..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Mayýs 2023
Kolektif Alan 41  
Bayram Kaya
Böylece kolektif bir alan içendeki kiþiler, yeni bir potansiyel durumla paydaþlý organik alanlarý oluþurlar. Organik potansiyelli alan içindeki “kolektif sinerji nedenle” yokuþ aþaðý etki alanlarýný oluþtuklarý gibi organik potansiyelli aðýrlýk merkezi içindeki bizim dýþýmýzdaki kolektif öznelerin haklarýnýn korunmasý nedenle; “aðýrlýk merkezi bencilliði itmekle, kolektif alan koruyucu bir yokuþ yukarý etki alanýdýr da”


:BDJ:
Alan, türlüce etki ortaya koyan fizikti. Yapýsal ortam içinde, yapýsal ortam nedenle alan kiþilerin kendi potansiyeli dýþýnda bir aðýrlýk kazanmalarý iþidir. Suya teðet deðdirilen süngerin aðýrlýk kazanmasý gibi alan da içindeki yüklere ya da eylemlere aðýrlýk kazandýrýr.

Alan; alan yönünde olunmakla yöndür, yöneltmedir, yönelimdir. Alanýn yön tutma etkisi içimizdeki heva ve heveslerle baþlar. Alan, istemlerin yerine gelip gelmemesiyle kiþinin kendisine ve kendi üzerine eylemsizlik hareketi gibi bir etkime yapma iþidir.

Yani alan yönlendirmeleriyle hem kendisini destekler. Hem zýddý durumlara dönüþmesiyle kendisine karþýdýr. Her yapýsal ortam kendi aksaðý nedenle durumludur. Pütürlüdür. Ýniþli çýkýþlýdýr. Uzun kýsadýr. Küçük-büyüktür. Az-çoktur, statiktir vs.

Bu sayýlanlarýn her biri bir ortamýn alan etkisidirler. Ýniþte üzerinizde hýzlanan bir sinerjinin etki alaný gibi yokuþa doðru olan alanda da üzerinize daha çok yük binip, daha çok aðýrlýkla bir etki alaný kazanýrsýnýz.

Enerji ortaya etki koyma iþidir. Ortamdaki birçok etki alanlarý olmasý nedeniyle birçok etki alaný ortaya etkisel bir iþ yapabilme yeteneði koyarlar. Alan kendisine özgü enerji dizeyleri içindedir.

Yani alanda bir parçacýk geçmez iken alanýn yapýðý “en küçük rýpple dalgalanmasý ile düðümler dediðimiz Per türbülansýn enerji seviye farký toplamý yine sýfýr olacaðý için buna boþluðun enerjisi (vakum enerjisi)” diyoruz. Vakum enerjisi en az enerji seviyesi dalgalanma olmakla sýfýr enerji deðeri kabul edilir

Alanýn Per türbülans (alan burgaç) düðümleri yokuþ yukarýdýr. Düðümü oluþan çukur dalgalanmasý da yokuþ aþaðýdýr. Bu iki durum ortamýn aksaðý olmakla enerji alanlarýydý. Görece parçalý durumlardý.

Nehrin yukarý kýyýsýndaki bir þehre sal ile gitmek için nehir akýþýna karþý kürek çekeriz. Yaya gitmek için 30 km’lik daðýn çevresindeki uzun yolu dolanmaktansa, yokuþ yukarý 3 km’lik mesafe içindeki daðýn yokuþ yukarý alanýný aþarýz.

Bu çeþitten zorluk veren alanýn mekanik durumlarý bize bir yük, bir aðýrlýk verirler. Böylece çevredeki mekanik sel ve potansiyel durumlu engel enerjiler nedenle de bizler bir yük enerjisine ya da sinerji gibi diðer bir etki alaný enerjilerine sahibiz.

Yine potansiyel bir çevre içinde nehrin akýþ yönüne doðru kürek çekmeden düz sýfýr seviyeli bir enerji alanýnda gidebileceðimiz gibi; tepe aþaðý olan bir alanda taþý sýrtlanmaktansa yokuþ aþaðý yuvarlarýz. Fazla enerji tüketmeyiz. Kolektif alanlar da böylesine parçalý fiziki ve organik potansiyel alandýrlar.

Kolektif bir etki alaný içinde; av ve yiyecek kaynaklarý bize doðal ve fiziki alan kapsamlý bir etki alanýdýrlar. Yine kolektif alan sýrf ben olandan oluþmaz. Bu nedenle ben olanýn dýþýmýzdaki özne istemli davranýþ, eylem ve istekler de ister istemez bize birer engel alanýdýrlar. Bunlar alan içinde, alan açma eylemidirler.

Doðal ve fiziki alan içindeki özneler yokuþ yukarý olan doðal engelleri aþmak için avcýlýk ve toplayýcýlýk üzerine yardýmlaþan, dayanýþan iniþ aþaðý sinerjin alan etkisini oluþmakla, organik iþ bölüþümü yaparlar.

Böylece kolektif bir alan içendeki kiþiler, yeni bir potansiyel durumla paydaþlý organik alanlarý oluþurlar. Organik potansiyelli alan içindeki “kolektif sinerji nedenle” yokuþ aþaðý etki alanlarýný oluþtuklarý gibi organik potansiyelli aðýrlýk merkezi içindeki bizim dýþýmýzdaki kolektif öznelerin haklarýnýn korunmasý nedenle; “aðýrlýk merkezi bencilliði itmekle, kolektif alan koruyucu bir yokuþ yukarý etki alanýdýr da”.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.