..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Hakan Yozcu




6 Aðustos 2013
Facede Tavla Sahtekarlarý  
Hakan Yozcu
Facede tavla oynuyorsanýz gözü açýklara dikkat etmek zorundasýnýz. Siz masumane bir þekilde hoþça vakit geçirmek için oynuyorsunuz. Ama onlar sizin bu masumiyetinizden faydalanýp haksýz kazanç elde ediyorlar. Ve kýsa bir süre sonra ciddi bir gelir elde ediyorlar.


:BGCF:

Tavla oyunu için, hoþçavakit geçirmeye yarayan ve zekayý da çalýþtýran bir beyin jimnastiði oyunudur denilebilir. Türk insaný yüzyýllardýr tavla oyununu çok sevmiþtir ve onu stress atma, günlük sýkýntýlardan bir an olsun uzak kalma aracý olarak görmüþtür. Bu gün kahvehanelerde, ara sokaklarda ve hatta evlerde mutlaka tavla oynayanlara rastlarsýnýz. Sadece oynayanlar deðil, onlarý merakla, heyecanla izleyenler de bulunur.
Bu nedenle olacak ki günümüz internet olayý da tavla oyununa el attý. Oyun meraklýlarý için tavla, internet ortamýnýn vazgeçilmez bir unsuru oldu.
Facebook, bu gün dünyayý sarýp sarmalayan bir iletiþim aðý oldu. En yaþlýlardan en gencine, hatta çocuklara kadar ulaþtý facebook. Bu gün kimlerin facebookta hesabý yok ki?
Tabii facebook yöneticileri de tavla oyunundan geri kalamazdý. Milyonlarca facebook baðýmlýsýnýn arasýnda tavla hastalarý da vardý. Bu nedenle tavla oyunu, facebook oyunlarý arasýnda yerini hemen aldý.
Ben de stress atmak için çok da usta olmamama raðmen facede tavla oynuyorum. Hem de büyük keyif alarak. Daha on gün önce bana facede tavla oynamanýn bu kadar zevkli, eðlenceli ve hoþ olduðunu söyleseydi, onlara güler geçerdim. Oysa on gün önce aðabeyimin tatlý tatlý anlatmasýyla ben de baþladým oynamaya. Sanki de dünyam deðiþti. Vaktin nasýl geçtiðini anlamaz oldum. Ondan da önemlisi bir çok seviyeli, dürüst ve anlayýþlý arkadaþým oldu. Onlarla artýk sýk sýk görüþmeye baþladýk. Tabii bunlarýn yanýnda seviyesiz, anlayýþsýz, yenilgiyi hazmedemeyen ve yenilmeye baþlayýnca hemen küfre, saygýsýzlýða baþlayanlar da var. Kýsa süre de onlarý da tanýyorsunuz. Ve tabii onlardan uzak kalarak, onlarla bir daha oynamýyorsunuz.
Bu iþi, ticarete dökenler de olmuþ. Bazen mesajlar geliyor. "Bir milyon puan 20 lira. Bize numaranýzý býrakýn biz sizi arayalým" diye. Tabii ben bu açýkgözlere hiç itibar etmiyorum. Bunlara elinizi verirseniz kolunuzu kaptýrýrsýnýz. Bizim Türk Milleti yardýmseverdir. Dayanýþmayý sever. Burada da iþin kolayý bulunmuþ. Çok sýk oynayan kiþiler artýk birbirleriyle kanka olmuþ. Sýkýþtýklarý yerde birbirlerine borç puan veriyorlar. Ben dahi bir sefer hiç tanýmadýðým ve fakat sonradan çok iyi anlaþtýðým bir bayan arkadaþtan borç puan aldým. Puaným yükseldiðinde tabii ki ödedim. Oyunlar, anlaþýldýðý gibi puanla oynanýyor. Oyunu aldýðýnýz sürece puanýnýz artýyor. Kaybettikçe de azalýyor. Sistem size baþta yeteri kadar puan veriyor. Bittiði anda arkadaþlarýnýzdan bulmak veya satýn almak zorunda kalýyorsunuz.
Buraya kadar sözüm yok. Bütün bu olanlar saygý ve hakkaniyet içerisinde yürüyor. Ama bu iþi hileye döken ve haksýz kazanç elde edenler de oluyor. Oynadýkça bunu da öðreniyorsunuz.
Tavla bölümüne girdiðinizde çeþitli adlar verilmiþ odalar var. Her odanýn puanlarý ayrý ayrý. Acemi çaylaklardan tutun, ustalara, zirvelere, yenilmezlere ve en büyük profesyonellere kadar gidiyor. Artýk oda büyüdükçe puanlar da artýyor.
Küçük puanlý odalarda fazla hile olmuyor. Ama bu odalardan puaný çok büyük olan odalara geçince iþ deðiþiyor.
Odalara girdikten sonra masalar açýyorsunuz. Artýk karþýdaki kiþileri oyuna davet ediyorsunuz, veya onlar sizi davet ediyor. Beðendiðiniz veya tanýdýðýnýz varsa onlarla oynuyorsunuz.
Burada Oyuncu adý, oyun süresi ve oyun bitiþ sayýsý var. Genelde isimler sahte. Hatta bazý gözü açýklar kadýn resmi koyup, kadýn kimliði ile oynuyor. Nedeni da gayet basit. Kadýnlar tavlayý pek bilmez ya, o nedenle kerizleri sözde kolay avlayacaklar. Oyun sýrasýnda dilenirse katlamalar yapýlýyor. Katlama teklifini kabul ettiðiniz taktirde oynadýðýnýz puan ikiye katlanýyor. Mars da ederseniz bir daha ikiye katlanýyor. Hal böyle olunca da bu gözü açýklar puanlarýný daha da katlayýp satabiliyorlar ve böylece haksýz kazanç elde ediyorlar.
Bitmedi. Bu iþi daha da öte götürüp iþi sahtekarlýða dökenler var. Önce ben de bunlarýn tuzaklarýna bir iki kez düþtüm. En az on milyon puaným gitti. Nasýl mý? Masalar geldiðinde oyun bitiþ sayýsý bölümü var. Burada rakam kaç ise o kadar oyun oynuyorsunuz. 1 ise tek maç, 3 ise üç maç. Ýþte siz siz olun kesinlikle bitiþ sayýsý 3 olanlarla oynamayýn. Çünkü onlar da dolandýrýcý, üçkaðýtçý ve sahtekar.
Açýklayayým. Sonradan öðrendim. Bir bilgisayar programý varmýþ. Bu program sayesinde karþýdaki oyuncunun oyununu dondurup kaybetmesini saðlayabiliyorlar. Önce inanmamýþtým. Ama kaç defa oyun bitiþ saysý 3 olanlarla oynamýþsam hepsinde ayný sonuç baþýma geldi. ikinci veya en geç üçüncü oyunda bilgisayarým dondu. Tabii sistem, verilen süre içinde oynayamadýðýnýz için sizi yenilmiþ sayarak mars olmanýzý saðlýyor. Tabii ki puanlarýnýz kat be kat artarak sizden siliniyor. Bu kiþiler o kadar akýllý, o kadar kurnaz ki birinci veya ikinci oyunda bilerek yeniliyor. Son oyunda da nasýlsa öndesiniz, kesin yeneceksiniz, bu nedenle oyunu katlýyorlar. Siz de zokayý yuttuðunuzdan bunu kabul ediyorsunuz. Ve son oyunda kalleþlik görevini yerine getiriyor. Ellerindeki programý devreye sokarak bilgisayarýnýzý donduruyor. Süreniz bitince de mars oluyorsunuz ve puanlarýnýz bir ikiye daha katlanarak karþýdaki oyuncunun hanesine gidiyor.
Bu haksýz kazanç deðil de nedir. Siz, belki bunu basit bir olay görüyorsunuz. Önemsemiyorsunuz. Ama Türkiye nüfus olarak neredeyse 80 milyon oldu. 30 milyon kiþi facede olsa bunun 10 milyonu tavla oynasa ve 5 milyon kiþiye bu uygulansa dünyanýn puaný eder. Bunlarýn da satýldýðýný düþünürseniz hatýrý sayýlýr bir gelir söz konusu olur.
Peki face yöneticileri buna neden göz yumuyor? Neden bunu engellemeye çalýþmýyor? Ýster istemez insanýn aklýna bu kumpasta onlarýn da mý parmaðý var demek geliyor.
Ne diyelim... Biz de saf saf burada takýlýp oynuyoruz...
Belki basit bir olay gibi duruyor. Ama derinlere inince hiç de öyle görünmüyor.
Ben hazmedemedim. O nedenle bu olayý köþeme taþýmak istedim. Belki birileri okur ve bana hak verip bu olaya bir son verir diye.
Herkese hoþça vakit geçirmeleri dileðimle bol þanslar diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn güven ve güvensizlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gençler Neden Boþluða Düþüyor?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.