gözde Kýlýç / Ankara
3 Temmuz 2003
Atasözü ve deyimler lügatý gibisiniz maþallah nasýl da her birini yerli yerinde kullanýyorsunuz, gýbta ediyorum size. Daha baþýnda yazýnýn çok keyifli olacaðýný hissetmiþtim. Yanlýþ anlamayýn size büyük geçmiþ olsun tabii ama benim açýmdan oldukça komik bir anýydý baþýnýza gelen.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Biz Üç Kardeþ
Ýpotek
Hafýzam Beni Nasýl Yanýlttý
Ýspiyoncu Kuþlar
Yaramaz Ýsmail Abi
Kesim Motoru / Aný
Salýncak Çamý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Kadýn Hastalýðý
Keltepe'nin Öyküsü
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.