..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ay Iþýðý




28 Mayýs 2018
Paylaþmak  
Ay Iþýðý
Paylaþmak büyük önem taþýr insanlar arasýnda. Çünkü mutluluklar paylaþýldýkça çoðalýr, acýlar umutsuzluklar paylaþýldýkça son bulur. Gelin hep birlikte acýlarý paylaþýp mutluluða çevirelim; mutsuzluklarý umutsuzluklarý yok edip, bitirelim.


:ACHH:
PAYLAÞMAK
Paylaþmanýn önemini kavrayýp anlatmayý becerebiliyor muyuz? Paylaþma duygusu sadece bir tek kelimeden ibaret deðildir.
Paylaþmak büyük önem taþýr insanlar arasýnda. Çünkü mutluluklar paylaþýldýkça çoðalýr, acýlar umutsuzluklar paylaþýldýkça son bulur. Gelin hep birlikte acýlarý paylaþýp mutluluða çevirelim; mutsuzluklarý umutsuzluklarý yok edip, bitirelim.
Maddi manevi her þey paylaþýlýr hiç durmaksýzýn ama biz insanlar sadece manevi paylaþýmlar yaparýz. Maddiyatýn hep bizlerde kalmasýný ister hep bizlere verilmesini bekleriz. Güzellikler de vardýr paylaþýlanlarýn içinde, dertler de acýlar da sevinçler de. En önemli olaný sevgidir. Gönüllerde sevginin olmamasý demek kalplerin katýlaþýp taþa dönmesi demektir. Sevgiye yer olmazsa hiçbir þeyin anlamý olmaz yaþadýðýmýz bu hayatta. Sevgi insanlarýn birbirlerine verdiði en kýymetli varlýk, kalp kapýlarýnýn açýlmasýný saðlayan anahtardýr. Bu güzel duyguyu anlatan mektuplarda satýrlar, þarkýlarda notalar, þiirlerde mýsralardýr.
Ýnsanlar birbirlerini sevmezse sevgilerini paylaþmazlarsa sevgi sadece adýyla kalýr. Adýyla kalmamasý için kalpten kalbe her daim akmalýdýr. Akmayýp durduðu yerde kalýrsa ne sevgi kalýr ne de açýlmasý beklenen yollar açýlýr. Onun için bizim yapmamýz gereken sevginin akmasýna engel olan bütün setlerin yýkýlmasýný saðlamak engelleri ortadan kaldýrmaktýr. Dertlerini de paylaþýr insanlar birbirleriyle. Derman olmalarýný beklerler dertlerini anlattýðý kiþilerden. Yani paylaþmak bir tek sevgiden ibaret deðildir. Güvendiðimiz bir kiþiye dertlerimizi anlatýrýz. O kiþi beklentilerimizi olur da karþýlayabilirse derdimize derman olmuþtur, karþýlayamadý ise sadece içimizi döktüðümüzle kalmýþýzdýr. O bizim düþüncemiz olarak kalýr. Ýçimizi döküp rahatlamamýz bile beklentilerimizi bir nevi karþýlamýþtýr aslýnda fakat biz bunun farkýnda deðilizdir.
Paylaþmak o kadar güzel bir duygudur ki bu duyguyu anlatmakla bitiremeyiz. Biz insanlar olarak paylaþmanýn sadece sevgiyi ve dertleri paylaþmaktan ibaret olduðunu düþünür karþýmýzdakilere de öyle anlatýrýz. Ama öyle olmamýþtýr. Paylaþmak hayatýn geniþ bir yelpazesidir. Bu yelpazede anlatýlmasý gereken þey o kadar çoktur ki anlatmak çok uzun sürer. Örneðin bazý insanlarýn acýlarý vardýr. Biz onlarýn acýlarýný dinleyip duygularýna ortak oluruz, yani hüzünlerini paylaþýrýz. Bir çocuðun sevincini görüp onun mutluluðu ile mutlu oluruz. Çocuðun mutluluðu ile biz iki kat mutluluða kavuþuruz. Sokakta gördüðümüz bir insanla bir lokma ekmeðimizi bölüþürüz açlýðýný gidermiþ oluruz bu da paylaþmaya bir örnektir.
Her zaman paylaþýmcý olmamýz gerekir. Sadece kendimizi düþünerek hareket edersek bencilce davranýr paylaþmanýn önemini hiçbir zaman kavrayamayýz. Bu güzel duygunun önemini kavrayýp diðer insanlara anlatabilmek için bencilliði hayatýmýzdan tamamen çýkarýp atmalýyýz. Bencillik duygusunu hayatýmýzdan çýkarýp atmazsak paylaþmak adlý güzelliðin önemini ne kendimiz kavramýþ oluruz ne de diðer insanlara anlatabiliriz. Bunu yapabilmemiz için bencilliðin hayatýmýzdan silinip yok olmasýný saðlamalýyýz. Eðer bu dediklerimi yapamazsak bu anlattýklarýma kendimiz bile inanmamýþ oluruz. Bunlara inanýp yapabilmemiz için bizler daima alan el deðil, veren el olmalýyýz. Tek baþýmýza deðil komþumuzla doymayý bilmeliyiz. Her zaman karþýmýzdaki insanlarýn dertleri, tasalarý ,sevinçleri, hüzünleri ile bizler de sevinip üzülmeyi dertlenip tasalanmayý öðrenmeliyiz. Bütün dünyayada bunu öðretebilme kabiliyetinin kendimizde olduðunu anlatmalýyýz. Kýsaca þunu söylüyorum: Her zaman her yerde her durumda paylaþýmcý olmalýyýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Etrafýnýza Küçümseyen Gözlerle Bakmayýn
Tesadüf Yoktur Tevafuk Vardýr
Önünüze Ýndirilen Perdeleri Kaldýrýn
Hayatýnýzda Vefasýzlýða Yer Olmasýn
Yaþamla Bütünleþin
Þiddet Kadýnlarýmýzýn Kaderi Olmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Ay Iþýðý kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ay Iþýðý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.