..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > MUSTAFA ESER




16 Ocak 2020
Kelimeler Kavramlar - Mümin - Müslüman - Veli  
Ýçi boþaltýlan kavramlar

MUSTAFA ESER


Ýçi boþaltýlan kavramlar


:IEG:
MÜM’ÝN-MÜSLÜMAN-VELÝ

     Ýslami terminolojide insanlar birkaç þekilde sýnýflandýrýlmýþtýr.Ýlk sýnýflandýrma Müslüman ve Gayri Müslim'dir.Yani Müslüman olan ve Olmayan.Ýkinci sýnýflandýrma Mü'min ve Müslüman olarak yapýlýr.
     Müslüman olan yani Ýslamý kabul etmiþ olanlar ve iman edenler olarak yapýlan sýnýflandýrma üzerinde düþünülmesi gereken sýnýflandýrmadýr.Genel kabulde ayný manaya gelir gibi düþünülse de Mü'min ve Müslüman aralarýnda ciddi farklýlýk olan iki kavramdýr. Bunu ayetle açýklamaya çalýþalým.
     Allah iman edenlerin dostudur. Onlarý karanlýklardan aydýnlýða çýkarýr. Kafirlerin velileri ise tâðuttur. (O da) onlarý aydýnlýktan karanlýklara (sürükleyip) çýkarýr. Onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalýrlar. Bakara : 257 ayrýca Bedevîler "Ýman ettik" dediler. De ki: "Ýman etmediniz. (Öyle ise, "iman ettik" demeyin.) "Fakat boyun eðdik" deyin. Henüz iman kalplerinize girmedi. Eðer Allah'a ve Peygamberine itaat ederseniz, yaptýklarýnýzdan hiçbir þeyi eksiltmez. Allah çok baðýþlayandýr, çok merhamet edendir." Hucurât : 14
     Yüce Rabbimizin ayetlerinde bildirdiði gibi Müslüman olmak mana olarak Teslim olmak demektir.Yani Peygamberimizin telbiði ettiði Ýslam'ýn þartlarýný kabul etmek,boyun eðmektir.
Ýman ise Tebliði edilenleri biliyormuþ gibi inanmaktýr.
     Müslüman kelimesine en layýk olanlar bizleriz.Yani Yirmi birinci yüzyýl müslümanlarý.Ýman ise Hz.Ebu bekir(ra)nýn yaptýðýydý.Müþrikler Peygamberimizle alay etmekiçin gelerek'Duydunmu Muhammed(asm) bir gecede Mekke'den Kudüs'e gitmiþ.Ordan göklere çýkmýþ Rabbiyle görüþmüþ dediklerinde Bunu O(asm)mu dedi dediðinde müþriklerin evet demeleri üzerine hiç tereddüt etmeden O(asm) dediyse doðrudur,demiþti.Hz.Ebu Bekir (ra) bu cevabý ve sonraki hayatýndaki yaþayýþýyla SIDDIKÝYET makamýnýn sahibi oldu. (Ýmam-ý Rabbani'ye göre SIDDIKÝYET makamý insanlarla peygamberler arasýnda manevi bir makamdýr ve sahibi Hz.Ebu Bekir(ra)dir.
     Allah-ü Teala'nýn(cc) Kur-aný Kerim'inde en çok iltifatýna nail olanlar Mü'min'lerdir.Bakara suresi 257.ci ayeti(Allahü veliyyullezine amenu) diye baþlar ve devam eder.Allah imam edenlerin dostudur(velisidir)
     Bu mana üzerinden düþünülürse Ýman edenler velilerdir.Algýmýzdaki gibi keramet göstermeleri gerekmez.Nakþi tarikatýnýn birincisi Hz.Ebu Bekir(ra) gizli zikri Sevr maðarasýnda Peygamberimiz(asm) efendimizden öðrenmiþtir.Ve hayatý boyunca kerameti görülmemiþtir. Tasavvuf adabýna göre Keramet göstermek veliliðin þartlarýndan deðildir.Bazý büyük mutasavvýflar Keramet'i velinin ay baþýsý gibi deðerlendirir.Veli olan kiþinin kerametini gizlemesi gerektiðini söyler.Çünkü veliler de bizim gibi insandýrlar ve nefsleri vardýr.Ayný zamanda velilerin en büyük özelliklerinden birisi de Þöhret'ten kaçýnmalarýdýr.Bilhassa Ehli Sünnet mutasavvýflar Þöhretten kaçýnmaya büyük önem vermiþlerdir.
05/03/2018



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Felsefesi - Ýslamýn Felsefesi - Müslümanýn Felsefesi
Selefiler - Reformcular
Kelimeler Kavramlar - Reform - Ýslamda Reform
Kelimeler - Kavramlar - Oryantalistler
Yaratýcý - Yaratma
Kelimeler Kavramlar - Kelam Ýlmi
Elfaz - I Küfr
Kelimeler - Kavramlar - Ýbni Teymiyye
Kelimeler - Kavramlar - Felsefe
Kelimeler Kavramlar - Merak Ettiklerim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Amatör Yazarýn Çilesi
Zafer Toprak Söyleþisi - Tarih
Kelimeler Kavramlar - Ýnsan Anlatan Bir Kelimedir
Okur Haklarý
Kuraný Kerim Ýnsaný Anlatýr
Kelimeler Kavramlar - Akýl Cehalet
Ýyiler Çay Ýçer

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.