..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




26 Eylül 2012
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?  
Fuat Türker
Barýþ ve huzur ancak Allah’ýn emrettiði gibi birlik olduðumuzda gerçekleþebilir. Ve son dönemde yaþanan olaylarý sosyal ve siyasi bir geliþme olarak deðerlendirmeyerek, Allah’ýn hayýr ve hikmetle yarattýðýna inandýðýmýzda…


:AIGE:
Bu yazý, kurulmuþ, kurulan, kurulacak olan tüm birlikleri doðal karþýladýðý halde muhtemelen adýnda “Ýslam” bulunduðu için tedirgin olan, altýnda bir baþka –art-niyet arayan kiþilere ithaf edilmiþtir.

Bugün Ýslam dünyasýnýn çarpýk akýmlardan ve aþýrýlýklardan arýndýrýlarak, Kur’an’a dayalý bir Ýslam anlayýþý ile yeniden eðitilmesi, Ýmam Gazali’nin ifadesiyle “ihya edilmesi” gerekiyor. Tüm dünyada yaþanan kanýn, acýnýn ve gözyaþýnýn dinmesi, sorunlarýn çözülmesi için demokratik esaslara ve hukukun üstünlüðü prensibine dayanan bir birliðin, Ýslam Birliði’nin kurulmasý acildir.

Söz edilen birlik konusunda, bugüne kadar neredeyse hiç seslendirilmemiþ hatta düþünülmesi garip karþýlanmýþ fikirler ortaya atýlýyor, Türk Ýslam dünyasýnda çeþitli yetkililer, Ýslam ülkelerinin birlik olmasý gerektiði konusunda daha önce kendilerinden duyulmamýþ açýklamalar yapýyorlar. Ýslam Birliði, Ýslam dünyasýnda diplomatik düzeyde yapýlan toplantýlarda temel konu olarak iþleniyor ve birlik sesleri daha fazla dile getiriliyor.

Yüze yakýn ülkeyle aramýzdaki vize uygulamasýnýn kaldýrýlmýþ olmasý, toplantý ve konferanslarda birlik ve beraberlik mesajlarý verilmesi Ýttihad-ý Ýslam’ýn ütopya deðil, beklenen bir oluþum olduðunun delili. Son dönemde Ýslam Birliði ve bu birliðin liderinin Türkiye olmasý gerektiði konusunda çarpýcý açýklamalar geliyor.

Avrupa Birliði Mümkün, Ýslam Birliði Marjinal mi?

Ýslam Birliði, Avrupa Birliði benzeri bir birliktir. Avrupa Birliði’nde, üye ülkelerin hepsi kendi ulusal egemenliklerini, yönetim sistemlerini korurlar. Birliðin deðerleri ise ‘Avrupa kültürü’ üzerine inþa edilmiþtir.

Ýslam Birliði de, ‘Ýslam kültürü’ temeli üzerine inþa edilen, üye ülkelerin baðýmsýzlýklarýný ve milli sýnýrlarýný koruduklarý bir birliktir. Devletler yapýsal olarak birleþmeyecektir kuþkusuz, ama ortak politika ve çýkarlar çerçevesinde bazý ortak organlarý olacaktýr. Avrupa Birliði birlik ruhu yansýtmaz ancak Ýslam Birliði - Allah’ýn dilemesiyle -akýlcýlýk, samimiyet, sevgi ve coþku temeline oturacaktýr.

Tarihte lideri olmayan bir topluluk yoktur. Kur’an’da kýssasý anlatýlan her kavmin bir lideri vardýr; Ýslam Birliði’nin de bir lideri olacaktýr. Bütün Ýslam ülkeleri, lider olarak Türkiye’yi iþaret etmektedirler. Çünkü Türkiye hem Osmanlý’nýn mirasçýsýdýr hem de dinin en güzel yaþandýðý, marjinal ve fanatik görüþleri bulunmayan demokratik bir ülkedir. Türkiye’nin liderliði, ýrk ya da diðer ülkelere hükmetme deðil, koruma anlamýndadýr.

Kur’an’ýn, “Allah’ýn ipine hepiniz sýmsýký sarýlýn. daðýlýp ayrýlmayýn.” buyruðu gereðince ittihad yani birleþme zorunludur. Bediüzzaman, “Ýttihad-ý Ýslam bu zamanýn en büyük farz vazifesidir ve âdet deðil, ibadettir” diyerek, bu birleþmenin önemine dikkat çekmiþtir. Ýslam dünyasýnda yýllardýr yaþanan acý ve dökülen kan, bu parçalanmanýn getirdiði sonuçlardan biridir. Kan ve gözyaþýnýn durmasý ve insanlarýn huzur içinde yaþamalarý için ittihad-ý Ýslam’ýn önemi açýktýr. Her Müslüman bu süreçte çaba içinde olmalýdýr.

Hayatýmýzýn her anýnda olduðu gibi, ittihad-ý Ýslam’ý amaçlarken de Allah’ýn ve Peygamberimiz(sav)’in gösterdiði yolu izlemeliyiz. Kendi mantýðýna, kendi yorumuna ve uygun gördüðü koþullara göre farklý yollarý izlemek ve Allah’ýn gösterdiði yoldan baþka yola uymak kayba götürür. Allah’ýn yardýmý, yalnýzca Kendisinin ve Resûlünün yolunda çaba gösterenler içindir.

Bediüzzaman, Ýslam Birliði’nin kurulmasýný ve Ýslam ahlakýnýn dünyaya hakim olmasýný, Ýslam dünyasýnýn büyük bir bayramý olarak tarif eder.

... ÝnþaAllah, alem-i Ýslamýn (Ýslam aleminin) da büyük bir bayramýna yetiþirsiniz. Cemahir-i müttefika-i islamiyenin (Ýslam cumhuriyetlerinin birleþmesinin) kudsi kanun-u esasiyelerinin (kutsal kanunlarýnýn) menbaý (kaynaðý) olan Kur’an-ý Hakim, istikbale tam hakim olup beþeriyete (insanlýða) tam bir bayramý getireceðine çok emareler (iþaretler) var. (Emirdað Lahikasý-ll, s. 76)

Ýttihad-ý Ýslam Allah’ýn dilemesiyle zaten gerçekleþecektir. Bolluðuyla, bereketiyle, insanlara saðlayacaðý refah ve huzur dolu ortamýyla her insanýn ulaþmak isteyeceði ve hayal ettiði bu güzel dönemle müjdelenmek, kuþkusuz tüm Müslümanlar için üstün bir þereftir. Ancak hepimiz buna ne kadar vesile olduðumuzu, gerçekleþmesi yönünde ne kadar çaba gösterdiðimizi ve içten ne kadar dua ettiðimizi samimi olarak, tevilde bulunmadan düþünelim. Sonra “sayýp döktüðümüz mazeretler” kabul edilmeyebilir…

Barýþ ve huzur ancak Allah’ýn emrettiði gibi birlik olduðumuzda gerçekleþebilir. Ve son dönemde yaþanan olaylarý sosyal ve siyasi bir geliþme olarak deðerlendirmeyerek, Allah’ýn hayýr ve hikmetle yarattýðýna inandýðýmýzda… Ýslam coðrafyasýndaki olaylar endiþe verici gibi görünüyor da olsa yaþanan zulüm, kargaþa ve çekilen acýlar, yaklaþan kutlu dönemin doðum sancýlarýdýr.

Ve Rabbim dilerse âlem-i Ýslâmýn büyük bayramýna yetiþiriz...

Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]
Neden Ýman Etmezler?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.