..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Haziran 2023
Totemi Dil 8  
Bayram Kaya
Bu bilgi ve teknoloji karanlýkta býrakýlan kolektif organizmalý organizasyonun TERMAL izleriydi. Günümüzde termal izler deðil teknikle, belli bir tarih bilinci olan akýlla bile ölçülüyordu!


:BBB:
Hele de içine tüm canlýlardan, yiyeceklerinden ve nebat tohumundan örnekler alacak kadar muhteþem bir gemi mutlaka o günün düzeyinde "kolektif bir bilgi bilinç düzeyi olan kolektif kapasiteyi" bilmeyi gerektirir.

Nuh'un gemisi kolektif bilgi, kolektif beceri ve kolektif kapasiteyle yapýlýyordu. Nuh öðretisine göre gemi El den aldýðý vahye göre yapýlýyordu!

Ya da Sümer Utnapiþtim anlatýsýna göre gemilerin ölçütleri Nuh'a rüyasýnda ezberletiliyordu! Ne harika deðil mi? Sýrf bu tür muhayyile ürünü söylemler kolektif alaný yok sayma adýna yapýlýyordu.

Ýþin tuhafý o gün yapýlan gemi o günler içinde yapýlan insan yapýmý gemi ve tekniklerle bire bir aynýydý. El vahyi olan gemi, fantastikti. Zamana göre anlatýmlarla gemi daha da fantastiktti.

Fokurdayan su Süleyman tapýnaðý önündeki havuz tipi pirinçten boða figürü olan altýnda ateþler yakýlan kazandý. Geminin çatýlý olmasý tapýnak daðýndaki üç katlý El tapýnaðýydý.

Kolektif alanýn kolektif bilinç düzeyine göre yapýlan gemi görseli üzerindeki takiyeyi görüyor musunuz? Ýþin tuhafý geminin ölçütleri bile Nuh'a öðretiliyordu. "Ölçüt dediðiniz ölçme biçme iþini Nuh neye göre yapýyor ve nereden biliyordu? Bunu kimse sorgulamaz!

Çünkü bu hikâyeyi dinleyen kiþi de "Nuh'un arkasýnda kocaman bir kolektif geçmiþ olduðunu bilmez. Ýþte bilinmeyen ve karartýlmýþ olan yerin boþluðunu güya El öðretisi tamamlýyordu.

Nuh ve ekibi belli bir kolektif kapasitenin biliþti düzeyi içindeydi. Böyle olmasaydý Nuh ne El 'i böyle konuþturabilirdi. Ne de Nuh; Tanrýsý El 'in söylediði ölçütleri kavraya bilirdi. Çünkü ölçüt ve gemi bu öðretinin karanlýðýnda býraktýðý kolektif izlerdi.

Bu bilgi ve teknoloji karanlýkta býrakýlan kolektif organizmalý organizasyonun TERMAL izleriydi. Günümüzde termal izler deðil teknikle, belli bir tarih bilinci olan akýlla bile ölçülüyordu!

Nuh kendi monarþisinin sorgulamaz lýðýný inanç eksenine oturttu. Nuh kolektif bir alan içinde El mana düþüncesini söylüyordu. Ama siz, Nuh öðretisi içinde karþý bir düþünceyi söyleyemezdiniz.

Karþý savý söylediðiniz zaman derhal gemi dýþýnda býrakýlýp suda boðulan imansýz, zýndýk, münafýk ve kafir sayýlmakla dýþlanýrdýnýz. El 'in bu aþamadaki merhameti ve baðýþý böyleydi.

Böylece hali hazýrdaki kolektif paydaþlara karþý El; kendisine paydaþlar tanýmýyordu. Veya El kendisine ortaklar tanýmýyordu. El kolektifliði karartýlmýþ bir "El fikrini" adým adým inþa ediyordu.

Kolektif bilinç þekerin suda erimesi gibi görünmez eþip El inanç ekseni içinde erimiþti. Ýnanýrlar inançla ant içtikleri zaman aslýnda hafýzalarýnda olan ve inanç içinde görünmezleþen kolektif ortamýn tadýný, en azýndan vaat olarak, alýyorlardý. Ama inanç içinde tadýný aldýklarý kolektif ortamdan hiçbir iz yoktu.

Musa öyküsü ve Musa öykücüleri, Nuh’a göre daha geliþmiþ bir köleci ortamýn ürünüydüler. Musa, kolektif ortamda uzaklaþmýþ bir paylaþma tekniði içinde Nuh öðretisine sarýlmýþ Firavunun mülküne göz koymuþtu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.