..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Kasým 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 12  
Bayram Kaya
El ‘e kulluk (vatandaþlýk) üzerinde efendi köle eþitleri olmayý ittifak etmekten daha geçerli bir mülk sahibi tanýn lýðý ve kaderleri belirleyen rýzk daðýtma tanýmlýðý icat edemezdiniz. Köleci sistem eskiyen yerine yeni sözcük üretiyordu. Mülk sahibini kutsayan tanýklýkta alan bir kez açýlmýþtý. Bu alan içinde kalmak koþuluyla hangi tür sözcükle ne yana koþarsanýz koþun hep þýrasý çýkan olursunuz!


:BIA:
Dördüncü tarz yaratýlýþa göre köle boðaz tokluðuna çalýþýp, efendisi için üreten ve emeði de efendisi tarafýndan meþruiyetle sömürülen kiþiydi. Oysa mülk sahibi huzurlu, huzur hakký olan kimselerdi. Huzuru amadeydi. Köle gibi huzursuzluk beylere, bey efendilere yakýþmazdý!

Üreticiler baþka tarz mülk sahibi olmayý meþru kýlan tacirlerin ve ihracatçýlarýn “ticaretin on da dokuzu kazançtýr” deme meþruiyeti içinde kandýrýlýp sömürülürler. Yani aldatmanýn onda dokuzu hileli kazançtý. Köleler, üreticiler efendi karþýsýnda hiç bir hakký olmayan ve efendi kapýsýnda aradýklarý rýzýklarý üzerinde aldatýlan kiþi modeliydiler.

Artýk bakýþ açýnýz ve deðer yargýlarýnýz kolektif üreten, üretim ortaklarý giriþmeli deðildi. Ýtibar ve deðer yargýlarýnýz mülke ve mülk sahipliðine göre bir mülk ve mülk sahibi kutsamasýydý.

Mülkü ve mülk sahibini kutsayýcý baðlamla örneðin “servet düþmaný” gibi çok özlü ve veciz bir deðer yargýsýna tabii bakýþ açýsýný, meþruiyet ile ortaya koyuyordunuz!” Gerçek nesnel ve inþacý temeller üzerinde meþru olamadýðýnýz için insanlara böyle si sözlerle saldýrýyordunuz!

Bu tarz sözlerin hiçbir geçerliliði yoktu. Serveti, servet yaratmýyordu. Bir bavul parayý odaya koyduðunuz zaman o bavul sabaha kadar iki bavul para olmuyordu. Serveti de servet sahibini de yaratan kolektif emekti. Servet düþmaný demekle kolektif emeði de yok ediyordunuz.

Mal, mülk kutsamalý sahip olucu ayrýþmalarla ve isimlendirmeleriyle kiþiler birbirinin eþit olamýyorsa, El 'e kulluk baðlamý içindeki bir köle efendisine eþit olmaz mýydý?

Olurdu hem de bal gibi olurdu. Hem de El ‘e kulluk etme yarýþý içinde efendiye eþitler olmak demek, El ‘in mülk sahibi olmasýný kabul etmek demekti. Ezmeyi, ezilmeyi ahit ilemedemekti. El ‘in kendi mülküm dediði kolektif birikimli zenginliði El ’in istediði gibi ihalelerle daðýtacak olma meþrulaþmasýný kabul edip onaylamak demekti.

El ‘e kulluk (vatandaþlýk) üzerinde efendi köle eþitleri olmayý ittifak etmekten daha geçerli bir mülk sahibi tanýn lýðý ve kaderleri belirleyen rýzk daðýtma tanýmlýðý icat edemezdiniz. Köleci sistem eskiyen yerine yeni sözcük üretiyordu. Mülk sahibini kutsayan tanýklýkta alan bir kez açýlmýþtý. Bu alan içinde kalmak koþuluyla hangi tür sözcükle ne yana koþarsanýz koþun hep þýrasý çýkan olursunuz!

Bu nedenle köleci mana içinde yeni anlamlý sözcüklerle köle ile efendi arasýndaki çeliþkilere karþý çeliþki dirençlerini ortaya koyma þekli de oluþmuþtu. Bu kes de köle dirençlerini haklý ya da meþru kýlmak için efendi ile kendi arasýna vatandaþ gibi bir El mana anlayýþý koymuþtu.

Bu nedenle size hep vatandaþ muamelesi yapýlýr. Köleci mantýðýn kendisi ile efendisi arasýna koyduðu kul oluþta eþitlik gibi bir El mana anlayýþý köleye iki bakýmdan iyi geliyordu.

Bu mantýða göre efendi de bir kuldu. Efendi de El 'in kuluydu. Bu durumda El mülkü olan efendi olmaktan sýyrýlmýþ insanlarýn eþitliðini kulluk üzerinde gerçekleþtiren bir baðlama dönüþmüþtü.

Yani köle zanný efendiyi sözde kendisi gibi El' e kul yapmýþtý. Bu zan köleye haz veriyordu. Köle, efendinin kulluðu ile kendi köleliðini eþitlemiþti.

Oysa kullukta eþitlik fikri hesaba çekilme düþüncesinden doðuyordu. Kölenin efendiye soramadýðý hesabý köle kullukta eþitleþme üzerinde efendiye soruyordu. Fakat efendi hayýr ve hasa netlerle bu duvarý aþtýðý gibi kendi mülküne olacak tarizleri bu düþünce ile korkutacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.