..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Ay Iþýðý




21 Mayýs 2018
Hayat  
Ay Iþýðý
Gönül ister ki hayat sadece güzelliklerden ibaret olsun, çirkinliklerden bihaber olalým ama maalesef öyle deðildir. Ýnsanlar bu hayatýn çirkinliklerle tanýþmasýna neden olan elindeki güzellikleri yok eden sahip çýkmayan. Halbuki elimizdeki güzelliklerin kýymetini bilsek, onlara sahip çýksak hayatýn yaþamaya deðer olduðunu görüp insanlara anlatýrýz.


:HJH:
Ýyisi ile kötüsü ile kýsaca ele alalým hayatý. Hayat denildiði zaman sadece güzelliklerden ibaret olduðunu düþünür insanlar.
Gönül ister ki hayat sadece güzelliklerden ibaret olsun, çirkinliklerden bihaber olalým ama maalesef öyle deðildir. Ýnsanlar bu hayatýn çirkinliklerle tanýþmasýna neden olan elindeki güzellikleri yok eden sahip çýkmayan. Halbuki elimizdeki güzelliklerin kýymetini bilsek, onlara sahip çýksak hayatýn yaþamaya deðer olduðunu görüp insanlara anlatýrýz.
Elbette güzellikleri de vardýr hayatýn; fakat kötülükleri güzelliklerinden daha fazladýr. Bizler isteriz bütün kötülükler çirkinlikler yok olup gitsin, bizim istediðimiz gibi yürümüyor ama hayat. Bunun da sebebi yine insanlar. Yeri geliyor masum insanlar acýlar çekiyor, görünüþte insan olan fakat insanlýkla alakasý olmayan kiþiler bu insanlarýn çektiði acýlarla mutluluk buluyorlar. Onlarýn acýlarý ile mutlu olmak deðil dertlerine derman olmak ilke edinilmelidir.
Ormanlarýn katledilmesini, hayvanlarýn vahþice öldürülmesini seyrediyoruz. Doðadaki bütün güzelliklerin katili, tabiatýn kirlilikle tanýþmasýnýn sebebi oluyoruz. Bize düþen þudur: Bahsettiðim güzelliklere sahip çýkmak için uyarýlar yaparak doðanýn canlýlýðýný el birliði ile korumak… Bunu nasýl yapacaðýz? Ormanlara hayvanlara sahip çýkmazsak, kesilen bir aðacýn yerine yenisini dikmezsek kaybettiklerimizi gelecekte arayýp bulamayacaðýmýzý iþ iþten geçmeden anlatacaðýz. Anlamayanlara tekrar anlatacaðýz. Aðaçlarý kesip hayvanlarý vahþice katlederek doðayý güzellikleri ile birlikte kirli emellerine alet etmemeleri gerektiðini… Bu hayatýn sadece onlarýn varlýðýndan ibaret olmadýðýný farkettireceðiz.
Sadece insanlar deðil elbette anlatacaklarým; hayvanlar, ormanlar, ve hayatýn anlatýlmasý gereken diðer güzellikleri ve kötülükleri. Yine de insanlar bu güzelliklerin ve çirkinliklerin oluþmasýnda baþrolde olanlar. Örneðin bir insan aðaçlar, çiçekler yetiþtirerek etrafýný canlandýrmaya çalýþýyor. Bir diðeri ise o canlýlýðýn yok olmasý için elinden gelen her þeyi yapýyor. Bunu nasýl yapýyor? Aðaçlarý, çiçekleri kesip kopararak para kazanmak uðruna yaptýðý fabrikanýn bacasýndan çýkan dumanla havanýn, denizlerin kirletilmesine sebep olarak; canlýlarýn yaþam koþullarýný olumsuz etkiliyor. Doðanýn yok olup çevrenin kirlenmemesi için çabalayan kiþilerin emeklerini elinden alýp yaþama haklarýna göz dikiyor. Diyor ki bu hayatta sadece ben varým; benim dediðim, benim istediðim olur. Çünkü güçlü olan benim diye düþünüyor. Ama demiyor ki ben o kadar canlýnýn yok olup gitmesine sebep oluyorum.
Anlatmaya devam edelim hayatýn güzelliklerini, çirkinliklerini. Bahsetmemiz gereken bir diðer güzellik ise kardeþlik. Kardeþlik kadar güzel bir þey yoktur bence. Ýyisi ile kötüsü ile yaþamak için gayret ettiðimiz hayatýn içinde. Kardeþçe yaþayalým diyen de insanlar kardeþliðin bozulmasýna neden olup birbirine düþmek için çaba gösteren de insanlar olarak. Nedenini de þöyle anlatabilirim: Hýrs, her þeye bir tek ben sahip olayým diyerek güçlülerin zayýflarý ezdiði bir yaþantý bizim hayat adý altýnda yaþadýðýmýz. Nefsimize yenilip güç peþine düþüyoruz. Bir tek kendimizi düþünüyor, ben kurtuldum diðerlerinden bana ne, diyoruz. Aslýnda sadece kendimizi deðilde karþýmýzdakileride düþünüp onlara sahip çýkmak için çaba sarf etsek, hýrsa kapýlýp nefsimizin bizleri büyük bataklýklara sürüklemesine fýrsat vermesek daha güzel olur.
Hayatýn hep kötülüklerini anlatýyoruz. Neden hep o taraftan bakýyoruz? Bir de güzel olanlarý görsek olmaz mý ? Olur; ama iþimize gelmez. Ben anlatmaya çalýþacaðým, bir engelli olarak tek taraftan bakýlmamasý gerektiðini göstereceðim. Mevsimleri ile havasý ile suyu ile yaþamaya deðer olduðunu anlatmamýz gerekiyor hayatýn. Bayramlarýný, düðünlerini, mutluluklarý gözlerinden okunan damatlarýný, gelinlerini; bayramlarda misafir aðýrlamaktan zevk alan ev sahiplerini… Bahar geldiðinde sabah pencerelerden duyulan kuþ seslerini, açan mis kokulu çiçekleri, yaz mevsiminin gelmesi ile harcadýklarý emeklerinin karþýlýðýný almak için çalýþan çiftçilerini sonbaharda yaprak döken aðaçlarýný, büyük bir sevinçle okulun açýlmasýný bekleyen öðrencilerini; onlarý özleyen sesini duymaktan, defter kitap kokusunu bir nefes misali içine çekmekten keyif alan öðretmenlerini, kýþ mevsiminde yaðan kar ile birlikte sevinen çocuklarýný yani hayatýn anlatmakla bitiremeyeceðim güzelliklerini anlatmaya göstermeye çalýþýyorum.
Gelin sevgili kardeþlerim elimizdeki güzelliklerin yok olup gitmesine engel olalým. Ormanlarýmýzýn harap edilmesine göz yummayalým. Aðaçlarý kesip ormanlarýn yok olmasýna sebep olanlara birer fidan verelim, diyelim ki sen bu fidaný dik, hayatýn yok olup gitmesine deðil de güzelleþip canlanmasýna bir katkýn olsun.
El ele verip hep birlikte hayatý yaþanýr bir hale getirmek için en büyük gayreti sarfedelim. Bizler bu söylediklerimi yapmaz, birbirimizin elinden tutmaz, omuz omuza olmazsak her zaman kaybederiz; kaybetmeye mahkum oluruz.
Kaybetmemek için, kaybetmeye mahkum olmamak için umutsuzluðu, güçsüzlüðü, anlamsýz düþüncelerimizi bir kenara býrakýp hayatýn yaþamaya deðer olduðunu yapacaðýmýz güzel iþlerle gösterelim etrafýmýza.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Ay Iþýðý kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ay Iþýðý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.