..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




1 Aralýk 2011
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - 16  
Fatma Nine de günlük ttmuþ.

Kâmuran Esen


Ne demiþler; "Hayat, paylaþýnca güzel." sevgili günlüðüm.


:ADIC:
Sevgili Günlüðüm;

Nasýlsýn bakalým, iyi misin ? Ben þincilik iyiyim. Memet Amca’nla barýþtýk nihayet. Özür dileme modasýna o da uydu, benden özür diledi. Özür dileyince, yralaraýn kanamasý durmuyo ama, olsun. Baþbakanýn özründen etkilenmiþ, öyle diyo. Ben hiç etkilenmedim. Neden diye soracak olursan; baþbakanýn özür dileyeceði çok kiþi var daha da onun için. Silivri’de kaç senedir neden yattýklarýný bile bilmeyenlerden, basýlmamýþ kitabý yüzünden tutuklananlardan, kendisini protesto ettiler diye göz altýna alýnan öðrencilerden, korktuklarý için muhalif haber yapamayan basýndan, Van’da hâlâ laylon çadýrda galanlardan özür dilemesi gerekiyo. Daha çok da, yazmaynan bitmez sevgili günlüðüm.

Dün akþam caným sýkýldý, komþumuz Ayþe Haným’lara gittim oturmaya. Amanin evde bi telâþ bi telâþ sorma gitsin. Ayþe Haným’ýn gelini, oðlu harýl harýl çalýþýyorla masa baþýnda. Ellerinden renk renk gartonlar, boya kalemleri, bilgisayar çýkdýlarý. Uþak dedim, siz açýk öðretime mi yazýldýnýz? Hariçten üniversite okuyosunuz da benim mi habarým yok dedim. Nerde! Meðer çocuklarýnýn performans ödevini yapýyolarmýþ. Sanki öðretmen ödevi anne- babaya vermiþ gibi...” Ayol, sizin yaptýðýnýzý öðretmen anlar, çocuða ceza verir.” dedim. Gülüþtüler. Vermez vermez dediler. Meðer öðretmen zaten bilirmiþ ödevi çocuðun deðil de velilerin yaptýðýný. Anlarmýþ da ses çýkarmazmýþ. Öteki çocuklar da anne- babalarýna yaptýrýyorlarmýþ. Onlarýn çocuðu niçin anne babasýna yaptýrmasýnmýþ.

Ondan sonra karý koca bi gavgaya dutuþlar ki sorma gitsin. Gelin gocasýna, “Geçen senin yaptýðýn performans ödevinden çocuk orta not aldý, benim yaptýðýmdan beþ aldý. Bi ödevi bile beceremiyon.” diye söylendi. He þu baþýma gelen! Þaþdým galdým. “Sizin yediðiniz yemek, sadece sizin garnýnýzý doyurur; çocuðunuza bi faydasý olmaz.” deye akýl verecek oldum ama dinleyen kim. Okullarda verilen eðitimin hali iþte böyle sevgili günlüðüm.

Okul deyince aklýma geldi; Rize Üniversitesinin adýnýn Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi olarak deðiþtirilmesi için üniversite senatosunca karar alýnmýþ. Eeee normal. Fatma Nine Üniversitesi olacak deðil ya. Rize Atatürk Stadý yýkýlýp yerine yapýlan yeni stada " Recep Tayyip Erdoðan Stadý " ismi konmak istenmiþti, daha sonra Rize Stadýnda karar kýlýnmýþtý. Dün gibi aklýmda.

Televizyonda haberleri dinledikçe caným sýkýlýyo sevgili günlüðüm. Kayseri Büyükþehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarýnýn kapatýlmasý için HSYK’ nýn devreye girdiðini, HSYK üyelerinden birinin Kayseri’ye gittiðini ve tebligat yazýlana kadar beklediðini yazmýþtý gazeteler. HSYK demiþ ki: “ Adliye’ye gittik ama devam eden hiçbir soruþturmayla ilgili gündem ve amaç taþýmasý söz konusu deðil.”…Sevgili günlüðüm þinci ben sana “ Hamama gittim ama, bi tas su dökünmedim.” desem, inanýr mýsýn? Ýnanmazsýn. Benim dört yaþýmdaki torunum bile inanmaz. “ Madem yýkanmayacaktýn, hamamda ne iþin vardý anneanne?” der.

Memet Amcan'ý soracak olursan, pek mutlu. Ekvador’ la vize kalktý ya, onun uçun. Sanki Ekvador’da yapacaðý bir iþi varmýþ gibi, habire Ekvador’a gidip geliyomuþ gibi, bu ülkeye ihracat yapýyomuþ gibi. Be adam, parasýzlýktan Bolu’ya gidebildiðin yok, Ekvador’a mý gideceksin de vize galkdý deye seviniyon. Mudurnu nere, Ekvador nere.

Bi þeye daha çok caným sýkýldý sevgili günlüðüm.Üst düzey kamu yöneticilerimizin ve devlet memurlarýmýzýn; dini esaslara göre yönetilen Ýran’da, kamu yönetimi konusunda inceleme yapmasý kararlaþtýrýlmýþ. Ýran’dan ders alacakmýþýz yani. Ders aldýðýmýz ülkeye bi bak hele sevgili günlüðüm. Namus cinayeti adý altýnda insan öldürenlerin yargýlanmadýðý, idam cezasýnýn uygulandýðý, kadýnlarýn örtünmek zorunda olduðu ve þeriatla yönetilen bi ülkeden öðreneceðimiz ne olabilir sevgili günlüðüm? Çok deðil kýsa zaman sonra hangi ülkeye benzeyeceðimizi þimdiden görebiliyom. Zaten kimlere benzemeye özendiklerini gözümüze gözümüze sokup duruyorla, görmemek için kör olmak ilâzým. Cumhuriyet idaresi sayesinde bugünlere gelenler, her þeylerini borçlu olduklarý cumhuriyet rejimine alternatif arýyorlar. Atalarýmýzýn kemikleri sýzlýyodur mezarlarýnda.

Al sana bi flâþ haber: NATO ve Körfez ülkelerinden bir grup subay, Ýskenderun’da çok gizli bi toplantý yapmýþlar Suriye’yi iþgalle ilgili. Nasýl gizli toplantý ki bu, benim bile haberim oldu sevgili günlüðüm. Ama Memet Amca’nýn haberi yoktur kesinlikle. Çünkü televizyonda pek haber dinlemez. Evlilik programýyla magazin haberlerini izler, Bugün Ne Giysem’i izler. Aðarmýþ saçlarýndan, erik buruþuna dönmüþ suratýndan da utanmýyo. Gavga çýkaracam emme, daha yeni barýþdýk diye ses etmiyom. Ya sabýr !” Bret Bit mi Pit mi ne, iþte onun garýsýnýn dudaklarý silikonlu deðilmiþ; Allah vergisiymiþ.” diyo bana. Elâlemin garýsýnýn dudaðýnýn senin aðzýnda iþi ne? Sen önce kendi garýný düþün. Tansiyonu va, þekeri va, kalpte ritim bozukluðu va; adamýn umurunda deðil. “Gomþu varlýðý, goca saðlýðý severmiþ.” derler; ne kadar doðru. Hasdalýk bi yandan, etdiyarlik bi yandan; sonunda biz de AUT olduk Memet Amca’nýn nezdinde. Ama kendisini ben çoktan taca attým da farkýnda deðil.

Hoþça kal sevgili günlüðüm. Gene baþýný aðrýttým. Eee naparsýn, “ Hayat, paylaþýnca güzel!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.