..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Yaver ARANCIOÐLU




10 Haziran 2023
Hikmetli Adamýn Dersi  
Sokrates’in pazar yerinde karþýlaþtýðý bir hikmetli adamla yaptýðý sorgulayýcý diyalog

Yaver ARANCIOÐLU


Bu öykü, felsefe ve hikmet arasýndaki iliþkiyi anlatan bir metni, deneysel bir biçimde sokratik yöntemi kullanarak yeniden yazmaktadýr. Sokrates, Atina’nýn en ünlü filozofu, kendisine hikmetli bir adam diye tanýtýlan biriyle karþýlaþýr. Bu adam, varlýk, bilgi ve deðer üzerine tam ve bütün bir bilgiye sahip olduðunu iddia etmektedir. Sokrates ise onu sorgulamaya baþlar ve ona gerçek hikmetin ne olduðunu gösterir. Bu öykü, felsefenin sorgulama, eleþtiri ve özgür düþünme temellerini vurgulamakta ve okuyucuyu kendi bilgisini sýnama ve geliþtirme konusunda teþvik etmektedir.


:CIA:
Sokrates, Atina’nýn en ünlü filozofu, bir gün pazar yerinde yürürken, kendisine hikmetli bir adam diye tanýtýlan biriyle karþýlaþtý. Bu adam, varlýk, bilgi ve deðer üzerine tam ve bütün bir bilgiye sahip olduðunu iddia ediyordu. Sokrates, merakla yanýna yaklaþtý ve ona sordu:

Sen kimsin?

Ben hikmetli bir adamým.

Hikmet nedir?

Hikmet, bütün olan bitenlerin esasýný bilmektir.

Peki, sen bütün olan bitenlerin esasýný biliyor musun?

Evet, biliyorum.

Nasýl biliyorsun?

Çünkü hikmet tümel bir bilgidir, yani her þeyi kuþatan bilgidir.

Her þeyi kuþatan bilgi nasýl elde edilir?

Akýl yoluyla elde edilir.

Akýl yoluyla her þeyi bilebilir misin?

Evet, bilebilirim.

Öyleyse bana þunu söyle: Bu elma nasýl oluþtu?

Bu elma, tohumdan oluþtu.

Tohum nasýl oluþtu?

Aðaçtan oluþtu.

Aðaç nasýl oluþtu?

Topraktan oluþtu.

Toprak nasýl oluþtu?

Su ve ateþten oluþtu.

Su ve ateþ nasýl oluþtu?

Havadan oluþtu.

Hava nasýl oluþtu?

Adam, bu soruya cevap veremedi. Sokrates, gülümseyerek devam etti:

Görüyorsun, sen hikmetli deðilsin. Sen sadece akýl yoluyla ulaþtýðýn sonuçlarý tekrarlýyorsun. Ama bu sonuçlar tam ve bütün bir bilgi deðildir. Çünkü her þeyin nedenini ve sonucunu açýklayamazsýn. Senin bilgin parçalý ve sýnýrlýdýr. Felsefe ise böyle bir iddiada deðildir. Felsefe, hikmete ulaþma amacýnda deðildir. Felsefe, hikmeti sevme ve ona yönelme anlamýnda bir bilgidir. Felsefe, sorgulamayý esas alýr. Felsefe, kendini ve dünyayý tanýmaya çalýþýr. Felsefe, her zaman daha fazlasýný öðrenmek ister. Felsefe, hiçbir zaman kendini hikmetli sanmaz.
Adam, Sokrates’in sözleri karþýsýnda þaþýrdý ve utandý. Sokrates ise ona dostça bir tavsiyede bulundu:

Eðer gerçekten hikmetli olmak istiyorsan, önce kendini tanýmaya çalýþ. Çünkü kendini tanýmayan hiçbir þeyi bilemez.

----
Bu metni öyküyü de gözönüne alarak þöyle bir sýnýfta ders verir gibi anlatabilirim:

---

Bu öykümüz ile felsefe ve hikmet arasýndaki iliþkiyi konuþacaðýz. Felsefe, bildiðiniz gibi, varlýk, bilgi ve deðer gibi temel kavramlarý sorgulayan bir bilimdir. Felsefe, bu kavramlar hakkýnda kesin ve nihai bir bilgiye ulaþmayý amaçlamaz. Felsefe, bu kavramlarý anlamaya ve yorumlamaya çalýþýr. Felsefe, bu kavramlar üzerine düþünmeyi ve tartýþmayý sever. Felsefe, bu kavramlarla ilgili farklý görüþleri ve teorileri eleþtirir ve karþýlaþtýrýr. Felsefe, bu kavramlarla ilgili yeni sorular ve problemler ortaya koyar. Felsefe, bu kavramlarla ilgili bilgisini sürekli geliþtirmeye ve güncellemeye çalýþýr.

Hikmet ise, varlýk, bilgi ve deðer üzerine tam ve bütün bir bilgiye ulaþýlmasýna denir. Hikmet, bütün olan bitenlerin esasýný bilmektir. Hikmet tümel bir bilgidir, yani her þeyi kuþatan bilgidir. Hikmet, bu kavramlar hakkýnda kesin ve nihai bir bilgiye sahip olduðunu iddia eder. Hikmet, bu kavramlarý açýklamak için tek bir ilke veya yasa kullanýr. Hikmet, bu kavramlar üzerine düþünmeyi ve tartýþmayý gereksiz bulur. Hikmet, bu kavramlarla ilgili farklý görüþleri ve teorileri reddeder veya yok sayar. Hikmet, bu kavramlarla ilgili soru ve problemleri çözülmüþ kabul eder. Hikmet, bu kavramlarla ilgili bilgisini deðiþtirmeye veya güncellemeye ihtiyaç duymaz.

Gördüðünüz gibi, felsefe ve hikmet arasýnda önemli bir fark vardýr. Felsefe, hikmete ulaþma amacýnda deðildir. Felsefe, hikmeti sevme ve ona yönelme anlamýnda bir bilgidir. Felsefe, hikmete ulaþmanýn mümkün olmadýðýný veya en azýndan çok zor olduðunu düþünür. Felsefe, hikmete ulaþtýðýný iddia edenleri þüpheyle karþýlar. Felsefe, hikmete ulaþmak yerine, hikmete yaklaþmaya çalýþýr.

Bu öyküde Sokrates adlý ünlü bir filozofun pazar yerinde kendisine hikmetli bir adam diye tanýtýlan biriyle yaptýðý sorgulayýcý diyalog anlatýlýyor. Bu adam, varlýk, bilgi ve deðer üzerine tam ve bütün bir bilgiye sahip olduðunu iddia ediyor. Sokrates ise onu sorgulamaya baþlýyor ve ona gerçek hikmetin ne olduðunu gösteriyor.
----



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arkhe: Evrenin Sýrrý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kontrolü Býrakmak
Ali’nin Hikayesi: Nükleer Füzyon Reaktörü Projesi
Sihirli Kutu: Bir Hayal Kurbanýnýn Hikayesi
Atlantis'in Sýrrý - 4
Atlantis'in Sýrrý - 3
Yaratýcýlar - 1
Atlantis'in Sýrrý - 1
Atlantis'in Sýrrý - 2
Zeynep’in Felsefe Macerasý
Ayla’nýn Yolculuðu - 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþamak Nedir? Uyanýþ ve Evrensel Bilinç Yolculuðu [Deneme]
Torpil: Türkiye’nin Nobel Ödülü Engeli [Deneme]
Asgari Ücretle Yaþamak Mümkün Mü? Türkiye’de Ýþçilerin Durumu [Eleþtiri]
Kapitalist Deðerlerin Anadolu Coðrafyasýnda Yarattýðý Erozyon [Ýnceleme]
Beslenme: Saðlýk Ýçin Bir Zorunluluk Mu Yoksa Bir Lüks Mü? [Ýnceleme]
Göçün Baðýrsak Mikroflorasý Üzerindeki Etkileri: Suriyeli Göçmenler Örneði [Bilimsel]
Biliþsel Þemalarýn Dönüþtürülmesiyle Beslenme ve Kilo Arasýndaki Ýliþkinin Ýncelenmesi [Bilimsel]


Yaver ARANCIOÐLU kimdir?

Gýda, Saðlýklý Beslenme, Felsefe ve Sosyoloji Tutkunu Bir Yazar: Yaver Arancýoðlu Merhaba, benim adým Yaver Arancýoðlu. Sizlere kendimi tanýtmadan önce, bu blogda neler bulacaðýnýzdan bahsetmek istiyorum. Saðlýklý beslenme, felsefe ve sosyoloji benim tutkularým. Bu blogda bu konularda yazdýðým öykü, inceleme ve eleþtirileri sizlerle paylaþacaðým. Bu konulara ilgi duyan veya duymak isteyen herkesi yazýlarýmý okumaya davet ediyorum. Yazmak ve okumak benim hayatýmýn vazgeçilmezleri. Yazarken kendimi ifade ediyor, okurken yeni dünyalar keþfediyorum. Yazmaya çocukluðumdan beri ilgi duyuyorum. Ýlk öykümü 10 yaþýnda yazdým. Öykü, þiir, eleþtiri, deneme… Bu türlerde yazmayý seviyorum. Çünkü her biri bana farklý bir yaratýcýlýk alaný sunuyor. Siz de bu türleri seviyor veya merak ediyorsanýz, yazdýklarým size hitap edebilir. Bir dönem bir gazetede yazarlýk yaptým. Orada edindiðim deneyimler sayesinde hem yazma becerimi geliþtirdim hem de farklý konularda bilgi sahibi oldum. Ayrýca Suriye’den Türkiye’ye baþlayan göçler ile yerinden edilmiþ insanlar üzerine Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Kuruluþu adýna çalýþma yaptým. Bu çalýþma benim için çok önemliydi. Çünkü göç eden insanlarýn yaþadýklarý zorluklarý, umutlarýný, hayal kýrýklýklarýný yakýndan gördüm ve onlara yardýmcý olmaya çalýþtým. Türkiye’nin Kars þehrinde dünyaya geldim. Ýlkokuldan liseye kadar tüm eðitimimi Ýstanbul’da aldým. Üniversite eðitimimi Tekirdað, Edirne ve Ýstanbul’da tamamladým. Ýstanbul – Sosyoloji bölümünü Yüksek Onur derecesi ile bitirdim. Evliyim ve genellikle Türkiye’de yaþýyorum. Yaklaþýk bir yýl Azerbaycan’da yaþadým. Ýnsanlar ile iletiþim kurmayý ve farklý insanlar ve kültürler ile tanýþmayý seviyorum. Ahþap yakma, taký tasarým, baðlama çalmayý seviyorum. Toplumu ve insaný ilgilendiren neredeyse tüm konulara merak duyuyorum. Bu blogda sizinle düþüncelerimi, duygularýmý, deneyimlerimi ve hayallerimi paylaþmak istiyorum. Umarým yazdýklarým sizin de ilginizi çeker ve merak uyandýrýr. Beni takip etmeye devam edin.

Etkilendiði Yazarlar:
George Orwell, Aldous Huxley, Suzanne Collins, H.G. Wells, Jules Verne


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yaver ARANCIOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.