..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




4 Kasým 2011
Allah Kullarýna Neler Vaad Ediyor?  
Fuat Türker
Allah ayetlerinde Kendisine ortak koþmayan müminleri kesinlikle inkâr edenlere galip getireceðini, onlarýn korkularýný gidereceðini ve Ýslam’ý dünyaya hakim kýlacaðýný vaat eder.


:ABHC:
Allah’ýn Kur’an’da kullarýna haber verdiði her vaadi haktýr; gerçekleþmesi kuþku götürmeyen en kesin sözdür. "Haberin olsun, göktekilerin ve yerdekilerin tümü gerçekten Allah’ýndýr. Haberin olsun; þüphesiz Allah’ýn va’di haktýr; ancak onlarýn çoðu bilmezler." (Yunus Suresi, 55) ayetiyle haber verildiði gibi birçok insan bu konuda gaflettedir. Ancak kesin bir bilgiyle iman edenler, bu vaadin gerçekleþeceðinden asla kuþkuya kapýlmazlar.

Gerçekten Allah’ýn vaadinin hak olduðu birçok Kur’an ayetinde haber verilir ve insanlar hem dünya hayatýnda hem kýyamet gününde hem de ahiret hayatýnda kendilerine mutsuzluk yaþatabilecek konularda uyarýlýrlar.

Kur’an Ahlakýnýn Yeryüzü Hakimiyeti Vaadi

Allah ayetlerinde Kendisine ortak koþmayan müminleri kesinlikle inkâr edenlere galip getireceðini, onlarýn korkularýný gidereceðini ve Ýslam’ý dünyaya hakim kýlacaðýný vaat eder. “Zikirden sonra Zebur’da da: "Þüphesiz Arz’a salih kullarým varisçi olacaktýr" diye yazdýk. (Enbiya Suresi, 105) buyurur. Hiç þüphesiz, vaadedilenin mutlaka geleceðini, salih kullarýný aciz býrakmayacaðýný (En’am Suresi, 134) haber verir. Müjdelediði kullarýnýn karþýsýna daðlar bile dikilse, onlarý ezip geçecekler; daðlarda kendilerine bir yol bulacaklardýr.

Allah, içinizden iman edenlere ve salih amellerde bulunanlara vaat etmiþtir: Hiç þüphesiz onlardan öncekileri nasýl ’güç ve iktidar sahibi’ kýldýysa, onlarý da yeryüzünde ’güç ve iktidar sahibi’ kýlacak, kendileri için seçip beðendiði dinlerini kendilerine yerleþik kýlýp saðlamlaþtýracak ve onlarý korkularýndan sonra güvenliðe çevirecektir. Onlar, yalnýzca Bana ibadet ederler ve Bana hiçbir þeyi ortak koþmazlar. Kim bundan sonra inkâr ederse, iþte onlar fasýktýr. (Nur Suresi, 55)


Kýyamet Günü Vaadi

Allah, dünya hayatýnýn aldatýcýlýðýna dikkat çeker; kesin bilgiyle inanmayanlarýn kendilerini telaþa kaptýrýp-hafifliðe ya da gevþekliðe sürüklememesini buyurur. Ve kullarýnýn kýyamet gününün azabýndan korkmalarýný ister. Çünkü o öyle bir gündür ki, "... (o gün hiç) bir baba, çocuðu için bir karþýlýk veremez ve (hiç)bir çocuk da babasý için bir þeyi verebilecek (durumda) deðildir. Þüphesiz Allah’ýn va’di haktýr. Artýk dünya hayatý sizi aldatmaya sürüklemesin ve aldatýcý(lar) da sizi Allah ile aldatmasýn. (Lokman Suresi, 33)

Bütün varlýðýný insanýn sonsuz azap çekmesine adamýþ olan en büyük düþmaný þeytan, insaný fakirlikle korkutur ve çirkin utanmazlýklara yöneltmek ister. Allah ise kullarýna Kendisi’nden baðýþlama ve bol ihsan (fazl) vaad eder. (Bakara Suresi, 268) Þeytan, insanlara aldatmadan baþka bir þey vadetmez. (Ýsra Suresi, 64)

Þeytanýn telkinlerine kanan kiþiler, ahirette onun kaypak karakterini açýkça görürler: "Ýþ hükme baðlanýp-bitince, þeytan der ki: "Doðrusu, Allah, size gerçek olan va’di va’detti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim. Benim size karþý zorlayýcý bir gücüm yoktu, yalnýzca sizi çaðýrdým, siz de bana icabet ettiniz. Öyleyse beni kýnamayýn, siz kendinizi kýnayýn. Ben sizi kurtaracak deðilim, siz de beni kurtaracak deðilsiniz. Doðrusu daha önce beni ortak koþmanýzý da tanýmamýþtým. Gerçek þu ki, zalimlere acý bir azap vardýr." (Ýbrahim Suresi, 22) Þeytanýn sözlerindeki gibi; gerçek olaný vaad eden yalnýzca Allah’týr.

Allah’ýn vaadini göz ardý edenler akýllarý balið olmayan çocuklar gibidirler; oynar oyalanýr vakit öldürürler. Söz dinlemeyen bu kiþiler hakkýnda Kur’an’da, "Þu halde sen, kendilerine vadedilen (azap) günlerine kavuþuncaya kadar onlarý býrak; dalýp-oynasýnlar, oyalansýnlar." (Mearic Suresi, 42) buyrulur.

Allah, gökleri ve yeri hak olarak yaratandýr. O’nun "ol" dediði gün (herþey) oluverir, O’nun sözü haktýr. Kýyamet günü de kesin bir gerçektir. Ve Sur’a üfürüldüðünde vadedilmekte olan azap günü gelmiþtir. "Gerçekten Allah’ýn va’di haktýr, kýyamet-saatinde hiçbir kuþku yoktur" denildiði zaman, siz: "Kýyamet-saati de neymiþ, biz bilmiyoruz; biz yalnýzca bir zan (ve tahmin)da bulunup zannediyoruz; biz, kesin bir bilgiyle inanmakta olanlar deðiliz" demiþtiniz. (Casiye Suresi, 32)

Oysa “Allah’ýn vaadi geldiði zaman, O, herþeyi dümdüz eder;Rabbimin va’di haktýr. (Kehf Suresi, 98)

Kýyametin gerçekliðine inanmayanlarýn gözleri korkudan ve dehþetten düþmüþtür; yüzlerini de bir zillet kaplamýþtýr. Ýþte bu, kendilerine vadedilmekte olan kýyamet ve azap günüdür. O gün en büyük ve adil mahkemede tartý haktýr. Kimin tartýlarý aðýr basarsa, iþte onlar kurtulanlardýr. Sonra Allah, elçilerini ve iman edenleri kurtarýr; çünkü mü’minleri kurtarmak O’nun üzerine bir haktýr. (Yunus Suresi, 103)

Rabb’inden apaçýk bir delil üzerinde bulunduðu halde Kur’an’ý inkar edene gelince; ateþ ona vaad edilen yerdir. "Bundan kuþkuda olma " buyurur Allah; çünkü o, Rabb’inden olan bir haktýr. Ancak insanlarýn çoðunluðu inanmazlar. (Hud Suresi, 17)

Sonsuz Ahiret Vaadi

Ýnsanlarýn birçoðu, ölümle birlikte yaþamýn son bulacaðýný ve tüm hayatýn dünyadan ibaret olduðunu zannederler. Oysa dünyadaki herþey ve herkes sonlu yaratýlmýþtýr; dünya hayatýndaki herþey birgün ölecektir. Ýnsan için ölüm bir son deðil, sonsuz hayata geçiþtir. Ve ölümle birlikte muhteþem bir yaratýlýþ, sonsuz ahiret hayatý baþlayacaktýr. Ahiret kesin bir gerçektir; Allah’ýn vaadidir.

Þimdi, kendisine güzel bir vaadde bulunduðumuz, dolayýsýyla ona kavuþan kiþi, dünya hayatýnýn metaý ile metalandýrdýðýmýz sonra kýyamet günü (azaba uðramak için) hazýr bulundurulan kiþi gibi midir? (Kasas Suresi, 61)

Dünya çok kýsa süreli geçici bir imtihan mekanýdýr ve ölüm her an insaný bulabilir. Bu nedenle iman eden insan yaþamý süresince, Allah’ýn vaadi olan sonsuz ahiret hayatý için hazýrlýk yapar.

Cehennem Vaadi

Ýnkarcýlar, dünya hayatlarý boyunca zorluk ve sýkýntýlarý kabus gibi yaþar, nimet ve güzelliklere ulaþamazlar. Bu, inkar içinde yaþamalarý nedeniyle onlara dünyada ve ahirette verilmiþ olan büyük bir karþýlýktýr.

Cehennem ehli kendilerince alay ederek; "Rabbimiz, hesap gününden önce (azaptan bize vadettiðin) payýmýzý çabuklaþtýrýver." (Sad Suresi, 16) derler. Onlara en güzel cevap Kur’an’dadýr: “Ýþte bu, size vadedilmiþ cehennemdir.” (Yasin Suresi, 63)

Kafirler ve münafýklar, dünyada yaþadýklarý karanlýðý ahirette çok daha þiddetlisiyle sonsuza dek yaþarlar. Onlar yapýp ettikleri nedeniyle lanetlenmiþlerdir; yüreklere týrmanan ateþin en alt tabakasý onlar için hazýrlanmýþtýr.

Allah, erkek münafýklara da, kadýn münafýklara da ve (bütün) kafirlere, içinde ebedi kalmak üzere cehennem ateþini vadetti. Bu, onlara yeter. Allah onlarý lanetlemiþtir ve onlar için sürekli bir azap vardýr. (Tevbe Suresi, 68)

Cennet halký, ateþ halkýna seslenir: "Bize Rabbimiz’in vadettiðini gerçek buldunuz mu?" Onlar da: "Evet" derler. Bundan sonra içlerinden seslenen biri (þöyle) seslenecektir: "Allah’ýn laneti zalimlerin üzerine olsun." (Araf Suresi, 44)

Cennet Vaadi

"Bizim Rabbimiz Allah’týr" deyip dosdoðru yolda yürüyen kullarý, "Korkmayýn ve hüzne kapýlmayýn, size vadolunan cennetle sevinin." (Fussilet Suresi, 30) sözleriyle melekler, Rabb’lerinin vaadini müjdelerler.

Allah birçok Kur’an ayetinde, takva sahibi mü’min erkek ve kadýnlara içinde güzel mekanlar bulunan sonsuz cennetini vaad eder. Onun altýndan ýrmaklar akar, yemiþleri ve gölgelikleri süreklidir. (Ra’d Suresi, 35)

Meryem Suresi’nde tevbe eden, iman eden ve salih amellerde bulunan kullarýna Adn cennetlerini gaybtan vaad eder. "Þüphesiz O’nun va’di yerine gelecektir." (Meryem Suresi, 61)

Ayrýca Allah, yolunda mücadele eden kullarýna Tevrat, Ýncil ve Kur’an’da cennetini vaad ettiðini haber verir.

Hiç þüphesiz Allah, mü’minlerden -karþýlýðýnda onlara mutlaka cenneti vermek üzere- canlarýný ve mallarýný satýn almýþtýr. Onlar Allah yolunda savaþýrlar, öldürürler ve öldürülürler; (bu,) Tevrat’ta, Ýncil’de ve Kur’an’da O’nun üzerine gerçek olan bir vaaddir. Allah’tan daha çok ahdine vefa gösterecek olan kimdir? Þu halde yaptýðýnýz bu alýþ-veriþten dolayý sevinip-müjdeleþiniz. Ýþte ’büyük kurtuluþ ve mutluluk’ budur. (Tevbe Suresi, 111)

Ve Allah’ýn, yaptýklarýnýn en güzelini kabul ettiði muttaki kullarý için o gün cennet yakýnlaþtýrýlýr.

"Bu, size vadolunandýr; (gönülden Allah’a) yönelip-dönen (Ýslam’ýn hükümlerini) koruyan, Görmediði halde Rahman’a karþý ’içi titreyerek korku duyan’ ve ’içten Allah’a yönelmiþ’ bir kalp ile gelen içindir. "Ona ’esenlik ve barýþ (selam)la’ girin. Bu, ebedilik günüdür." (Kaf Suresi, 32, 33, 34)


Fuat Türker



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.