..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > pelin onay




9 Mayýs 2003
Ýki kadýn..Ýki yürek  
(hasret her zaman yüreðe düþer)

pelin onay


Bir ara elime telefonu alýp, aklýma bir býçak gibi saplanan numaralarý tuþladým. “Aradýðýnýz aþk’a þu an ulaþýlamýyor, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz”


:GDBI:
“Ýçimdeki her þeyi ortaya dökmeden dünyadan ayrýlmam olanaksýz. Tanrým, bana yalnýzca katýþýksýz bir gün bahþet.”

Nerede okumuþtum ve kim söylemiþti acaba..kaç senedir defterimin arasýnda ve hala nasýl da doðruluk payýný koruyor. Hem acý, hala katýþýksýz bir gün yaþadýðýma inanmadýðým için..hem de güzel, yaþayabileceðim ihtimali olduðu için..Ama sonra duruyorum:

“bekleme, doðru zaman gelmeyecektir” diyor Napolea Hill, “bulunduðun yerden baþla ve senin emrinde olabilecek her türlü araçla çalýþ. Gideceðin yol üzerinde daha iyi aletler bulunacaktýr..”

Bekleyecek miyim, beklemeyecek miyim..? Kafamý karýþtýrýyor bu sözler..Herkes kendi doðrularýný yazmýþ..Sonra R.Williams düþüyor aklýma; “ geçmiþi bir kitap gibi kullanýn, eviniz gibi deðil..” diyor. Ne güzel söylüyor aslýnda, anlayana tabiki..Geçmiþi okuyarak geleceðime doðru yol alacaðým..Bunu yapabilirim sanýrým..Ah be kýzým, yapýyorsun ya iþte..geçmiþi evin gibi kullandýðýn zamanlarda, o ev yanýp kül olmadý mý..?..Ondan sonrada bir daha hiç evin olmadý..

“ Karþýlaþtýðým her hayal kýrýklýðýnýn beni üzmesine izin verseydim, þu an yerimde sayýyor olurdum..”

Uff, hangi filmin içinden fýrlamýþtý bu alýntý belleðime, ismini çýkatamýyorum. Ama bir kadýn bir erkeðe söylüyordu bunu, hatýrlýyorum sahneyi. Bir tartýþma vardý aralarýnda, kadýn baþý dik, gözleri keskin bir þekilde bu cevabý vermiþti..Ýzlediðim yerde sarsýlmýþtým, sanki konuþan bendim..Bu lafý sahiplenip yýllar sonra kendi dudaklarýmdan çýkardýðýmda belki de bu yüzden hiç þaþýrmadým..

Peyki ya Mariel Strade ne olacak, “ patikanýn sizi götürdüðü yere gitmeyin. Patika olmayan bir yerde yürüyün ve iz býrakýn..” demiþ...Kalacak mýyým, gidecek miyim, bekleyecek miyim, yüreðimi mi dinleyeceðim..? Elbette geçtiðim her yolda iz býrakýyorum ama ya hayat..?

“ Sen, ben ölüm dediðimde ne kadar ürküyorsan, ben de hayat dediðinde öylesine korkuyorum ondan.”

Mehmet Bayar’ýn güzel bir sözü..Evet diye haykýrýyorum içimden..ben de ölümden deðil, hayattan korkuyorum..býraktýðým izlerin silinme ihtimalinden, hayal kýrýklýklarýmýn beni üzme olasýlýðýndan, katýþýksýz bir gün yaþayamadan çekip gitme düþüncesinden..hayat daha korku dolu deðil mi..?

-Efendim..? Ah tabiki, seni dinliyorum Funda, sadece düþünüyordum ama bak Adnan Satýcý bir þiirinde þöyle diyor;

“bir þair, tavþan dýþýnda þeyler de çýkartýr þapkasýndan../..ölü ya da diri
ayrýlýk bunlardan sadece biri..”

-..düþünsene sözün güzelliðini, biz de bu akþam bir sürü özlem çýkartýyoruz þapkamýzdan. Belki ben henüz bir þair deðilim ama bir þapkam var, hem de içi çok kalabalýk bir þapkam..

-peyki ya þarkýlar pelin..?..þarkýlar da bir sürü özlemi getirip önümüze sunmuyor mu..?

...düþünüyorum..doðru söylüyor. “erkekler aðlamaz” diyor Nilüfer, ama aðlýyorlar.../ “ acýlar paylaþýlmýyor” diyor Düþ Sokaðý ama paylaþýlýyor../ “Biliyorsun” diyor Sezen ama bilmiyorum..Hiçbir þey bilmiyorum..Þarkýlar neden hep bizleri kandýrýyordu..?

-Nereye gidiyorsun..?
-.........

Bütün müþteriler kalkmýþtý, bar boþalmýþtý birden, nereye gittiðimi bende bilmiyordum ama ayaklarým beni barýn en güzel yerinde duran piyanoya doðru sürüklüyordu. Piyanonun kapaðýný açtým, biramý üstüne koydum ve “biliyorsun”u çalmaya baþladým..Sezen’den “biliyorsun”u..Çorbada benim de tuzum olsun der gibi, yanaklarýmdan süzülüyordu göz yaþlarým..Ah benim asil olan göz yaþlarým..!

Piyanoyu kapattým, biramdan bir yudum aldým ve masama döndüm..Belli ki Funda’nýn göz yaþlarý da çorbada tuz olma olayýna girmiþti. Birden Platon geldi aklýma:

“gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar” demiþ..

Ýzlediðimiz diziler hayatýmýza da müdahele ediyor olmalý ki, “babaaa, büyüksün..” dedim içimden...Yani ilerde, yani gün geçtikçe felsefede daha iyi olacaðým, öyle mi.?

-pardon caným, tabiki seni dinliyorum, ne diyordun..?..Hakan abi bir bira daha alabilir miyim..?

-..diyorum ki, biz böyleyiz, deðiþemeyiz Pelin..Sorgulamak gereksiz..biz susmayý beceremeyiz, sevdiðimiz insana kýrýlamayýz bile, affetmek için hemen bir sebep buluruz..Þimdi sana bir telefon gelse, sana ihtiyacým var dese, onca kýrgýnlýðýna raðmen, ailene yalan söylemek pahasýna, iþ yerine yalan söylemek pahasýna, atlayýp otobüse yanýna gitmez misin..?..gidersin..ben de giderim..çünkü biz sevgiyi böyle yaþýyoruz..

Neden gerçekler bazen bir tokat gibi çarpar yüzümüze..? Kendimize ait gerçekleri kabul etmek../..anlamak neden zaman alýyor..? Oysa ki ne demiþ Spinoz; “ anlamak, beðenmenin baþlangýcýdýr”..Kendimi yeni yeni mi beðenmeye baþlýyorum acaba..? Giderek kafam karýþmaya baþladý..Karþýmdaki insaný anlýyorum, yani beðeniyorum da, peyki ben anlaþýlýyor muyum..?..Bu arada beðenilip beðenilmediðimi de öðreneceðim ya..Yoksa iþimiz özlü sözlere mi kaldý..?..Yok artýk..Ama Funda doðru söylüyor...deðiþemem..deðiþemeyiz..

Bir yandan Funda’nýn söylediklerini düþünüyorum, bir yandan da konuþmanýn konusundan olsa gerek, aklýma arkadaþým Kadir geliyor. Onunla yaptýðýmýz böylesi bir sohbetin içinde, söyledikleri bir tokat gibi patlamýþtý yüreðimde.

-Sen ayak týrnaklarýndan saç köklerine kadar duygusal bir insansýn. Ama yapma, bir verene sen on verme..ne alýyorsan onu ver, fazlasýný deðil. Biz erkekler çok fazla alýnca uzaklaþýyoruz, biraz fonda kal, sahnenin ortasýnda deðil.

Belki de bir erkeðin bu þekilde konuþmasý þaþýrtmýþtý beni ama hemen cevapýmý da vermiþtim.

-Ben gökten yýldýzlarý istemiyorum ki, beni hediyelere boðmasýný da..sadece küçük bir haber, bir telefon bekliyorum. Sence bu çok þey mi Kadir? Ben çok þey mi istiyorum..?

-Hayýr, hiç de çok deðil. Sen aslýnda bir erkeðin beraber olmak isteyebileceði bir kadýnsýn. Ama bizler, bu kadar yürekten verenleri daha çok üzüyoruz galiba.

Üst üste gelen itiraflar, o gece konuþulan onca konu, þu an içnde bulunduðum girdap..Bir erkek bile kabul edebiliyor bunlarý ama neden olduðunu açýklayamýyor. Sadece, fazla verme, diyor..çok fazla özveride bulunma..Bir yandan Funda, deðiþemeyeceðimizi söylüyor, bir yandan da Kadir üzülmemek için deðiþmelisin, diyor..Kadýnca duygular ve bir dostun açýk sözlü konuþmasý. Herkesin doðrularý ve gerçekleri çakýþýyor. Peyki, olmasý gereken ne..? Üzerime uymayan, bedeni dar bir elbiseyi giyemem ki..Yani deðiþemem..Evet demek istediðim yerde hayýr diyemem, konuþmak istiyorsam susamam, görmek istiyorsam kaçamam, sevgimi erteleyemem..Maalesef oyunu kuralýna göre oynayamam. Dönüp dönüp Funda’nýn sözlerine takýlýyorum, “biz böyleyiz, deðiþemeyiz”..

- Ne düþünüyorsun..?
- Deðiþemeyeceðimizi
- Kendini zorlama..Bir gün elbet doðru mevsimde çiçek açacaðýz. Elbette herkes gülleri sevmiyor, papatyalarýda saven vardýr.
-Yapraklarýný kopardýklarý halde mi..?
-Evet, kopardýklarý halde papatyalarýda seven insanlar da vardýr.
-Hayýr yaaa!!!!

Bu bol ünlemli son cevap, ikimizinde ayný anda aðzýndan çýkývermiþti ve konuþmanýn gidiþhatýndan deðil, radyoda birdenbire çalmaya baþlayan þarký yüzünden. Þarkýlar bazen olmadýk yerlerimizden vurur bizleri, damarýmýza basar ya da alýp götürür hiç olmadýk yerlere. Þarkýlar, ahh þarkýlar!..Kim söylemiþti, þu dakika hatýrlamýyorum; ah bu þarkýlarýn gözü kör olsun..!

-Basalým mý..?
-Nereyi..?
-Bu þarkýlarý çalan radyoyu. Gidelim ve biz geldik diyelim
-Nasýl yani..?
-Nasýl yanisi var mý..?..Kimin hakký var damarýmýza basmaya..? Hem anýlarýmýzýn arasýnda bir de radyo basmak olsun..

Düþünmedik deðil, ciddi ciddi düþündük. Hemde elimizde biralarla..Ama yapmadýk..sadece sustuk..Uzun bir süre þarkýlara sustuk..Bir ara elime telefonu alýp, aklýma bir býçak gibi saplanan numaralarý tuþladým.

“Aradýðýnýz aþk’a þu an ulaþýlamýyor, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz”

Nefret ediyordum bu kadýndan..Nasýl oluyor da sürekli sevdiðim insanla benim arama girip, konuþup konuþamayacaðýma karar veriyordu. Üstüne üstlük, lütfen sonra deneyin, diyor. Ona ne..?..Kim bu kadýn..? Bu durum onu ne ilgilendiriyor..?..!!!

-Pelincim, artýk kapatýyoruz.

-Tamam Hakan abi, sen hesabý getir. Bir de, biralarýmýz henüz bitmedi, þiþeleri de alabilir miyiz..?

-Ne demek, tabiki...

Funda’yla beraber elimizde bira þiþeleri sahile indik. Dibimizde deniz, karþýmýzda Ýzmir..Þarkýlar söyledik, aðladýk, konuþtuk. Ýtiraf.com sitesinin sahibi yanýmýzda olsaydý, hangi birini not edeceðini þaþýrýrdý..Bir sürü itirafýn ortasýnda yüreðimizle kaldýk..

-Çok kýzgýným ona Pelin.

-Þair Kahraman Tazeoðlu bir þiirinde þöyle demiþ, “ aðlamayacak kadar vazgeçeceðim senden../..öfkeme bile deðmezmiþsin diyeceðim..”..Gün gelecek, seni onca kýran insana ait bu kýzgýnlýðýnýda, sen kendine yakýþtýramayacaksýn belki..deðmezmiþ diyeceksin..

-Ne zaman diyeceðim bunu..?

-Belki çok uzun bir zaman sonra, belki de yarýn..

Gecelerden bir geceydi..iki kadýn yüreklerini döktü bütün çýplaklýðýyla..Ýkisi de kasmadý kendini. Güçlü görünmekten sýkýlmýþlardý, yumruklarýný sýkmaktan..Utanmadan, doya doya aðladýlar ve konuþtular..Dün akþam iki kadýn, her þeye raðmen deðiþemeyeceklerine inandýlar, Ýzmir körfezinden gökyüzüne sevdalarýný uçurdular..Dün akþam iki kadýn, ne olursa olsun, sevdaya kýrýlamadýðýný, kýrýlamayacaðýný itiraf etti. Dün akþam iki kadýn, yüreklerini sessizce maviye bulayýp, gökyüzüne gönderdiler..

Acaba görmesi gerekenler, o yürekleri gökyüzünde gördü mü..?..Ýkisi de hala bilmiyor..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: iki kadýn ...iki yürek
Gönderen: Y. Aynur Öztürk / , Türkiye
27 Aðustos 2014
yüreðinize saðlýk

:: Mrb.Pelin
Gönderen: Þükrü SAYIN / Siirt/Türkiye
19 Eylül 2006
Çok harika yazýyorsunuz.adeta duygularýma tercüman oluyorsunuz. yüreðinize saðlýk. Baþarýlarýnýn devamýný dilerim.

:: benden sýcak bir merhaba size:))
Gönderen: gönül sevinç / türkiye/Türkiye
20 Aralýk 2004
çok güzel bir yazý okudum...okudukça okudum... çok beðendim kalbinizi aktarmýþsýnýz yazýya yazýlarýnýzýn devamýný diliyor. elinize yüreðinize saðlýk diyorum sevgiyle kalýn...

:: ?
Gönderen: ilyas emre öncü / Ýzmir/Türkiye
20 Kasým 2004
Sence ne yapmalý Kaçmalý mý, Yoksa kaçmak yerine durup ta düþünmeli mi Kaçtýðým duygunun neye baðlý olduðunu… Sorunun neye baðlý olduðunu düþünürken Aklýmla bir an anlamsýz varlýklar geldi Sabahýn erken saatlerinde Korkarak gittiðin yerin nerde olduðunu bilmeden koþmak Güneþin doðuþunu anlamsýz bir þekilde

:: bu kadar içten olunmaz ki!!
Gönderen: yüksel özbek / Samsun/Türkiye
8 Aðustos 2004
evet,bu kadar içten olunmaz ki!!!insanýn erkek olduðundan utanasý geliyor!!! þakasý bir yana uzun zamandýr bu kadar "içten" ve güzel bir yazý okumamýþtým...iþin duygusal kýsmý sizin olsun!! edebi kýsmý harika olmuþ...usunuza saðlýk....yüksel özbek

:: jülyen
Gönderen: bülent / iskenderun
21 Temmuz 2003
Tüm dileklerini alýp karþýsýna çýktý Tanrýnýn. Pazarlýða oturdu Tanrýyla. Korkmuyorum dedi senden, senin getireceklerinden. Yaþanan tüm felaketlerden uzak bir tek gün istiyorum sadece senden. Bir gün borcun var bana hayatýmdan kalan. Tutkuyla yaþamak istediðim, her þeyi unutmak istediðim, her þeyi tatmak istediðim bir tek gün. Eðer bu borcunu ödeyemeyeceksen; mýzýkçýlýk yapýyorum ve býrakýyorum hayat oyununu. Al senin olsun sevinçlerin, mutluluklarýn, acýlarýn, korkularýn... Tanrý düþündü, eðer yapýlan pazarlýksa o da bir þey istemeliydi karþýlýk olarak. Gülüþünü istedi kýzdan. Bir günlük mutluluða karþýlýk bir ömürlük tebessüm istedi. Olur dedi kýz... Gülüþünü verdiði adamýn yanýna gitmek için ayrýldý. Tanrýnýn yanýndan. Görmediði bir adamýn sevgi sözlerini sevmiþti, tanýmadýk kokusunu duymak için korkularýný býrakýp kenara, olduðu gibi o adama gelmiþti. Ne istediðini bilmiyordu ya da gecenin sonunda ne hissedeceðini. Bir yüz, bir ses, bir koku... Ezberine alýp uzak diyarlara götürmek için. Tüm bunlarýn da o adama ait olmasýný istiyordu. Karanlýkta bir ses duydu, onun sesini... Elini tuttu... Sarýldý... Kokusunu duydu. Geceye beraber yürümeye baþladýlar. Her dokunuþta biraz daha arttý sarhoþluklarý. Her öpücük bir yudum þarap oldu dudaklarýnda tattýklarý. Bir kalp atýþý uzaklýkta birleþti vücutlarý ve dansetmeye baþladýlar bildik melodilerde. Önce yavaþ, utangaç ve mesafeli. Her dokunuþta kayboldu mesafeler, her nefes alýþta hýzlandý vücutlarý, birbirlerinin terini tattýkça uzaklaþtýlar utangaçlýktan. Beklentiden uzak tek bir gündü yaþayacaklarý. Ama kýz tüm özgürlükleri içinde bir baðlýlýk olmak istedi, karanlýk bir öpücük yerine güneþ ýþýðýnda bir gülüþ olmak istedi, herhangi biri deðil; biri olmak istedi adamýn hayatýnda. Gün doðduðunda yabancý kaldý kýz yaþadýklarýna. Sabah serinliðinde gecenin sarhoþluðunu hissetti yüzünde. Gülmek istedi, gülemedi. Bu gece için vazgeçmiþti gülüþünden. Gülerek hatýrlamak istedi adamý, yüzünü, kokusunu, sesini... Kýzda gizli bir gülüþ kaldý adamdan geriye... Sadece adamýn görebildiði...

:: geçmiþim en deðerli kitap....
Gönderen: pelin karcý / ankara
11 Mayýs 2003
Sevgili adaþým; Çok büyük bir keyifle okudum yazýný... Geçmiþin kitabýný açýp önüme koydum sonra... sevgiler... kalemine saðlýk..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eski bir piþmanlýk hikayesi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Giderken beni de götürür müsün..?
Bir itiraf borcu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Üþüyorum... /... Sesimi Ört [Þiir]
Nisan Yaðmuru... /... Olma [Þiir]
Dilimde Ay Tutuldu... /... Dilsizim [Þiir]
Düþüme Düþtün... /... Canýn Acýmadý Ya [Þiir]
Kelimeleri Býrak, Ýþimiz Dokunmak [Þiir]
Ses (Ým) Duvardan Düþtü... /... Kaldýrýn [Þiir]
Düþünürken sizi [Þiir]
Düþ (Me) Ler... /... Aþk Bitti [Þiir]
Bana biraz hüzün ver usta, sek olsun! [Þiir]
Ýsmimi Unutma [Þiir]


pelin onay kimdir?

þiir tutkusu,müzik hayatý,deniz sevdalýsý,aþk ise bitiremediði romaný. . orhan veli'yle ayný derdi paylaþýyor; bir de raký þiþesinde balýk olabilse. .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet,Orhan Veli,Attilla Ýlhan,Murathan Mungan,Þükrü Erbaþ,Hayyam,Yýlmaz Odabaþý, Cemal Süreya, Buket Uzuner,Oðuzhan Akay, Akgün Akova,Altay Öktem, Akif Kurtuluþ,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © pelin onay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.