..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Kasým 2022
Kopya Yapýlar 1  
Bayram Kaya
Hiç kuþkusuz ki canlý veya cansýzlar nötr durumuyla en az bir enerji tüketimi içinde olurlar. Evrendeki yýldýzlar, kara delikler gibi enerjisi çok çok artmýþ enerji öbekleri, nötr veya düzenli yapýlarýn enerji verici beslenim kaynaðýdýrlar.


:GAD:
Kopya Yapýlar
1
Tekrarlý hareketler doðanýn iþleyiþ biçimidirler. Örneðin, dalga hareketi, frekans yinelemesi ya da frekans dalgasý, müzik sesi nota, renk, manyetizma, ýþýk vs. bu gibi tekrarlý kopya hareketlerdendir.

Tekrarlý hareketler aksar ve tekrardan yine eski aksaksýz tekrarlarýna dönebilirler. Periyodik tekrarlar, hareketin bir çeþit nötr potansiyel durumudurlar. Her aksak hareket tekrarý periyodik bir nötr durumla yoluna devam eðilimindedir.

Akarsuyun belli bir tekrarlý ve niceli hareketi dere yataðýný oluþur. Bir dokumacýnýn belli tekrarlý hareketler birikimi dokuma veya halý, ya da kilim gibi ürünleri ortaya kor. Tekrarlar zaman, hareket periyotlarýdýr.

Tekrarlar nicelikseldir. Niceliksel birikimler beli bir aþama sonrasýn da halý, kilim, dokuma, dere yataðý, frekans sayýsý, nota gibi nitelik deðiþmesine uðralar.

Bu tekrarlarý sayýlarla örneklersek 0,1 bir gibi bir sayýnýn on kez tekrarý 0,1+0,1+0,1+0,1+0,1+0,1+0,1+0,1+0,1+0,1= 1 rakamý gibi nitelikli bir sayý sýçramasýna dönüþür. Ya da düzgün sýralý 4 erli, her bir 4 sýralý grup düzenli tekrarlar, görsel olarak kare gibi bir nitel þekli verir vs.

Benzer tekrarlardan oluþan dokuma bir halý dokunurken, arada bir ya yanlýþlýkla ya bilerek kýsa aralýklarla hatalý dokumalardan da oluþur. Hatalar ilk tekrarlar gibi olmamakla hatadýrlar. Hatalar da hatanýn periyodik benzerlerini veya benzemezler tekrarýný verirler. Bu türden benzerler ve benzemezler tekrarý halýda nakýþ, deseni oluþur.

Bir de bakmýþsýnýz ki rast gele oluþan hatalar ile daha düzgün periyota baðlý hata tekrarlarý halýda, çok güzel bir desen giriþimini oluþurlar.

Halýdaki tekrarlardan doðan bazý bozukluklar gözle düzeltilir. Ýyi de hayatýn içinde kendisini tekrarlayan kopya bozukluklarýný kimin gözü düzeltecek? Kuþkusuz ki hiç kimsenin gözü. Kendi kendine düzelecek.

Periyodik niceliklerden oluþan halý gibi nötr bir nitelik, kesikli sürekli olan kendi periyodikliði korumak, periyodikliði sürdürmek, periyodiði devam ettirmek için enerji harcar.

Hayat için enerji çok pahalý bir maliyettir. Bu yüzden canlýlýk en az enerji harcayan bir durum içinde nötrdür. Canlýlar nötr durumuyla o periyodik salýnýmlý niteliði ya da biçimlerini koruma eðilimindedirler.

Nötr bir potansiyel için gerekli olan enerji canlýnýn denge durumudur. Ýçinde hata barýndýran vücut hatanýn da enerjisini karþýlar. Bu durum canlý için daha çok yorulma daha çok enerji arama demektir. Canlý fazla enerji bulama ya da fazla enerji tüketme eðiliminden kaçýnýr.

Canlýlar enerji maliyetinde kaçýnmaktan ötürü düzgün salýnan enerji tüketme tekrarlarý içinde daha kararlýdýrlar.

Hiç kuþkusuz ki canlý veya cansýzlar nötr durumuyla en az bir enerji tüketimi içinde olurlar. Evrendeki yýldýzlar, kara delikler gibi enerjisi çok çok artmýþ enerji öbekleri, nötr veya düzenli yapýlarýn enerji verici beslenim kaynaðýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.