..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Fuat Türker




24 Kasým 2011
Ýlk Öðretmenimiz  
Fuat Türker
Anneler, kiþiliklerini, davranýþlarýný, konuþma biçimlerini Kur’an’da bildirilen üstün ahlaka yakýþýr bir hale getirmeye gayret ettikleri kadar, bilime dair konularda da kendilerini eðitmelidirler. Bütün bu özellikler, çocuklarýna verecekleri eðitimde onlara yardýmcý olacaktýr.


:BFCD:
“Yeryüzünde öðretmenlikten daha þerefli bir meslek tanýmýyorum.” (Diogenes)

Bütün öðretmenlerimizin Öðretmenler Günü’nü kutluyorum, sabýrla yaptýklarý önemli hizmetleri için teþekkürlerimi iletiyorum, saygýyla ellerinden öpüyorum.

Fazýl Hüsnü Daðlarca’nýn þiirindeki gibi öðretmeni her çocuðun temeline bir taþ koyar; onu saðlamlaþtýrýr. Ben yazýmda bu taþlardan birini ilk yerleþtiren önemli birinden söz etmek istiyorum. Çocuðun ilk öðretmeninden; anneden… Mesleði öðretmenlik olan anneler ise ne güzel ki, kendi çocuðunun yaný sýra geleceði emanet aldýðýmýz birçok çocuðu eðitir, saðlam temeller üzerinde kiþiliðini geliþtirmesine vesile olurlar.

Anne ve çocuðu arasýndaki ilk yaþam köprüsü plesentadýr; anne bebeðini bu yolla besler. Doðduktan sonra da sütüyle onu doyurur. Anne, çocuðunu bedensel yönden beslediði gibi, ruhsal açýdan eðitmekle de yükümlüdür. Eðitimde ilk aþama ailedir ancak bu süreçte çocuk babadan çok annesiyle bir aradadýr. Bu nedenle çocuðun ilk öðretmeni annesidir.

Ýlk öðretmen olan anneye oldukça önemli görevler düþer. Gelecek nesillerin iyi yetiþmesi kendini yetiþtirmiþ annelerle mümkündür. Vicdan sahibi her anne, bilimsel konularda da kendini geliþtirmelidir. Çünkü Allah’ýn yaratýþýndaki üstünlüðü kanýtlarýyla açýklamanýn yolu bilimdir. Anneler, kiþiliklerini, davranýþlarýný, konuþma biçimlerini Kur’an’da bildirilen üstün ahlaka yakýþýr bir hale getirmeye gayret ettikleri kadar, bilime dair konularda da kendilerini eðitmelidirler. Bütün bu özellikler, çocuklarýna verecekleri eðitimde onlara yardýmcý olacaktýr.

Kuþkusuz çocuðun kalbini etkileyecek olan yalnýzca Yüce Rabb’imizdir. Ancak anne, her konuda bilgi birikimine sahip olmanýn yaný sýra kiþiliði ve karakter özellikleriyle de güzel ahlaký yaþayan bir Müslüman olarak, çocuðu için örnek bir model olmalýdýr.

Çocuða öncelikle Allah’ýn varlýðý, ve sonsuz güç sahibi olduðu anlatýlmalýdýr. Çocuk, çevresinde gördüðü her þeyin, içtiði suyun, yediði sebze - meyvenin, gözlerinin, kulaklarýnýn, kalbinin nasýl var olduðu ve bunlarý yaratýlýþý konularýnda düþünmeye yönlendirilmelidir. Evreni saran mucizevi güzellikler üzerinde bilgi sahibi olmasý, çocuðun gerçekleri fark etmesini saðlar. Çevresinde gördüðü yaratýlýþ gerçekleri vesilesiyle bu muhteþem düzenin sahibinin Allah olduðu gerçeðine ulaþabilir. Böylece çocuklara, din ahlakýnýn anlatýlmasý daha da kolaylaþacaktýr.

En Büyük Ýyilik

Din insan ruhunun en önemli gýdasýdýr. Bilimsel birçok araþtýrma sonucu da göstermiþtir ki; insan fýtrat olarak iman etme üzerinedir. Ýman yaþanmýyorsa önce insanlarýn, ardýndan ailelerin, daha sonra da toplumlarýn saðlýðý bozulur; dejenerasyon yaþanýr.

Çocuk inançlý yetiþtirilirse karakteri saðlam olacaktýr. Tek güç sahibinin Allah olduðunun bilincinde olmayan çocuk, yaþamý süresince insanlardan korkacak, insanlara hoþ görünmeye çalýþacak, Allah yerine onlardan yardým umacaktýr. Allah’a yakýn yetiþtirilen çocuk, yaþý küçük de olsa, olgun bir mümin aklýna ve ahlakýna sahip olur. Yaþadýðý her þeyin Allah’tan geldiðinin bilincinde yaþar ve olaylar karþýsýnda güzel tavýr sergiler.

Annenin, çocuðuna yapacaðý en büyük iyilik, Allah’ý dost edinmesini saðlamak yönünde eðitmektir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I
Anne Sütünde Bir Mucize Daha...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - II
"Orucunu Boya Hediyen Yolda"

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.