..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Birkan ASKAN




17 Eylül 2001
Maviliðin deruni ihtirasý  
Gözleri maviliðin deruni ihtirasýna kapýlmýþ bir suskunluk taþýrdý deniz.

Birkan ASKAN


Ufka dayanan sýrtýný rüzgarlar eskitirdi. Yaðmur yaðarsa aniden gökyüzü palette siyaha matem katardý bir ressamýn uykularýna can çekiþir gibi. Yazýlan her þiirde amaçsýzca tüketilen bir garipliðin kan kokusunu biriktirirdi ýssýzlýða...


:BEEC:
Gözleri maviliðin deruni ihtirasýna kapýlmýþ bir suskunluk taþýrdý deniz. O maviliðine ne gökyüzü ne elleri yüreðinde taþýdýðý hatýralar dayanabilirdi. Görebildiði bir deniz feneri sancýsý çekerdi yalnýzlýðý.

Ufka dayanan sýrtýný rüzgarlar eskitirdi. Yaðmur yaðarsa aniden gökyüzü palette siyaha matem katardý bir ressamýn uykularýna can çekiþir gibi. Yazýlan her þiirde amaçsýzca tüketilen bir garipliðin kan kokusunu biriktirirdi ýssýzlýða.

Çatladý toðraðýn duygusu. Avuçlarýndan yýldýzlar kaydý insanlýðýn onuruna. Yaþamak ve sevmek böyle birþeydi belki de,kendi içinde kanayan dünyanýn hep hasreti ezberleten yalnýzlýðýna.

Uyanmak tecrübesiz bir uykunun baþrolünü anlatýrdý kimsesizliðe. Sokaklarýn altýnda hep ayný indirimli aþklar çiçeklenirdi. Satýlamayan bir aþk vardý.
Düþlerin kývýlcým rengi akþamlarýna býraktýðý bir mesaj tutkusuydu seviþen cümlelerin bahtiyarlýðý.

Dudaklarda hiç ulaþýlmayan karanfil bahçesi.Sonra, bize kalan ardarda geçip giden zamansýzlýk yankýsý,dýþýmýzdaki bütün kýrýk ruhlarýn anlaþýlmayan ihtiyarlýðý.

Gün batarken aynalarýn gizemli yüzlerinde ýþýk yoksulu geceler baþlardý. Her yolu periþan edilen bir hayatýn yarýna askýntý düþüren hayallerinden ne anlatýldýðý ne de anlaþýldýðý belli olan bir masumiyet serbest býrakýlýrdý.
Kalem yazdýkça yürek okudukça deðer kazanýrdý öpüþmeler.

Dümeni bir tarihe iz býrakan yanýk kokusunda çoðalýrdý yalnýzlýklar. Gözyaþý sarhoþ eden en basit zehirdi tutulacak yeri olmayan her kadehte. Yaðmur yaðdýðýnda þehrin en mütemadi kesimine mavilik siyaha aþk katardý.
Olmayan bir ruhun bedenini ýsýran deniz, kendi dalgalarýnda köpüklenirdi ayrýma gölge düþüren her zamana.

Zor olmalýydý baþlangýcýn sonlarý. Kolay anlaþýlýp,kolay koparýlýp atýlan bir takvim yapraðý gibi süzülemezdi hiçbir mevsim açýnýmý hesapsýz kollarýnda. Her baþlangýç anlamlý olmalýydý.

Çalýþmaktan yorulan insanlarýn yüzlerine maskelenen bir fabrika fotoðrafýný bir masa üzerinde duran bomboþ sayfalarý,ülkeleri sýnýrlayan kýrmýzý kalýn bir hattýn son bulduðu her noktayý,sayfalarýn kitaplara fiþlenen bütün numaralarýný,bir atlastan coðrafyasýna isyan eden her rahatlýðý çekip kaos terkine bulaþtýran düþmanlýk son bulmalýydý. Ruh kapsamýnda ortaklýk arayan her yýrtýcý saldýrganlýk aþkýn gizine saplanmadan,bu belirsiz bataða elini kolunu kaptýrmadan çoðalmalýydý.

Pencereleri þehre açýk her eve yýldýz giriyor. Mevsimsiz bir Kýþ. Ýsmi bile geçmeyen bir yürek gece nöbetine çýkýyor yoðun kar altýnda. Deniz fenerinin görebildiði en uzak noktada aþk duruyor.

Viyana önlerinde yeniçeri sefaleti baþ gösteriyor.Antikasýz hiçbir evin ýþýðý yanmýyor artýk. Tozdan eskiyen, hatýralar uyandýrýlýyor. Sabaha düþen ilk yaðmur tanesinde boðulan bir siluet beliriyor.

Kirletilen her kar tanesi,kendi kentinde eriyip gidiyor. Ýnanýlmaz gelen her seviþmenin ardýnda boðazýn sularýndaki yalnýzlýk,karþý kýyýnýn her sessizliðini kendi içine çekiyor. Yaþanmaz bir hal alýyor aþk adýna her ayrýlýk.

Daðlara çýkýyoruz biz.Kendisi olmayan bütün daðlara kaðýt üzerinden yürek tüketiyoruz. Yürekleri kan kokusuna esaret bilenen bellekleri alkýþlýyoruz bir köþeden. Yazdýkça kaðýtlara zahiri zafer çýðlýklarýna kapýlýyoruz.

Gidemediðimizi anlamamýþ gibi yapmaktan zevk duyarcasýna hýrpalýyoruz zamaný. Oysa denizin fenerleri hep ayný yerde bekler,gelmez diyemediðimiz bütün sabahlarý.

Gelirsen yalnýz benimle gel demekten,kalýrsan yalnýz benimle kal diyemeyen her zamana,zamansýzlýkla gömülüyoruz. Ve aðlýyoruz acýyý acý gibi hissedip, ve yanýyoruz aþka aþk gibi yüreksizce tükenip. Bakýyoruz da,biz neredeyiz nereden geldik bu hayata,nereye gitmekteyiz.

Kalýn kitaplarda boðuluyoruz,uzun yaz bana her satýrý,uzun olsun hayat. Ve doðan her Güneþ’i anlat bana yavaþ yavaþ,sonrasýnda kalsýn dudaklarýmýzda ulaþýlmayan bir zevki sefahat.

Biz yaþamayý böyle biliyoruz.

Gözlerini kýsarak baktýðýn her istasyonda çýplak ayaklý binlerce çocuk yatýyor.Üzerinde yama tutmayan,suskunluklar.Ceplerinde yürekleri,sevdalarý anlatan bakýþlarý uyuyor.Anlýyorum dersen bir kez olsun,gözlerinden öper seni o küçücük umutlarý.

Kelimelerin çevirisi yapýlamayan bir bezginliðini alýp yapýþtýrýyor yüzümüze,bir gün öncesinde kalan haykýrýþlarý.Yazýk biz aþk adýna aþk’ý tanýmýyoruz. Sýrtýný yasla ve bekle diye yalvarýyor bize ýþýklar altýnda gölge arayan deniz fenerinin duvarlarý..

Biz yaþamayý aþkla paylaþmýyoruz.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yüreðime üç kez dokun
Aþkýna deli itirafýdýr okuduklarýn
Huzuru Kaçýran Bir Aþk Gibiyim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Martýlarýn kanatlarýnda sevdim seni
Dokunamasamda sana
Ne demek geliyorsa içimden sana
Aþkýma sözümdür
Özlemek diyorsun bana
Suskunlukla yýkadým yüzümü
Aþk tükenirmi hasret oldukça
Mevsimin getirdiði yaðmursun bana
Çocukluðum sokaktýr benim
Düþlerde yaþamanýn rengi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir baþka seviyorum seni [Þiir]
Sor beni yaðmurlarýna [Þiir]
Bir [Þiir]
Yaþamam gerek seni [Þiir]
Salýncakta unuttuðum [Þiir]
Bir Bunu Cekip Aldim [Þiir]
Mevsimsiz [Þiir]
Aþk-ý Ýnfaz [Þiir]
Ýstanbul yansýmasý [Þiir]
Bir ihtimaldir sevmek [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Kimse kimseye benzemese de, kimse herkesi biraz kendine benzetir.. /Kimseye benzemem diyen de, aslýnda herkesten çok kimsedir../.O.Auroba /E.Batur /P.Celan /M.Mungan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.