..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Mayýs 2023
Kolektif Alan 46 D - E  
Bayram Kaya
Ama siz 3 saatlik çalýþma yerine 8 saat çalýþmakla, siz 5 saatlik fazla bir çalýþma yaparsýnýz. Ýþte karþýlýðý olmayan bu 5 saatlik çalýþma EMEK GÜCÜNÜZDÜ. Kolektif bir alanda emeðiniz üç saatle sýnýrlý. Emek gücünüz 24 saatle sýnýrlýdýr. 5 saatlik fazla çalýþma artý emekti. Demek ki kolektif bir alanda “zenginlik” beþ parmaðýn beþinin de bir hünerle olmamasý nedenle ya da tembellik ve çalýþkanlýktan doðan bir durum deðildir. Kolektif bir karþýlýðý verilmeyen 5 saat boyunca çalýþýlan artý emeðe el konmasýdýr.


:BAD:
53 / 46 d
Yine burada, beþ parmaðýn beþinin de eþitsiz olmasýyla ortaya konan yumruk, avuç, kol gücü gibi farklý farklý hünerler ve farklý enerji durumlarý önemliydi. Bu enerji durumlardan biri de eþitsiz beþ parmaðýn tek tek her birinde bulunmayan bir kol gücünü (kolektif gücü) ortaya koymasý önemliydi.

Çeþitlilik, hüner, eþitsiz durumlarla olasýdýr. Kulak kaþýmak için baþ parmaðýn girmediði yere eþitsiz bir çeþitlilik ve eþitsiz bir maharet olan serçe parmak girer! Beþ parmaðýn “el kapsamý içinde” saðlama yapmayacaðý söylenir mi?

Parmaklar öznelerdi. Parmaklarýn her birinin farklý ve eþitsiz becerilerle olmasý; iþ birliði yapmasý ve iþ bölüþümü yapan öznelerin bileþen özellikleriydi. Her bir parmaðýn ayrý ayrý eþitsiz yetenek içinde kendi ihtiyacý kadar “enerji tüketmeleri de” özneleri birbirine dayanýþtýran “ortak özellikleriydi”.

Vücut, eþitsiz ve farklý karakterli öznelerin (hücrelerin) kullaným, tüketim ve saðlamanýn bileþim gücü ile kolektif alandý. Kol parmaklarýn bileþimini saðlayan çekim ekseni ve bir kýsým kolektif alanýn gücü ile kolektif alanýn dýþarý uzanan kapasitif beyniyle kolektif alanýn bilinciydi.

Kol gücünden (kolektif bilinçten) yoksun kýlýnan bir beþ parmak düþünülebilir mi? El, kol gibi uzuvlar bileþimi, kolektif yarar gibi vücudun yararýný ortaya koyan çevrimleriyle; kolektif alanda eþitsiz yetenek ve kapasitelere birer baðlamýydý. Kolektif alan içinde farklý matematiksel noktalarýyla alanýn kendisiydi.

Herkesin yetenek ve ihtiyacýna göre kolektif kapasiteden saðlama almasý baþka. Kolektif kapasiteli gücü (kolu) ele geçirip de kolsuz býrakýlan parmaklara (öznelere-emekçilere) hükmetmek baþkaydý.

Hele de parmaklarý (kiþileri) kol gibi kolektif kapasite gibi baðýntýlarýndan ayýrýp, sürecin bileþen paydaþlýk ruhi deðerlerini baðlamlarýndan koparýp beþ parmaða ve eþitsiz beþ parmaða indirgemek; tümden saçmalýk ve gizemci inançlýmaydý. Vücudun, kolun olmadýðý yerde parmaklar kendilik durumla anlamsýzdýrlar. Kolektif kapasitenin olmadýðý yerde kiþisi gayretinin hiçbir anlam ve önemi yoktur.

Kiþi gayreti kiþinin kendisine anlam ve önemdir. Kolektif gayret o bileþimin tüm öznelerine paylaþýlan bir anlam ve öznemdir. Kolektif baðlaným ve baðlayýcýlýk buradaydý.

Doðrudan paylaþýlan kiþisi kapasite deðildi. Böylesi anlaþýlma at iziyle it izini karýþtýrmaktýr. Doðrudan paylaþýlan þey kolektif kapasiteydi. Paydaþlý olan kolektif kapasitenin kol (sektör) gücüydü. Eþitsiz parmaklarýn maharetini taþýyan kol gücüydü. Kol gücü de tek tek hiçbir parmaða ait deðildir. Eþitsiz birikimli kolektif zenginliði mal sahipliði üzerinde sömürüye dayanak etmek izansýzlýktý.

53 / 46 e

Kolektif emek gücünden pay alamayan kiþiler muhtaçlardý. Muhtaçlýðý içinde olan kiþiler, kiþi mülkü yapýlmýþ olan kolektif güce doðru eðim ediliyorlardý. Mülk sahibine doðru giden kiþiler "emek güçlerinin" karþýlýðýnda boðaz tokluðu olan "emeklerinin" karþýlýðýný alýyorlardý.

Emek gücü, kiþinin tüketeceðinden daha fazlasýný üretiyordu. Köle daha fazlasýný üretip, daha azý olan emeðinin karþýlýðýný alýyordu. Bu nedenle kiþilerin emeði deðil “emek güçleri” sömürülüyordu.

Emek; kiþilerin hayatta kalmalarýna ve yarýn yeniden çalýþmalarýna yetecek kadar bir depo enerjiyi karþýlayacak olmasý için gerekli bir çalýþma gücüydü. Emeðin saðlamasýný kiþiden alýrsanýz, kiþi ölür. Siz de yarýn yeniden çalýþtýracak kiþi bulamazsýnýz. Bu nedenle kiþinin zorunlu emeðine pek pek dokunulmaz.

Emek gücü ise farklý bir þeydi. Kiþiler kullanýp tüketeceðinden daha fazlasýný üretirler. Ýþte bu hayatýný idame ettirecek kadar olan EMEK deðildi, EMEK GÜCÜYDÜ. Sömürüye konu olan buydu. Emek gücü idi. Sömürü; kiþiye tüketeceðinden daha fazlasýný ürettirme ve buna mülk sahipliði hakký diye el koyma iþiydi.

Diyelim günlük ve zorunlu karþýlanmalarýnýz kolektif emek saðlatmasý içinde 3 saatlik bir süreye karþýlýk olsun. Ýþte kolektif emek saðlatmasý içindeki 3 saatlik iþ çalýþmasý transfer emektir. Transfer emeðin kolektif alanda bir karþýlýðý vardýr. Kolektif alanda bir karþýlýðý olan transfer emeðin yaptýðý üretim, sizin emeðinizdi. Ve kolektif alan içinde deðiþilir olup da karþýlýðýnda “pay aldýðýnýz emek kolektif emektir”.

Ama siz 3 saat çalýþma yapmak yerine 8 saat çalýþmakla siz 5 saat fazla bir çalýþma yaparsýnýz. Ýþte kolektif emek karþýlýðý verilmeyen bu 5 saatlik çalýþma da EMEK GÜCÜNÜZDÜ. Kolektif bir alanda emeðiniz üç saatle sýnýrlý. Emek gücünüz 24 saatle sýnýrlýdýr. 5 saatlik fazla çalýþma “artý emekti”.

Demek ki kolektif bir alanda “zenginlik” beþ parmaðýn beþinin de fiziksel görünüþ olarak farklý büyüklükte olmasý nedenle deðildi. Ya da zenginlik tembellik ve çalýþkanlýktan doðan bir durum deðildir. Kolektif karþýlýðý verilmeyen 5 saatlik “artý emeðe el konmasýdýr”.

Emek zorunlu ihtiyacýn karþýlýðý olmakla kolay kolay artmazdý. Ýþten artmaz diþten artar denen emek söz gelimi 3 saatlik kolektif birim zamanlý emekti. Oysa zenginlikleri yaratan, biriken, sizi mülk sahibine köle kýlan, sömürüye neden olan, göz dikilen emek, emek gücünüzdü.

Artý emeðin karþýlýðý verilmiyordu. Artý emeðin karþýlýðý mülk sahibinin huzur hakký, takdir iradesi ve rýzklarýn mülk sahibinin istediði gibi mülkü daðýtmasý olarak söyleniyordu! Yabancýlaþtýrma buydu.

Sömürü ve sömürülme olayý karþýlýðý verilmeyen artý ürüne “kâr, ticaret, kazanç, faiz gibi söylemler içinde yaklaþýlýp; kiþiyi kendisine ve toplumuna yabancýlaþtýran hilelerle artý ürüne el konup, emek gücünün sömürülmesi olayýydý. Günümüzde “hazine, maliye” de denen kamu zenginliði artý emeðe; ihalelerle, kâr garantisiyle, özelleþtirme hileleriyle çökülmektedir.

Ýhale de yetmezse kamu gücü üzerinde (hazine üzerinde) iþletim garantisi ya da yolcu garantisi, hasta garantisi, köprü geçiþ garantisi gibi akla hayale gelmeyen tuzaklar içinde kamu kaynaklý ihaleler þanslý! kiþilere verilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.