..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > Hakan Yozcu




21 Mart 2014
Mart Dokuzu ve Nevruz  
Hakan Yozcu
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden daðý eritip çýkmalarýný, baharýn geliþini, doðanýn uyanýþýný temsil eder Nevruz. Doðu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve topluluklarý tarafýndan, MÖ 8 yüzyýldan günümüze kadar her yýl 21 Mart’ta kutlanýr. Bu güne Nevruz Bayramý derler. 21 Mart Divan-ý Lügat Ýt Türk’te ilkbaharýn geliþi olarak belirtilir.


:AGFG:

     Nevruz sözcüðü Farsça’dan Türkçeye geçmiþ bir sözcüktür. “Nev” yeni anlamýna gelirken, “ruz” gün demektir. Bu iki sözcük birleþtiðinde Yenigün veya yenigün ýþýðý anlamýnda ortaya çýkýyor.
     Ergenekon Destanýna göre Düþman saldýrýsýndan kurtularak kaçan bir grup Türk, kuþ uçmaz, kervan geçmez daðlarýn arasýnda bir bölgeye gelirler. Burada yüzyýllarca kalýp çoðalýrlar. Ve an gelir buraya sýðmaz olurlar. Çýkýþ yolu ararlar. Yaþlý bir demircinin daðýn yamacýnda bulunan madeni eriterek geçit açabilme düþüncesini hayata geçirirler ve büyük bir ateþ yakarak daðý eritirler. Kendilerine geçit açarlar ve Ergenekon’dan dýþarý çýkarlar.
     Ýþte bu çýkýþ tarihi 21 Mart olarak bilinir. Ve bu tarih Türkler arasýnda bayram olarak kutlanmaya baþlanýr.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden daðý eritip çýkmalarýný, baharýn geliþini, doðanýn uyanýþýný temsil eder Nevruz. Doðu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve topluluklarý tarafýndan, MÖ 8 yüzyýldan günümüze kadar her yýl 21 Mart’ta kutlanýr. Bu güne Nevruz Bayramý derler.
21 Mart Divan-ý Lügat Ýt Türk’te ilkbaharýn geliþi olarak belirtilir.
Yazýlý olarak ilk kez 2. yüzyýlda Pers kaynaklarýnda adý geçen Nevruz, Ýran ve Bahai takvimlerine göre yýlýn ilk gününü temsil eder. Günümüz Ýran'ýnda, her ne kadar Ýslami bir kökeni olmasa da bir þenlik olarak kutlanýr. Bazý topluluklar bu bayramý 21 Mart'ta kutlarken, diðerleri Kuzey yarým kürede ilkbaharýn baþlamasýný temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Ayný zamanda, Zerdüþtlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanýr. Kürtlerde, Nevruz bayramýnýn Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandýðýna inanýlýr. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarýnda da Göktürklerin Ergenekon'dan çýkýþý anlamýyla ve baharýn geliþi olarak kutlanýr.
Nevruz diðer Türk devlet ve topluluklarýnda da kutlanýlýr. Bunlardan Azerbaycan'da Novruz, Kazakistan'da Navrýz meyrami, Kýrgýzistan'da Nooruz, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde Mart dokuzu Kýrým Türklerinde Navrez, Batý Trakya Türkleri'nde Mevris adlarý ile anýlýr.
     Kýbrýs’ta her mart ayýnýn dokuzunda pikniðe çýkýlmasýnýn aslýnda Nevruz Bayramýný kutlamak olduðunu rahatlýkla söyleyebiliriz. Bilerek veya bilmeyerek Nevruz Bayramý Kýbrýs’ta da kutlanmaktadýr...
     Nevruz, tarihte pek çok devlet tarafýndan bayram ve gelenek olarak kutlanmýþtýr. Bunlarýn baþýnda Anadolu beylikleri, Eski Mýsýr, Ýran, Safavi, Sasani, Moðollar, Selçuklu ve Osmanlý gelir.
Selçuklu ve Osmanlý'da milli bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlý þiirlere ve þenliklerle ziyafet verilerek kutlanýrdý. Özel olarak hazýrlanan Nevruziye adlý macun Osmanlý döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hala Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu þenlikleri yapýlmaktadýr.
     Dilerseniz Nevruz’u bir de Ozan Nihat’ýn büyülü sözleriyle dinleyelim:
Anlatayým sazým ile sizlere,
Ergenekondan ilk çýkýþtýr Nevruz
Ecdadýmýz ýþýk tuttu bizlere,
Özgürlük ateþi yakýþtýr Nevruz

Ýlkbahar Dünyaya mutluluk saçar
Canlar canan için kendinden geçer
Kýrlarda rengarenk çiçekler açar
Gözlerden kalplere nakýþtýr Nevruz

Ýnsanlýðý saran bir ana gibi
Aþkýn yollarýnda divana gibi
Hacý Bektaþ, Yunus, Mevlana gibi,
Dünyaya sevgiyle bakýþtýr Nevruz.

Ozan Nihat özlü duruþ içinde
Ýlimde irfanda yarýþ içinde
Sevgi ve kardeþlik, barýþ içinde
Gönülden gönüle akýþtýr Nevruz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Erzincan Yöresi Alevileri
Ata - Dede Yurdunda
trabzon Buluþmasý
Aþýk Veysel ve Nesimi’yi Anma Toplantýsý
Osmanlýca Türkçesi Üzerine
Marka Þehir Kadirli

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.