..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Tuna M. Yaþar




6 Aðustos 2020
Savaþ Trafiði 1  
Ticari Savaþlar

Tuna M. Yaþar


Bahtiyar baðýrýyordu. “Ey Amerika ey Amerika silleyi ilk vuran biz oluruz. Gerisini sen düþün.” Bütün kameralar zum olmuþtu ona. Bahtiyar’ýn sözleri bir baþlangýca aitti, gerilim ve dönülmez adýmlara. Silah sesi duyuldu. Suriye tarafýndan sýkýlan birkaç el silah YPG den kaynaklýydý. Kameralar o yöne döndü. Az sonra Türk tanklarý birer birer sýnýrý aþtýlar. Kalabalýk heyecanlýydý , bu müthiþ manzara seyredenlerin bir tarihe tanýklýðýydý. O ara ne konuþan oldu ne hareket eden.


:ABII:

Bahtiyar baðýrýyordu. “Ey Amerika ey Amerika silleyi ilk vuran biz oluruz. Gerisini sen düþün.” Bütün kameralar zum olmuþtu ona. Bahtiyar’ýn sözleri bir baþlangýca aitti, gerilim ve dönülmez adýmlara.

Silah sesi duyuldu. Suriye tarafýndan sýkýlan birkaç el silah YPG den kaynaklýydý. Kameralar o yöne döndü. Az sonra Türk tanklarý birer birer sýnýrý aþtýlar. Kalabalýk heyecanlýydý , bu müthiþ manzara seyredenlerin bir tarihe tanýklýðýydý. O ara ne konuþan oldu ne hareket eden.

Tanklarýn motor gürültüsü ve ekzozlarýndan çýkan mazot kokusu þakanýn olmadýðý herkese gösteriyor ve ispatlýyordu. Bahtiyar tehlikenin olacaðýný bildiði halde sýnýra doðru hareket etti. Türk ordusunun geçiþini izleyen kalabalýk tanklarýn geçiþini heyecanla izlediler.

Bahtiyar o an henüz sýnýrý geçmemiþ bir Türk tankýnýn üzerine çýktý. “Ya Allah Ya Muhammet Allahu Ekber.” Demeye baþladý. Bahtiyar sýnýrý geçmek üzere olan tankýn üzerinden yere atladý. Sonra ayrýldýðý kalabalýða geri döndü.

Gece olmuþtu. Bahtiyar keyifli bir o kadar da heyecanlý bir masada arkadaþlarý ile hem çayýný yudumluyor hem yerel tv kanalýnýn haberini izliyordu. Bahtiyar “Bakýn þimdi ben çýkacaðým. Bak bak nasýl da baðýrýyorum.”

Bektaþ “Hakkaten bu sensin. Biz Suriyelilere iyilik yapýyoruz ama koca Amerika orada ne idüðü belirsiz teröristlerle fink atýyor.”

Masadaki Bestami “Amerika’nýn planý yine iþe yaramayacak. Bir Kürt devleti kurulamaz. Üstelik Kürt dediklerinin tamamý terörist. Allamei cihan olsalar terörist iflah olmaz.”

Konuþmalar böyle sürüp gidiyordu. Gece saatleriydi. Kahvenin kapanmasý gerekiyordu. Ýçeride birkaç masa doluydu. Birinde de hala Bahtiyar ve iki arkadaþý oturuyordu.

Bahtiyar kahveci çýraðýný yanýna çaðýrdý. “Söyle bana bir düþman askeri ile karþýlaþtýn ne yaparsýn?”

Çýrak “Ben askere gitmedim bilmem.”

Bahtiyar Bir düþman askerine ne yaparsýn. Onu esir mi alýrsýn vurur musun?”

Çýrak “Ben askere gitmediðim için bir þey yapmam.”

Bahtiyar yine sordu. “Düþman karþýna çýktý sen de askersin.”

Çýrak “Savaþta olduðumuz için düþmanýn elinde silah varsa vururum. Silahý yoksa esir alýrým.”

Bahtiyar “cebinden on lira çýkardý çýraða verdi. “Senin doðru cevaplarýnýn ödülü. Düþmana gelince savaþta silahýn oyunu olmaz. Düþmanýnda silah varsa bu, bir anlýk bile hata kabul etmez. Sen benim nerede askerlik yaptýðýmý biliyor musun?”

Çýrak “Evet ustamdan duydum. Aðrý Eleþkirt’te yapmýþsýn”

Bahtiyar ayaða kalktý. Arkadaþlarýna “Bu gece uykumu öyle kaçýrdým ki uyursam piþman olacaðým. Gelin çýkalým.” Dedi yürüdü, arkadaþlarý da peþinden. Sonra dýþarýda daðýldýlar.

Bahtiyar sokakta duyduðu köpek seslerinden zevk ala ala evine vardý. “Bu gece köpekler bile savaþýn trafiðini hissediyorlar.” Diye söylendi. Kapý önünde söylenen bu cümle ile eve girdi.

Gözüne uyku girmiyordu. Annesi ve diðerleri gecenin sessizliðine çoktan katýlmýþlardý. Kendine ait odasýna girdi. Televizyonu açtý. Yerel tv canlý yayýný kesmiþti. Arada bir de olsa canlý yayýna geçtiði de oluyordu. Bunu beklemek Bahtiyarý sýktýðý için diðer kanallara geçti. Haber kanallarýna baktý. Tartýþma programlarý vardý. Televizyonu kapattý.

Aklýna birden bir þey geldi. “Neden programa twit atmýyorum. Hem uykum da yok. Eðlenirim yazdýklarýmla.” Diye düþündü. Televizyonu tekrar açtý. Bir haber kanalýna zapladý. Savaþ Mý Barýþ Mý yazýyordu.

Twitterin hashtagini gördü. Biraz izledi. Tartýþmanýn gidiþatýna vakýf olunca hemen bilgisayarýný açtý. Tiwittere girdi. Tv programýnýn hashtagine bastý. Uzun uzun düþündü sonra yazmaya baþladý.

“Araplar bizlersiz yapamaz. Savaþta bedel trafikte kalana kesilir. Bizler tüm medeniyetin boyunlarýndaki ipleri ayaðýmýzýn altýna almýþ bir milletiz. Arabýn ayýn'ý Amerikanýn duble you'sundan üstündür.” Yazdý gönder tuþuna bastý.

Az sonra programý yöneten Bahtiyar’ýn mesajýný okudu. Bir iki dakika sonra bu mesaj üzerine bir gazeteci canlý yayýna baðlandý. Tebrik ve saygýlamadan sonra konuya girdi. “Bahtiyar isimli seyircimizi tebrik ederim. Arabýn ayýn’ý Amerika’ýn q’sundan üstündür. Savaþý biz baþlatmadýk ama inanç ve hakkýmýzda en sert inadý sergilemekten kaçýnmayýz.”

Gazeteci yirmi dakika boyunca sýcak olan gündemi konuþtu. Az sonra tv programý son dakika haberi ile bölündü. Spiker “Þu anda Amerika askerleri Türk askerine silah doðrulttu. Herhangi bir üzücü þey yaþanmadý. Türk askeri çok sabýrlý ki karþýlýk vermedi.” Dedi.

Bu son geliþme ile Bahtiyar’ýn uykusu uçtu gitti. “Demek Türk ordusu ile savaþmada mantýðýn zerresini bulamayan Amerika yapacaðýný yapmýþtý. Programda bu sefer Suudi petrol tesisini bombalayan faili meçhul güç konuþuluyordu.

Bahtiyar twitine tekrar yazdý. Türkiye ilgi duyan bir ülkedir, ilgi bekleyene deðil. Ýlgi beklemek zaman kaybýndan baþka bir þey deðil.” Gönder tuþuna bastý.

Program yöneticisi yine Bahtiyar’ýn mesajýný okudu. Bahtiyar programý ben mi sunuyorum acaba. Hep benim mesajlarýmý okuyorlar.” Diye söylendi.

Az sonra yeni bir heyecan daha yaþadý. Bu sefer Bahtiyar’ýn bu mesajý için baðlanan bir profesördü. “Programýnýzý ilgi duyarak takip ediyorum. Bu gönderme deðerli seyircimiz Bahtiyar’adýr. Ona teþekkür ediyorum. Ülkeler tek bir kiþi ile yönetilmez. Bu mümkün deðil. Yöneticiler sadece yönlendirir ve karar verirler. Bahtiyar gibi nice düþünenler ile yönetilir bu ülke. Konuya gelirsek çýkacak bir savaþta bize acýmayana biz de acýmayýz. Amerika’nýn atomundan da korkmuyoruz. Ýstiklal marþýmýz ne diyor. ‘sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.’”

Bahtiyar zevkten dört köþe oldu. Profesör ve gazeteci gibi Bahtiyar da bekliyordu. Türk askerine doðrultulan silahý sorgulama safhasý geçilmiþti. Profesör diplomasi kanallarýnýn açýk olmasýnýn yaratacaðý etkinin beklenmesi gerektiðini söylüyordu. Ekledi profesör.

“Savaþta en büyük strateji iyi niyettir. Alpaslan iyi niyeti uðruna giderken geri döndü koca Anadolu'ya sahip oldu.”

Sabaha doðruydu, Bahtiyar nihayet uykusuzluðuna son verdi.Televizyonu kapattý. Yataðýna girip yattýðýnda dua etti. “Ya Rab aklýmýzý baþýmýza devþir. Düþmandan önce biz uyanalým.” Gözlerini kapattý. Az sonra kulaðýna biri fýsýldar gibi oldu. “Savaþta trafik olma.” Bu ne demekti þimdi. “Evet savaþý seven deðil savaþmayý bilen olacaðýz. Böyle daha güçlü oluruz.” Diye söylendi.

Tuna M. Yaþar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Savaþ Trafiði 2
Savaþ Trafiði 3
Savaþ Traiði 8
Savaþ Trafiði 6
Savaþ Trafiði 4
Savaþ Trafiði 5
Savaþ Trafiði 7

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reptilian 1
Reptilian 2
Reptilian 3
Reptilian 4
Reptilian 5
Aðaçlara Fýsýldayan Adam
Çizikler
Ruhu Yarattýk
Delibaþ Cumhuriyeti
Cehennemde Toplantý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masa [Þiir]
Göbeklitepe 5 [Roman]
Göbeklitepe 4 [Roman]
Göbeklitepe 3 [Roman]
Göbeklitepe 2 [Roman]
Göbeklitepe 1 [Roman]
Çok Eskiden 9 [Roman]
Çok Eskiden 8 [Roman]
Çok Eskiden 4 [Roman]
Çok Eskiden 6 [Roman]


Tuna M. Yaþar kimdir?

Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuna M. Yaþar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.