..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Müþerref ÖZDAÞ




4 Aðustos 2011
Doðaya Dokunuþ  
Müþerref ÖZDAÞ
Onlarla birlikte orada olup, yosun kokulu kýyýlarda denizden çýkan istiridye ve midyeleri tutup kabuklarýný açýp protein deðeri yüksek etleriyle beslenmek ve sabaha üstüme güneþ doðarak martý çýðlýklarý ile uyanmak isterdim.


:BCCH:

Ýftar telaþý ve ardýndan yapýlacak sýradan mutfak iþleri bitmiþ dünden beri ertelediðim ütü iþine baþlamaya karar vermiþtim.Bu arada biraz günün haberlerini izledim daha sonra da NTV'de Prime Time'de yayýna giren Doðada Çocukla Gezi adlý bir programýn baþladýðýný gördüm.

Abuk subuk evlendirme ve tuhaf yemek, moda vb konulu yarýþmalara göre oldukça anlamlý bulduðum bir programdý. Ýzledikçe daha da zevkli ve eðitici bulmaya baþlamýþtým.

Serdar Kýlýç rehberliðinde doðayý çocuklara tanýtmayý amaçlayan programýn bu geceki tesadüfen izlediðim bölümünde yaþlarý 10-12 olan 2 erkek çocuk rehberleri eþliðinde doðayý tanýmaya ve baþa çýkabilmeye çalýþýyorlardý.

Deniz kabuklularýný gören, tanýyan, yaklaþan , dokunan çocuklar ayrýca doðadan beslenecekleri, böcek, dalga, rüzgar sesleri, çalý hýþýrtýlarý altýnda kurduklarý derme çatma çadýrdaki tulumlarýnda geçirecekleri gece ile edindikleri birikimlerin ardýndan bir günü tamamlayýp diðer günün ýþýklarýný görerek ve belki o an için net tanýmlayamadýklarý izlerle, duygularla ayrýlacaklardý oradan.

Bir elim ve gözüm ütüde ve kýrýþýk giysilerde iken bir gözüm de TV'de idi. Program içindeki birkaç minik diyalog çok hoþtu.
Rehber Serdar Kýlýç'tan yengeci nasýl tutacaðýný öðrenen ve eline alýp tutan çocuklardan biri yine rehberinin uyarýsý ile denize yakýn bir kayanýn üzerine býrakmalýydý onu. Bir süre, sanki býrakma istemiyor ya da uygun yer bulamýyor gibi oyalanan,'' Bunu nereden çýkarmýþtýk?'' diye sorup oraya býrakmak istiyor gibi davranan çocuk nihayet bir kaya üzerine yengeci býrakmýþ, o alýþýldýk yan yan yürümesi ve denize ulaþmasý sýrasýnda elini uzatýp o minik parmaklarýyla sýrtýný okþamýþ ve hemen ardýndan çocuk saflýðý ve muzýrlýðýný bir arada barýndýran bir tavýr ile, bir yandan da býraksalar gerçekleþtirecekmiþ gibi ve rehberinden;

- Elbette hayýr, hiçbir canlýya zarar vermemeliyiz...
cevabýný alacaðýný da tahmin ederek elini uzatarak þöyle dedi:

- Üzerine bi tane patlatayým mý þimdi?

Sonra hep birlikte uzaklaþmasýný izlediler bir süre. Sýra gece olup da derme çatma çadýrlarýnda gece serinliðinden tulumlarýnýn sýcaklýðýna sokulup uyumaya çalýþýrken biri de þunu deyiverdi:

-Yastýk mastýk gibi bir þey yok mu burda?
Aldýðý cevap þuydu:

- Giysilerini kývýrýp taþýn üstüne koy yastýk gibi...

Hoþtu her þey. Onlarla birlikte orada olup, yosun kokulu kýyýlarda denizden çýkan istiridye ve midyeleri tutup kabuklarýný açýp protein deðeri yüksek etleriyle beslenmek ve sabaha üstüme güneþ doðarak martý çýðlýklarý ile uyanmak isterdim.

Tabiatý tanýmak ve çocuklarýmýza doðru ve uygun bir þekilde tanýtabilmek gerek. Doðanýn bir parçasý olduðumuzun ve dengeyi bozmadan yaþamamýz gerektiðinin farkýnda olarak yaþayabilmek umuduyla.

Müþerref ÖZDAÞ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fetih 1453 Gösterimde
Veda'nýn Ardýndan
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Hayat Konuþsun
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Uyarýsýz Þiddet
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Yazý - Yorum (Kýný - Yorum)
Türkiye: 1 - Japonya: 4 (Galibiyet Bizim )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.