..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Kasým 2022
Kopya Yapýlar 4  
Bayram Kaya
Yazý tura gibi para fýrlatma örneði makro durumu deðiþtirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar giriþir. Giriþme sonrasýnda mikro durum, yani öz deðiþir.


:EHA:
4
Anlatýlanlarý kýsa kýsa bilmek gerekirse; entropi herhangi bir ortamda ýsýnýn iþ yapamaz biçimde uzay zamana daðýlmasýdýr. Kuvvetler etkisi altýnda ýsý (entropi) daima tek yönlüdür. Sýcaktan soðuða doðru akar.

Entropili hal çok tedirgin bir durumdur. Ve evrende entropi soðuktan sýcaða doðru akmaz. Evrende entropi tersinmez. Bu durum zamanýn geçmiþe deðil, geleceðe doðru akmasý demektir.

Ýzole sistemlerde entropi artar. Vücudumuz gibi, Dünyamýz gibi özel baðýntýlý kýsmen izole sistemler tam bir izole sistem deðildirler. Ýzole sistemler içine ne ýsý giriþ çýkýþý olur, ne madde giriþ çýkýþý olur.

Düþük entropili bir durum en düzenli yapýlardýr. Düzenli yapýlar tedirginliði belli bir düzey sýnýrlarý içinde sakin tutarlar. Tedirgin enerji yani entropi sayýsýz bileþim kombinasyonlarý verir.

Düzenli yapýlar düþük tedirginlik içinde olmalarý nedeniyle yapabilecekleri kombinasyonlar yüksek entropili kuantum durumlara göre olabileceðine çok sýnýrlýdýr.

Yani Barbie bebeðin kolu kopunca tekrar eski haline gelmez. Kuantum durum hem var oluþ hem yok oluþtu. Hem ölü hal, hem diri haldi. Siz bir ölçüm yapana dek ölü ve diri durumlar kuantum düzlem içinde üst üste olmakla süper vizörlü durumdular.

Düzenli yapýlar kýrýlýnca, ölünce entropi artar. Artan entropi nedenle (iþ yapma yeteneðinin olmamasý nedenle) kýrýlan kendi kendini onaramýyordu. Ölüler kendi kendisine dirilemiyordu. Kýrýlan bardaðýn entropisi artar. Artan entropi iþ yapamaz hale gelmekti.

Vücut gibi dünya gibi tam izole olmayan özel baðýntýlý sistemler kýsmen açýk, kýsmen kapalý sistemlerdir. Kontrollü þekilde ve kýsmen hem madde, hem enerji giriþ çýkýþý yaparlar.

Bu nedenle kendisini çevreden izole eden yapýlar içinde suyun donmasý gibi suyun ýsýsýný yani entropisini dýþarý verip, entropiyi azaltan düzenli yapýlar hep olanaklýdýr.

Su donarken çevresine entropi (ýsý) salar. Donmakta olan su ýsý saldýðý süre boyunca hep 0 derecede kalýr. Buz ergir iken çevresinde ýsý alýr ve buz ýsý alýp tamamen suya dönüþene kadar da hep sýfýr derecede kalýr.

Bildiðimiz kadarla evren kapalý bir sistem gibidir. Evrene ne dýþtan bir enerji ve madde giriþ olur. Ne de evrenden dýþarýya bir madde enerji çýkýþý olur.

Evren de entropinin artmasý demek en azýndan çok uzak bir geleceðe kadar, düzenli yapýlarýn olmayacaðý anlamýna gelmez.

Yazý tura gibi para fýrlatma örneði makro durumu deðiþtirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar giriþir. Giriþme sonrasýnda mikro durum, yani öz deðiþir.

Örneðin bir karbon ile iki oksijen atomu birleþir karbondioksit oluþur. Karbondioksit karbon ve oksijen gibi her biriyle ayný tür iþlev deðildir. Karbondioksit yeni özellikte, yepyeni bir "iþlev durum" oluþur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.