..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Hulki Can Duru




10 Eylül 2012
Cahil, Kara Cahil, Zýrcahil…  
"Ýgnorantus, ignoranta, ignorantum" Moliere

Hulki Can Duru


Biz millet olarak lüks otomobillerle dolaþmaya, tesettürlü haþemalý ucubeliklerle plajlara çöreklenmeye, kentlerin çirkin gökdelenlerine týkýþýp kapý önlerine kokmuþ pabuçlarýný yýðmaya, oralarý güya «modernize» ederek yaþanmaz hale getirmeye bayýlýrýz. Zengini ve fakirimizle çapulcu güruhundan farkýmýz yoktur, kentlisiyle köylüsüyle halkýmýz zýr cahildir...


:AHGJ:
Baþardýlar sonunda: Halk o kadar cahilleþti, o kadar korktu ve göðsünü gere gere o yobazca yaþamaya o kadar heveslendi ki, dinsel kýlýf altýnda yapýlan eylemlerin veya kendisine karþý dinsel kýlýfla dayatýlanlarýn çoðunun ahlaksýzlýk olduðunu, bu ahlaksýzlýklarýn kendisi, ailesi ve çocuklarýnýn geleceðini karartacaðýný, ülkeyi er veya geç savaþa, felakete ve ekonomik yýkýma sürükleyeceðini göremez hale geldi.

Bu topraklarda yaþayan %80 nüfusun ne dünyanýn nereye gittiðinden haberi vardýr, ne gerçek tarihini, ne dilini bilir, ne kültürünü tanýr, ne de toplumsal deðerlerin evriminden haberdardýr. “Muhteþem Yüzyýl” TV dizisini salyalarý akarak seyrederken Avrupalýnýn dünyayý keþfettiðini, bilim ve teknikte nasýl ve neden ileri gittiðini görmek istemez. Kiþiye özel bir genelevden farksýz haremde sefahat hayatý süren, kültürlü insanlarý ve bilim adamlarýnýn kafasýný vurduran, uçkur düþkünü padiþahlarýn rezil seks hayatýný ve saraydaki iðrenç entrikalarý zevkle ve imrenerek izler.

Avrupa’da ilk yenilgimizi I. Viyana bozgunu ile 1529da Muhteþem Yüzyýl devrinde aldýðýmýzý, Kanuni Süleyman’ýn Fransa kralý I. François’yý hapisten bir mektupla kurtardýðýný bilir de, o François’nýn kurduðu “Collège de France” ýn bugün dünyanýn en önemli araþtýrma kurumlarýndan biri olduðunu düþünmek bile istemez.

Bizim þehvet düþkünlerinin hangi kurumu ayakta kaldý? Hangi kurumlarýnýn insanlýða bir faydasý oldu? Muhteþem Süleyman’ýn yaptýðý en büyük iþ oðlu Þehzade Mustafa‘yý Hürrem uðruna katlettirip, devleti bir ayyaþa teslim ederek imparatorluðun yýkýlýþ sürecini baþlatmak olmadý mý? Peki, 17 Kasým 1922 de Ýngiliz savaþ gemisi “HMS Malaya” ile bu ülke topraklarýný terk eden kimdi? II. Dünya Savaþýnda yenik çýkan Japon devlet adamlarý utançlarýndan harakiri yaparak intihar ettiler. Yoksa onur ve erdem konusunda Osmanlý’yý mý örnek alsalardý?

Biz millet olarak lüks otomobillerle dolaþmaya, tesettürlü haþemalý ucubeliklerle plajlara çöreklenmeye, kentlerin çirkin gökdelenlerine týkýþýp kapý önlerine kokmuþ pabuçlarýný yýðmaya, oralarý güya «modernize» ederek yaþanmaz hale getirmeye bayýlýrýz. Zengini ve fakirimizle çapulcu güruhundan farkýmýz yoktur, kentlisiyle köylüsüyle halkýmýz zýr cahildir. Buna raðmen, bizim millet Avrupalýyý ve Müslüman olmayan uluslarý dinsizlik, kafirlik, gavurluk ve ahlaksýzlýkla suçlar. Oysa aynaya bakmaya cesareti olsa asýl dinsiz, kafir, gavur ve ahlaksýzýn kim olduðunu görecektir.

Baðnazlýðýn, hurafelerin ve dinselliðin gemi azýya aldýðý, çaðdaþlýk ve akýlcýlýktan hýzla uzaklaþtýðýmýz bir dönemde gün geçmiyor ki cinsiyet veya feodal ahlaksýzlýklar yüzünden tecavüze uðrayan, öldürülen çocuk yaþta kýzlar ve kadýnlar ile terör kurbanlarýnýn ve þehit askerlerin haberleri gazetelerde, televizyonlarda yer almasýn. Tüm bunlar olurken ülkemiz rüþvet, hýrsýzlýk ve avanta lavanta iþlerinde Avrupa birincisi, dünya dördüncüsü; toplu cahillik sýralamasýnda en ön saflarda; dünya üniversiteleri arasýnda ilk 500 arasýnda hiçbir üniversitesi yok, devleti yönetenlerin hakkýnda bulunan suç dosyalarý nedeniyle de dünya birincisidir.

Büyük bir iþtiyakla cenazeden cenazeye koþan, gözünün içine baka baka, göstere göstere yapýlan yüz kýzartýcý eylemleri, hareketleri, kayýrmalarý, yolsuzluklarý ve toplu ölümleri kanýksayan bu millet iyicene tozuttu mu, yoksa inancýn ahlaksýzlýðý ya da ahlaksýzlýðýn inancý onun gerçek deðerlerini mi yansýtýyor?

Milletin gözü önünde, televizyon kameralarý karþýsýnda, binbir çeþit rezilliði ve aymazca davranýþlarý sergileyenleri öven, diplomasinin ne olduðunu bilmeyen seviyesiz ve terbiyesizce konuþan siyasetçileri alkýþlayan, buna karþýn bütün dünyada bize saygýnlýk kazandýrmýþ, onurlu insanlar olmamýzý saðlamýþ cumhuriyeti kuran lideri ve kadrolarý aþaðýlayan çokbilmiþ, ukala tavýrlý süzme cahilleri her gün karþýmýza diken görsel ve yazýlý medyayý daha ne kadar izlemek zorunda kalacaðýz?

(Bu yazý için faydalandýðým kaynak: Prof. Celal Þengör, Bilim Teknoloji - Cumhuriyet sayý:1258)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Siz, kaybedilmiş cahil bir ruh'sunuz!
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
12 Eylül 2012
Bütün bunların düzelmesi için her eve bir cami, her camiye bir imam, her imama beş karı, her karıdan beş oğul lazım ki cihat'a gidelim. Zaten yazdığınız zırvalıkları da kimseler okuyup anlamıyor. Saygılarımla.

:: ...
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
12 Eylül 2012
Yürekli bir çýðlýk. Paylaþalým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Ýlker Baþbuð'un 14 Nisan 2009 Tarihli Deðerlendirme Konuþmasýnýn Eleþtirisi (I)
Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Ýlker Baþbuð'un 14 Nisan 2009 Tarihli Deðerlendirme Konuþmasýnýn Eleþtirisi (Iý)
Koçan Devrimi (!) ve Postmodern Saksofon Demokrasisi
Ordo Ab Chaos Stratejisi
"The Economist" Dergisine Mektup
Israel Delenda Est?
2012 Nobel Barýþ Ödülü Avrupa Birliðine Verildi!
Tarihin Çarklarýný Geriye Çevirmek
G… Kýlý ve Siber Teröristler!
Terörü Çözme Süreci mi Dediniz?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.