..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




26 Ocak 2022
Sahipsiz Devlet mi Sahipsiz Millet mi  
Osman AKTAÞ
Bir ana hasta çocuðu için sosyal medya da yardým istiyor, merhametli ve samimi arkadaþlar da bu ananýn yardýmýna koþmalarý için yardýmseverleri uyararak önayak oluyorlar. Gerçekten çok güzel bir davranýþ. Duygulanmamak elde deðil.


:EHA:
Bir ana hasta çocuðu için sosyal medya da yardým istiyor, merhametli ve samimi arkadaþlar da bu ananýn yardýmýna koþmalarý için yardýmseverleri uyararak önayak oluyorlar. Gerçekten çok güzel bir davranýþ. Duygulanmamak elde deðil.

Gel gör ki, ben her zamanki gibi, kendi vatandaþýný dilenciliðe mecbur býraktýðý için konuyu devlete ve devleti yönetenlere baðladým. Bu durum devleti kutsal gören ve eleþtirilmesinden rahatsýzlýk duyan arkadaþýma devleti savunma gerekçesi doðurdu doðal olarak. Ben de buna mukabil kendi tezimi üretmek ve ispatlamak durumu doðurdu.

Arkadaþým "Devlet de bir yere kadar. Biraz da yardýmseverler yardým etmeli herkes elliþer lira verse kimse yoksullaþmaz" dedi mealen. Ben þuna dikkat çekmek istiyorum; devlet bir yere kadar deðil, devlet her yere kadar... Hz. Ömer'in aç kalmýþ bir þehit ailesine sýrtýyla yiyecek götürüp, "Ömer'i affet, o bu durumu bilseydi sizi çaresiz býrakmazdý" dediðini biliyoruz.

Devlet aldýðý vergileri doðru yerlerde kullanmýþ olsa, bu insanlar sosyal medya dilenciliðine düþmeyecek. Vergiler yetersiz geliyorsa artýrsýnlar. Elinde avucunda bir parça zar zor parasý olup iþini çevirmeye çabalayandan haciz yoluyla vergi alan devlet, koskoca bir holdingin birikmiþ vergisini almýyor, adýna vergi affý diyor.

Üretime yönelik yatýrým yapsýn devleti yönetenler. Aksine yýllardýr bu ülkede üretme deðil, tüketim yönelik giriþimler geliþtirildi ve elde avuçta ne varsa, imar denilen betona gömüldü. Tek bir yatýrým yok. Hükümet her sýkýþtýðýnda ya yerli uçak, yerli otomobil üretti ya da Karadeniz'de doðalgaz rezervleri buldu. Her nedense hiçbirine henüz ulaþmak nasip olmadý.

Ülkede özelleþtirme (Özallaþtýrma) diyebileceðimiz bir çalýþma baþlatýldý, ama Özal'ýn ömrü yetmediði için, onun baþlattýðý bu sektörü 1995'te Çiller kullanmaya baþladý. O günden sonra satýlmadýk bir þey kalmadý.

KÝT denilen "Kamu Ýktisadi Teþebbüsleri" liyakatsiz kiþiler özellikle kurum yöneticisi yapýlarak zarar ettirilip, satýldý. Oysa liyakat sahibi insanlar kurumlarýn baþýna getirmiþ olsalardý bütün bunlar yaþanmayacak, bu sektörler zarar etmeyecek devlet de ciddi oranda Kâr saðlayýp elde ettiði bu gelirlerle yeni teþebbüsler oluþturabilecekti. Nitekim yapýlmadýðý gibi yok pahasýna yandaþlara pazarlandý.

Bu ülke hýrsýz ve arsýz beslemeye adeta mahkûm. Bu garip varlýklarý doyurabilmek için kurulmuþ bir ülke, halk da bu garip varlýklarýn marabalarý...

Tansu Çiller baþbakan ve baþbakan yardýmcýlýðý yaptýðý yýllarda dünya kadar araziyi kapatýp kendisine þato yaptýrmýþtý. Çiller'in askerliði sona eren Oðlunun teskeresini vermek için dönemin ordu mensuplarý Ýzmir barlarýný arýyorlardý. Bu þöhretli þatonun kapý kollarý, lavabo ve klozet musluklarýnýn da altýn kaplama olduðu söyleniyordu.

Mesut Yýlmaz desen keza kardeþini ülkenin baþýna bela edip hiçbir gerekçe göstermeden zorla elektrik sayaçlarýný deðiþtirmiþlerdi. Bu sömürü tayfasý somurtarak devletin iflasýný utanmadan ilan edeceklerini medya önünde açýklamýþlardý. Daha da garibi týpký bugünkü gibi o gün de Devlet Bahçeli denilen tuhaf varlýk bu hýrsýz ve arsýzlara ayný þekilde destek veriyordu. Bu devlet ne zaman bok çukuruna düþürülecek duruma gelse, devlet bahçeli denilen tuhaf varlýk devleti tutuyormuþ gibi yapýp arkadan bok çukuruna itiyordu. Ve hâlâ ayný... Eskiler derler ya "Huylu huyundan vazgeçmez" aynen öyle...

Bu hükümet yerli üretimin karþýsýna kendi komisyoncularý sayesinde yurda soktuðu ithal ürünleri pazarlayarak ülkede yetiþen yerli ürünlerin dibine darý ekti. Þimdi ülkede ne hayvancýlýk kaldý, ne tarým kaldý, ne de bunlar için politika üretecek beyin. Cabasý Kumu iktisadi teþebbüslerinin tamamý satýldý AKP hükümetince. Yanlýþ hatýrlamýyorsam 2005 veya 2006'da Dönemin maliye bakaný Unakýtan (siz Kanakýtan da diyebilirsiniz), küstah bir tavýr içinde neyi bulurlarsa satacaklarýný baðýra baðýra söylemiþti. Ayný yýllarda köy tavuklarý kuþ gribi bahanesiyle toplatýlýp yok edilmiþ, Unakýtan'ýn oðlu yurt dýþýndan getirdiði pastörize yumurtalarý piyasaya sürmüþtü. Arkasýndan mýsýr üretimine bir darbe vurulmuþ, yine pastörize haþlanmýþ mýsýr yine Unakýtan'ýn oðlu tarafýndan piyasaya sürülmüþtü. Bu olay medya da kendisine sorulduðu zaman "Ne olmuþ yani, çocuklar birkaç yumurta ve bir miktar mýsýr satmýþlarsa..." diye piþkin bir cevap vermiþti. Eskiler derler ya "Biz balýk hafýzalýyýz" hepsini unuttuk.

Yaylalar ve diðer turistik alanlar Araplara pazarlandý. Suriyelilerin yurda doldurulmasý ve önemli bir bölümüne alabilecekleri bir ev karþýlýðýnda vatandaþlýk verilmesi de çok ayrý bir olay.

Þimdi devlet de nereye kadarý savunuyoruz. Devlet kendi üstüne düþeni hakkýyla yapacak olursa, ben on yýl hiçbir karþýlýk beklemeden karýn tokluðuna çalýþmazsam namerdim. Kendi vatandaþýmýzýn derdine ortak olacak devlet bulamadýðýmýzdan, farklý bir dilencilik sektörüne sevk ettiriyoruz ihtiyaç sahiplerini; sosyal medya dilenciliði. Sosyal medya dilenciliði hem devlet, hem millet için son derece onur kýrýcý bir davranýþ. Elbette yardým güzel, ama yardýmýn isteyerek deðil, istenmeden yapýlaný güzel. Hastaneler, ilaçlar, ameliyatlar ve daha türlü tedaviler tamamen ücretsiz olmalý ki, bu halk ekran karþýsýnda aðlamak zorunda kalmasýn.

"Ýtibardan tasarruf edilmez" savurganlýk ve israfý meþru göstermek kibrin en önemli göstergesidir ki, kibri en yüksek olan ve malýyla övünen kiþi Karun'dur, akýbeti de ortadadýr. Peygamber Efendimiz efendinin kim olduðu sorusuna "Efendi hizmet edendir" diyor, hizmet edilen deðil. Karakteri ýslah olmamýþ kiþiler asla yönetici olmamalý, yönetici liyakat sahibi olmalýdýr.

Bizim oralarda derler ki, "Çoh türki bülirem de sesim getürmir." Allah bunlarý ýslah etsin. Devleti de, milleti de, devlet ve milleti yönetenleri de ýslah etsin.

26 Ocak 22
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Bu Vatan
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.