..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > GAYE DÝLEK GEZER




13 Eylül 2023
Kitaplar Ölmesin  
Kitaplarýn da ruhu vardýr.

GAYE DÝLEK GEZER


Sadece canlýlar mý ölür, peki ya kitaplar? Kitaplarýn da bir ruhu yok mudur? Kitap sektörünün ve yayýncýlýðýn zor günler geçirdiði günümüzde, acilen bir þeyler yapýlmazsa eðer kitaplar ölecek ve kültür büyük bir darbe görecektir. Kitaplarýn ölmesi demek, toplumun hafýzasýnýn ölmesi demektir ki bu da ciddi bir zihin krizi yaratýr. Bizler sadece iklim krizi ve küresel salgýnlar deðil farkýna varamasak da, zihin krizleri ve teknolojik salgýnlar da yaþarýz. Kitapsýz kalan bir milletin hayat damarlarý yavaþ yavaþ kurur ve fikir yakýtýyla aydýnlanamayan beyinler gün geçtikçe karanlýklarda boðulmaya baþlar. Buna ben ‘’modern cehalet’’ adýný veriyorum. Bizler kitaplardan uzaklaþýp modern çaðýn cahilleri hâline gelirsek eðer, geçmiþle baðlarýmýz kopar; kültürel mirasýmýz ve geleneklerimiz yok olmaya baþlar, düþünce ve bilinç eksenimiz ise gittikçe daralýr.hâlde -kitaplar ölmesin, fikirler ve eserler silinmesin- parolasýyla çýktýðým bu yolda hem bu projeme hem de doðaya katký saðlayacaðýný düþündüðüm projeme destek veriniz ki güçlü bir sinerjiyle saðlam köprüler kurup geleceðimizi koruyabilelim. Tüm bu önemli noktalardan hareketle ve çok daha güçlü bir sesle diyoruz ki: ‘’Kitaplar ölmesin, fikirler ve eserler silinmesin’’ Yolu kitaptan geçen herkesle bir gün bir yerlerde görüþmemiz ve sinerji yaratmamýz dileðiyle... Haydi katýlýn bize, kitap ve doða sevgisiyle el ele, gayece. Gaye Dilek GEZER. (Kitap kalpler)


:HFD:
Kitaplar Ölmesin (Don't Let the books Die)

Sadece canlýlar mý ölür, peki ya kitaplar? Kitaplarýn da bir ruhu yok mudur?

Kitap sektörünün ve yayýncýlýðýn zor günler geçirdiði günümüzde, acilen bir þeyler yapýlmazsa eðer kitaplar ölecek ve kültür büyük bir darbe görecektir. Kitaplarýn ölmesi demek, toplumun hafýzasýnýn ölmesi demektir ki bu da ciddi bir zihin krizi yaratýr. Bizler sadece iklim krizi ve küresel salgýnlar deðil farkýna varamasak da, zihin krizleri ve teknolojik salgýnlar da yaþarýz. Kitapsýz kalan bir milletin hayat damarlarý yavaþ yavaþ kurur ve fikir yakýtýyla aydýnlanamayan beyinler gün geçtikçe karanlýklarda boðulmaya baþlar. Buna ben ‘’modern cehalet’’ adýný veriyorum. Bizler kitaplardan uzaklaþýp modern çaðýn cahilleri hâline gelirsek eðer, geçmiþle baðlarýmýz kopar; kültürel mirasýmýz ve geleneklerimiz yok olmaya baþlar, düþünce ve bilinç eksenimiz ise gittikçe daralýr.

Diyeceksiniz ki -e kitap ve yapay zekâ- kitaplarýn yerini alabilir. Sizce gerçekten alabilir mi? Ruhu olmayan bir makina, beynimizi tek baþýna tatmin etmeye ve çalýþtýrmaya yetebilir mi? Dikkat etmezsek eðer bizler de dijital insanlar hâline gelip robotlaþacaðýz ve robotlardan hiçbir farkýmýz kalmayacak. Empati ve duygu yoksunu bir toplum olmak ise ileride ciddi suçlar ve tehlikeler doðurabilir. Dikkat ediniz teknoloji geliþiyor ama insanlar bir türlü mutlu olamayýp antidepresanlara baþvuruyor. Tüm bu nedenlerle teknolojiden uzak mý kalacaðýz? Elbette hayýr.

Teknoloji baþ döndürücü bir hýzla ilerlerken dikkat etmemiz gereken en önemli þey, beynimizi ve geleceðimizi teknolojiye ve yapay zekâya esir etmemektir. Bizler, bilinçli bir þekilde geleceðe hazýr olmalý, beynimizin kontrolünü ele almalýyýz. Beynimizi esir edersek sadece elimizdekileri deðil geleceðimizi de kaybetmiþ oluruz. Kitap okumak iþte bu yüzden bir hobi deðildir aksine hayatidir. Kitaplar ki beynimizin egzersizi, ruhumuzun serüveni, duygularýmýzýn düþüncelerle kesiþtiði yerdir.

Paranýn yarattýðý maneviyatýz, teknolojik insan sizce mutlu olabilir mi?

Diyeceksiniz ki paramýz yok okuyamýyoruz. Kitap okumak istiyor ama gerekli bütçeyi ayýramadýðýmýzý düþünüyorsanýz kütüphanelerden yararlanabilir, arkadaþlarýnýzla kitap deðiþimleri yapabilirsiniz. Yeter ki kitaplarý terk etmeyin ve bu gösteriþli dünyadan kendinizi mahrum etmeyin. Bizler tüm bu sorunlarýn aslýnda farkýndayýz ama sadece sitem edip yazmakla yetiniyor bir türlü eyleme geçemiyoruz oysa atýlan küçük adýmlar ve kývýlcýmlar gayretlerimizi birleþtirirsek eðer güçlü sonuçlar doðurabilir. Kitap alamayanlara hediye etmek, dýþarýda kahveye verilecek olan parayla en azýndan ayda bir de olsa kitap almak ve buna benzer tedbirlerle önemli adýmlar atmamýz mümkündür. Küçük adýmlar ileride çok daha büyük adýmlara neden olabilir. Unutmayalým ki insan komplike bir varlýktýr ve beden ruh zihin doyumu olmadan sadece yapay aletlerle tamamlanamaz. Dijital araçlarýn uzun süre kullanýmý da üstelik saðlýk sorunlarýna neden olup düþünce sürecini sekteye uðratabilmektedir. Editörler sektör deðiþtirirse, yayýnevleri kapanýrsa kitapsýz bir dünyada nasýl yaþanabilir hiç düþündük mü?

Kitaplarý yaþatmazsak, kaybedince deðerini çok daha iyi anlarýz ama iþte o zaman da iþ iþten geçmiþ olur. Kitaplarýmýzý raflarda süs olarak tutarsak onlardaki ruhun farkýna varamayýz oysa onlarýn da bir ruhu vardýr. Onlarla konuþalým, kahramanlarýmýzla gülüp aðlayalým hatta onlarla tartýþalým. Düþünürlerin düþünceleri üzerinde düþünüp gerekirse tezlerini kendi tezlerimizle çürütelim, yeter ki üretmesini bilelim. Kitap eleþtirisi yapamýyor, yazarlarýný araþtýrmýyorsak kitaplarý anladýðýmýzý düþünürüz ama aslýnda okumalarýmýz çok yüzeysel olur. Genelde ikinci okumalarda ayrýntýlarý keþfederiz tek bir okuma bile yetmezken bir kez okuyup geçmemeliyiz

Kitaplarýn o düþünsel, hissi, ve hayal hazzýna erenler gerçek okurlardýr ve onlar bir toplulukta hemen fark edilirler çünkü kitaplar zihni, zekâyý ve dili geliþtirir; hayal gücü ve empati kurmak da dahil olmak üzere insana bir sürü yetenek kazandýrýr ve bu özellikler insaný kalabalýkta bile seçtirir ve fark yaratýr. Gerçek okur olmamýz için ilk adým kitaba dokunmaktýr çünkü kitaba dokunmak onu hissetmektir.



Kitaplara dokunun ve onlarý sevin. Sevdiklerinize kitaplar hediye edin. Birlikte bir kitabý paylaþmak fikirlerden fikir yakalamak, akýldan akýl yaratmaktýr.

Kitaplar özgürlüktür ve sanal dünyaya asla esir edilmemelidir.

Kitaplardan kastetmiþ olduðumuz þey elbette ki titizlikle seçilenlerdir. Özellikle de iyi eserleri popüler kültüre ve dijital çaða kurban etmemeli ve onlara sahip çýkmalýyýz. Çokluk yokluk doðurur bilirim. Çokluk içinde yok olmamanýn yolu ise ün yerine kitabý ve okuru sevmekten geçer. Herkes bu sektöre adým atýp yazar olmaya çalýþýyor çünkü bu sektör temel bir sektör olmasý gerekirken ne yazýk ki sadece popüler bir sektördür. Kitap çýkartmayý þöhret aracý olarak görenler, ünlü olmak için attýklarý hýzlý adýmlarýn aynýsýný ne yazýk ki bu sektörü geliþtirmek için atmamaktadýr. Oysa yayýncýlýk sektörüne yapýlacak hizmet, yazarýn kendisine ve hatta topluma ve kültüre de fayda saðlayacaktýr. Bu gibi nedenlerle suçu tümüyle alým gücümüze ve bütçemize atmak doðru deðildir çünkü bizler toplum olarak kitabýn gerçek deðerinin farkýnda bile deðiliz. Bunun farkýna varmýþ olsaydýk, zararlý alýþkanlýklarýmýzýn yerini sadece kitaplar alabilirdi.

Okumak kelime kökü itibariyle de (ok: sözcüðü) yol ve yön gösteren, hedefi olan bir eylemdir. Bilinçtir, bilimdir, yaþatýlmasý gereken bir süreçtir. Sadece dijital kitaplara bel baðlarsak düþünce sürecimizi sýnýrlayýp zamanla yok edebiliriz ki bu da gelecekte çok daha büyük bir tehlikeler doðurur çünkü beynimizi teknolojiye esir edersek bu durum ileride ciddi güvenlik risklerine de yol açacaktýr.

Kitap para kazanma aracý da deðildir, o bir misyondur, vizyondur, eðitimin ve toplumun geleceðinin garantisi, en güçlü aracý ve etiðidir. Kitaplara bu denli bencilce ve sýð perspektiften bakar da bütüncül ve derinlikli düþünmezsek kitaplar ölmeye devam edecektir. Kitaplar önce bilgisizlikten sonra ilgisizlik ve sonra da sevgisizlikten ölürler. Sevmek terk etmemektir sadýk dostlarýmýzý, kültüre ve tarihe ihanet etmemektir. Onca insanýn birikimine, donanýmýna, araþtýrmasýna, emeðine sadýk kalmaktýr.

Kitap bir aðacýn çocuðu, doðanýn koynundaki bilgi tomurcuðudur.

Kitaplar basýlý þekilde deðil de dijital olursa aðaçlar kesilmez ve doðaya katký saðlanýr diyenleriniz olabilir ama þunu biliniz ki -aðaç kesmeden de kaðýt üretmek- mümkündür. Nasýl mý? Onu da ‘’aðaç kesmeden kaðýt üretmek mümkün’’ adýndaki projemle ayrýntýlý bir þekilde gündeme getirip, farkýndalýk yaratmaya çalýþacaðým.

O hâlde -kitaplar ölmesin, fikirler ve eserler silinmesin- parolasýyla çýktýðým bu yolda hem bu projeme hem de doðaya katký saðlayacaðýný düþündüðüm projeme destek veriniz ki güçlü bir sinerjiyle saðlam köprüler kurup geleceðimizi koruyabilelim.

Tüm bu önemli noktalardan hareketle ve çok daha güçlü bir sesle diyoruz ki: ‘’Kitaplar ölmesin, fikirler ve eserler silinmesin’’

Yolu kitaptan geçen herkesle bir gün bir yerlerde görüþmemiz ve sinerji yaratmamýz dileðiyle...

Haydi katýlýn bize, kitap ve doða sevgisiyle el ele, gayece.

Gaye Dilek GEZER. (Kitap kalpler)

03.08.2023 saat: 21.00


Do only living things die? Don't books have souls too? In today's world where the book industry and publishing are having a hard time, books will die if something is not done urgently. The death of books is a brain attack. We are not only experiencing climate crises and global epidemics but also brain crises and technological epidemics. The lifeblood of a nation without books is slowly drying up, the

brains of individuals do not burn with the fuel of ideas and are drowned in darkness, because to move away from books means to break away from the past, to break with our cultural heritage and traditions. disappears, our axis of thought and consciousness narrows.

You will say -e-books and artificial intelligence - can replace books. Do you really think you can? Could a soulless machine alone be enough to feed and run our brains? If we are not careful, we will become digital humans and become robots and we will be no different from robots. Being a society that lacks empathy and emotion can lead to serious crimes and dangers in the future. Beware, technology is developing, but people cannot be happy and resort to antidepressants. Are we going to stay away from technology for all these reasons? Of course not. While technology is advancing at a dizzying pace, the most important thing we need to pay attention to is not to enslave our brain and future to technology and artificial intelligence. We must consciously prepare for the future and take control of our brains. If we enslave our brains, we lose not only what we have, but also our future. That's why reading books is not a hobby, on the contrary, it is vital. Books are the exercise of our brain, the adventure of our soul, and the intersection of our thoughts and feelings.

Do you think the soulless, technological person created by money can be happy?

You will say that we do not have money, we cannot study. If you want to read a book but think that you cannot allocate the necessary budget, you can benefit from the libraries and exchange books with your friends. As long as you don't give up on books and don't deprive yourself of this flamboyant world. In fact, we are aware of all these problems, but we are content with only reproaching and writing, we cannot take action, whereas small steps and sparks can produce powerful results if we combine. It is possible to take important steps with similar measures, such as giving books as gifts to those who can't afford them and buying at least one book a month with the money to be given for coffee outside. Small steps can lead to much bigger ones in the future. Let's not forget that man is a complex being and cannot be completed only with artificial tools without the satisfaction of body, soul, and mind.
Long-term use of digital tools can also cause health problems and disrupt the thought process. Have we ever thought about how we can live in a world without books if editors change industries and publishing houses close?

If we do not keep the books alive, we will appreciate the value much better when we lose them, but then it will be too late. If we keep our books as decorations on the shelves, we cannot notice the spirit in them, but they also have a spirit. Let's talk to them, laugh and cry with our heroes, and even argue with them. Let's reflect on the thoughts of thinkers and, if necessary, refute their theses with our own theses, as long as we know how to produce them. If we cannot criticize the books and research their authors, we think we understand them, but our reading remains very superficial. We usually discover the details in the second reading and even a single reading is not enough, we should not be content with reading it once. Those who get that intellectual, emotional, and imaginative delight from books are true readers and are instantly recognizable in a community because books develop the mind, intellect, and language; It give people many talents, including imagination and empathy, and all these features make you stand out even in the crowd and make a difference. The first step to being a true reader is to touch the book because to touch the book is to feel it. Touch the books and love them. Gift a book to your loved ones. Sharing a book together is making ideas out of ideas, creating minds out of minds.

Books are freedom and should never be a slave to the virtual world.

What we mean by books is, of course, meticulously selected books. In particular, we should not sacrifice good works to popular culture and the digital age, and we should protect them. I know that diversity breeds absence. The way not to be ruined in the multitude is to love the book and the reader, not the fame. Everyone is trying to step into this industry and become a writer because it should be a basic industry, but unfortunately, it's just a popular industry. Those who see publishing books as a means of fame, unfortunately, do not take the quick steps they took to become famous to develop this sector. But serving the publishing industry will benefit the author himself, and even society and culture. For such reasons, it is not right to put the blame entirely on our own purchasing power and budget, because we as a society are not even aware of the true value of the book. If we had realized this, only books could change our harmful habits.

Reading is an action that guides in terms of word root and has a goal. It is consciousness, science, a process that must be lived. If we rely only on digital books, we can limit our thought process and destroy it over time, which points to a much greater danger in the future because if we enslave our brains to technology, this will pose serious security risks in the future.

The book is not a money-making tool, it is a mission, a vision, the guarantee of the future of education and society, the most powerful tool and morality. If we don't look at books from this selfish and shallow point of view and don't think holistically and deeply, books will continue to die. Books die first from ignorance, then from indifference, and then from lovelessness. To love is not to give up on our loyal friends, not to betray culture and history. It is to be faithful to the knowledge, equipment, research, and labor of all these people.

A book is the child of a tree, the bud of knowledge in the bosom of nature.

There may be some who say that if the books are digital instead of printed, trees will not be cut, and they will contribute to nature, but you should know that it is possible to produce paper without cutting trees. How? With my project "It is Possible to Produce Paper Without Cutting Trees", I will try to raise awareness by bringing it up in detail.

In that case, please support my project, which I think will contribute to both this project and nature, On this path I set out with the motto --Don't let books die, ideas and works should not be deleted. - So that we can build strong bridges with a strong synergy and protect our future.

Starting from all these important points, we say in a much stronger voice: "Let books not die, ideas and works should not be erased."

We hope to meet and create synergy with everyone whose path is through the book.

Join us for the cause, hand in hand with a love of books and nature.

Gaye Dilek GEZER. (Book hearts) 03.08.2023 21.00



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Biz Olmazsak
Bakýþ Açýmýzýn Kelam/kalem Ucu
Kadýna Bakýþýn Kör Noktasý (Kadýnlar Gününe Özel)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Leylim Ley
Bin Yalan Bir Doðru (Sohbet Tadýnda)
Diriliþ Destaný Çanakkale
Sevgi - Li Edebiyat
Geliþtiri
Ego Deneyi/mi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sessiz Konuþacaðým [Þiir]
Yaþama Bakýþ [Þiir]
Gelir misin Yar? [Þiir]
Öteler Ötesinden (Manevi Þiir) [Þiir]
Nokta Tutulmasý [Þiir]
Acý Duymasýn Kalbin (Öldürülen Kadýnlara Ýthafen) [Þiir]
Sen Çanakkale'sin [Þiir]
Sen de Unutursun [Þiir]
Nedensiz Veda [Þiir]
Affet Sevdiðim (Mizahi) [Þiir]


GAYE DÝLEK GEZER kimdir?

Gayretler bitmedikçe GAYELER, GAYELER bitmedikçe gayretler bitmez. Hiçbir yazýmýz paylaþýlmadan geliþmez. VAR OLSUN güzel okurlar!

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmeyi sevmiyorum ama Simyacý romanýný ilk okuduðumda yok artýk sanki ben yazmýþým deyip yazarýn burcunu araþtýrmýþ ve ayný burçtan olduðumuzu görmüþtüm þaþýrarak.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © GAYE DÝLEK GEZER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.