..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Mayýs 2023
Kolektif Alan 43  
Bayram Kaya
Böylece dýþsal alanýn zorluðu ile yakýnsatýcý olan iniþ aþaðý enerji durumlu iki giriþme kolektif alanýn oluþmasýný baþlatýr. Alan eylemlerini durdurur etkimeler olurlar. Sistemin birinci aksaðý evrensel dokudan geliyorsa, sistemin ikinci aksaðý da fiziki alan ile özne arasýnda oluþmaktadýr. Sistemin üçüncü aksaðý da kolektif sistem içinde özneler aksaðý nedenle enerji saðlama, enerji tüketme aksaðýdýr vs.


:BAB:
Yine kolektif alanlý yapýlar, özneler bileþimli birliðin kolektif birim zaman gücü nedenle adeta iniþ aþaðý durumla yükten hafiflerler. Ayrýca hafiflemek; sinerjin bir hýz kazanmak, sinerjin bir gayret kazanmak, sinerjin bir þevk kazanmak olup, kolektif alanlar kolaylýk ve zorluðun alan yönleri olmasý nedenle çift yönlü bir alan karakterlidirler.

Görüldüðü gibi kolektif yapýlar özneler gibi, yardýmlaþma gibi, dayanýþma gibi, iþ bölüþümü gibi birçok parçalý alanlarýn bileþimleriyle, unsur saldýrlar.

Kolektif bir yapýnýn etkileþtiði fiziki bir alan ortamý vardýr. Yine kolektif bir yapý fiziksel alan taþýyýcýlý modülasyonlarla özne ve özneler nedenlidirler. Ortak saðlatmalý paydaþlýk iliþkileri kolektif yapýlarýn temel ve öznel çevrim eksenidirler. Doðanýn kendisi gibi evrenin dokusunda gelmekle kolektif alanlar da enerji nedenlidirler. Kolektif alanlar paydaþlýk durumlusu enerji akýþýný ve enerji üretimini kesikli, sürekli ve düzenli hale getirirler.

Kolektif yapý içinde kýsmi bir dýþ çevre vardýr. Yine kolektif alan içinde hayata deðin nesnel ve öznel bir yapýsallardan kaynaklý parça etkilerin, etkileþimleri bulunur. Örneðin; çevredeki sýcaklýk, soðukluk, yaðýþ gibi çevre sel olgu ve olaylar fiziki alan etkileri iken; yine kolektif alan içindeki düzenli iletime iliþkilerle; paylaþan, yardýmlaþan, dayanýþan iþ bölüþümü de yapýnýn öznel alan etkisiydiler.

Kiþiler üzerinde dýþardan saðlamasý gereken günlük ve zorunlu belirmeler vardýr. Bunlar vücut lokasyonu içinde (özel baðýntýsý içinde-yerellik içinde) bin bir kýlýða bürünen enerji akýþlý, enerji çevrimli, enerji dönüþümleriydi. Enerji dönüþümleri kendisini çaðýran kendisini tekrarlayan evrensel dokulu süreçlerdi. Ýþlerlik ilkesi yazýma bkz.

Evrensel dokuya dek bu tür analog ve analoji benzerliklerin lokal özelleþmesi içinde kiþinin duygu, duyum ve kaygýlarý vardýr. Giderilmesi gereken bu tür kaygýlar kolektif alanýn parçalý belirmeleri içinde parçalý durumlarýn etkinliðidirler.

Kaygýlar; sýralý belirmeler olabileceði gibi karmaþýk ya da deðiþken, öncelikli davranýþlar da olabilirler. Soðuk olmayan, yaðýþlý olmayan bir gün de güvende olmanýn kaygýsý biraz geri plana düþer. Bu durumda örneðin açlýðýn giderilmesi, açlýðý bastýrýlmasý duyumlu bir kaygý ileri çýkmakla bir öncelik alabilir.

Ya da kuþlarýn bile þakýmayý kesmesiyle aniden sessizliðin oluþtuðu bir ortam, özne için dikkat çekici bir uyarýlmadýr. Yani kiþi için sessizlik durumu güvenlik kaygýsýdýr. Eþleyiþle güvenlik kaygýsý da organizmanýn bencil duyumla kendisini tekrarlayan, kendi korunum yasasý içindedir. Bunlar kaygýlardaki sýralý veya karmaþýkça belirmekle deðiþkenli olabilen kaygýlarýn belirme biçimleridirler.

Öznenin günlük yaþamý içinde gözlem ve deneyleri sonucunda edindiði izlenimlere göre sessizlik özne için hiç de hayra alamet olmayan tehdit bir dýþ durum uyaranýdýr. Öznenin hayali içinde bu sessizlik etrafta av için gizlenmiþ tehdit bir yýrtýcýnýn varlýðýna yorumlamasýyla, öznenin güvende olma kaygýsý öne çýkabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.