..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Hulki Can Duru




27 Aðustos 2013
Diren Avrupa! Diren Dünya!  
Önce krallýklarý ve dinleri ortadan kaldýrmak gerekir !

Hulki Can Duru


Avrupa ülkeleri küresel sömürge ve kolonizasyon düzeneðini ticaret ve siyasetle kirli iþbirliði içinde olan Kilise, vakýf ve dinsel kurumlarla (misyonlar, okullar, dernekler) müþterek dayanýþma ve ittifakla kurmuþlardýr. Kilise ve siyaset bu iliþkiden kendilerine büyük maddi çýkar saðlamýþ, mazlum uluslarýn düþmesine ve sömürülmesine öncülük etmiþlerdir. Bu durum üstü örtülü olarak günümüzde de sürdürülmektedir.


:AEBF:
Bugün Avrupa’da baþta Ýngiltere olmak üzere Ýspanya, Ýsveç, Norveç, Danimarka, Belçika, Hollanda, Vatikan gibi ülkeler hala inatla “krallýk” olarak yönetilmektedir. Lüksemburg dükalýk, Monaco, San Marino, Andorra ve Liechtenstein prenslik olarak yönetilmektedir. Örneðin, Ýngiltere’nin resmi adý “Büyük Britanya ve Kuzey Ýrlanda Birleþik Krallýðýdýr. Lüksemburg’un ise “Büyük Lüksemburg Dükalýðý”dýr.

Bu kokuþmuþ hanedanlýklarýn en yakýn müttefikleri Roma Katolik Kilisesi (Vatikan), Anglikan, Protestan ve Ortodoks Kiliseleri ticaret ve siyasetle çok yakýn iliþkidedir. Örneðin, Ýngiltere’de Diyanet Ýþleri yerine “Ýngiltere Kilisesi”, imam hatipler yerine de bir sürü ilahiyat koleji ve papaz okulu vardýr. Kilisenin baþý Ýngiltere kraliçesidir ve Baþ Kardinal kraliçeye baðýmlýdýr. Laik yönetim yoktur, din ve siyaset iþbirliði halindedir. Fakat bunlarýn hiçbiri bizdeki gibi gericiliðin ve þeriatýn kalesi konumunda deðildir. Türkiye ise zaten laik deðildir, hiçbir zaman da olamadý ve olamayacaktýr: Çünkü Diyanet Ýþleri personeli ve imamlarýn maaþlarý Atatürk zamanýndan beri devlet tarafýndan ödenmektedir.

Dini temellere göre kurulmuþ Ýsrail devleti de Musevilik ile iç içedir. Tüm hukuk iþlemleri ve gündelik yaþamda Tevrat kurallarýna geçiþ üstünlüðü verilir. Ýsrail gibi olmaya özenen Müslüman ülkelerde de din ve siyaset her zaman birlikte yürümektedir. Neredeyse resmi ve milli dinler haline dönüþmüþ Budizm, Hinduizm, Þintoizm gibi uzak doðu dinleri de siyaset ve ticaretin içindedir. Tibet’in ruhani lideri olan Dalay Lama’nýn siyasetle ilgilenmediðini söyleyebilir miyiz?

Oysa gerçek demokrasi halkýn doðrudan yönetimidir. Bir ülkede resmen onaylanmýþ ve kabul edilmiþ bir aristokrat sýnýf varsa o ülkede demokrasi göstermeliktir. Siyasal aktörler sahnede þov yapar halk da bunu zokasýyla birlikte yer ve yutar. Halk da saf saf geçmiþ tarihiyle böbürlenir ve bu krallýklarýn sonsuza dek süreceðine inanýr. Neden hiçbir çaðdaþ Avrupalý düþünür, filozof, bilim adamý bu krallýklarýn ortadan kaldýrýlmasýný, laik düzene geçilmesini önermiyor? Niye “Avrupa Baharý” olmuyor bir türlü o ülkelerde?

Anlaþýlan o ki hangi din veya inanç olursa olsun tümünün siyaset ve ticaretle haþýr neþir olduklarý açýktýr. Peki neden bu böyle? Bu durumda bir garabetlik yok mu? Yok! Alan memnun, veren memnun! Herkes mutlu! Bu tarihin baþlangýcýndan beri hep böyle olmuþtur. Ve bu din-siyaset birlikteliði gün geçtikçe daha da çok pekiþtiriliyor. Neden?

Zira, dünya devletlerinin yakýn bir gelecekte patlamasý muhtemel bir üçüncü dünya savaþý sýrasýnda olan biteni fazla sorgulamadan, kanýný seve seve akýtmaya hazýr, cephede gözünü kýrpmadan ölecek imanlý ve dindar insanlara gereksinim duyacaklarý kaçýnýlmazdýr! Onun için bol bol çocuk doðurun diye tepiþip duruyorlar. Ölecek kelle (!) lazým! Þehit olarak cennete gitmeyi hayal edenlerin sadece Müslümanlar mý olduðunu zannediyorsunuz? Hayýr ! Hepsinde bu hayal ve umut vardýr!

Ýþte bu nedenle dinin insanlýk üzerindeki baskýsýnýn artarak sürdürüleceðine kesin gözüyle bakabiliriz. Küresel egemenler din ve siyaseti kullanarak tüm güçleriyle o son savaþa hazýrlanýyorlar! Dine, yeni silahlarý denemeye ve kan dökmeye ihtiyaçlarý var! Bu durumu kabul etmiyoruz deðil mi? O halde, Diren Avrupa ! Diren Dünya!


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ::
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
3 Eylül 2013
Yine güzel bir yazý. Paylaþýyorum. Selamlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 21. yüzyil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarihteki Ýlk Soykýrýmdan Günümüze

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.